Sunday, November 20, 2011

ΟΙ ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ



ΟΙ ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Οι δηλώσεις του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, αναφορικά με την εκλογή του νέου επισκόπου Κυρηνείας, έρχονται να επιβεβαιώσουν όλα όσα έγραψα - με την πρώτη μου παρέμβαση - για το θέμα πριν λίγες μέρες.

Εγραφα, τότε, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της λαικής προτίμησης, ουδεμία ουσιαστική δέσμευση θα έχει για τη Σύνοδο και ότι είχαν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες διαζευκτικής υπόγειας συνεννόησης μεταξύ των φατριών της Συνόδου.

ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ;
___________

Ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου (η υποψηφιότητα του οποίου προωθείται από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λεμεσού), δήλωσε πριν καμιά δεκαριά μέρες ότι η Σύνοδος πρέπει να εκλέξει τον πλειοψηφίσαντα υποψήφιο, ως προβλέπει και το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου. Να πιστέψουμε ότι εμμένει στις ίδιες απόψεις; Θα ήταν ανόητο!

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΣΑΝΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ
____________

Οι δηλώσεις του Μακαριότατου σημαίνουν ότι απέκλεισε τον πλειοψηφίσαντα Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Κυκκώτη, επειδή - όπως ισχυρίζεται -, η προεκλογική του εκστρατεία πριμοδοτήθηκε από το πλούσιο μοναστήρι του Κύκκου - όπου και εγκαταβιώνει - και από ένα μεγάλο κόμμα (εννοεί το ΑΚΕΛ).

Με την πρώτη παρέμβασή μου για το θέμα εξέφρασα ζωηρές αμφιβολίες ότι τα κόμματα δεν θα δραστηροποιούντο στις εκλογές. Δυστυχώς - όπως βλέπετε - οι φόβοι μου επαληθεύτηκαν στο ακέραιο.

Ο Μακαριότατος δεν ανέφερε φυσικά ότι δεν είναι μόνον ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης που πριμοδοτήθηκε από κόμματα αλλά όλοι οι υποψήφιοι.

ΟΙ ΥΠΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
_________

Ποια είναι λοιπόν τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας;

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλει τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Κυκκώτη για Μητροπολίτη Κηρυνείας.

Αρα ποιες είναι οι υπαλλακτικές λύσεις που υπάρχουν;

1.) Να ψηφίσει τον Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Ιωάννου, που υποστηρίζεται από την ομάδα του Μητροπολίτη Λεμεσού.

2.) Να ψηφίσει τον Μεσαορίας Γρηγόριο νέο Μητροπολίτη Κυρηνείας, ο οποίος υπήρξε η δική του επιλογή εξαρχής.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
__________

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού - όπως έγραψα και στο παρελθόν - ενδιαφέρεται πάρα πολύ να έχει 5 - με τη δική του - απόλυτα ελεγχόμενες ψήφους, επειδή όταν τις έχει, τότε δεν υπάρχει τρόπος να παραπεμφθεί σε συνοδικό δικαστήριο ότι και να κάνει, επειδή για να συγκροτηθεί συνοδικό δικαστήριο χρειάζονται 12 συν ο πρόεδρος 13 επίσκοποι.

Η Εκκλησία της Κύπρου όμως έχει 17 επισκόπους.

Αρα, αν ποτέ καταστεί υπόδικος ο Μητροπολίτης Λεμεσού ή άλλος δικός του επίσκοπος, τότε δεν υπάρχει καμιά σύμφωνη πρόνοια με το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, για να συγκροτηθεί συνοδικό δικαστήριο, επειδή οι δικοί του επίσκοποι θα αρνηθούν να παραστούν στο δικαστήριο, οπότε θα έχει εξασφαλισμένο το ασύδοτο δικαστικά. Αυτή τη στιγμή ο Αγιος Λεμεσού ελέγχει απολύτως 4 - με τη δική του - ψήφους.

Επιπλέον ο Σεβασμιότατος Λεμεσού ενδιαφέρεται να έχει ακόμη μία ψήφο στη Σύνοδο μέσα στα πλαίσια της γενικής και πολυεπίπεδης προσπάθειας που καταβάλλει για να είναι έτοιμος για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου όποτε ήθελε προκύψει.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΚΚΟΥ
_________

Από την άλλη ο Μητροπολίτης Κύκκου θέλει να αποκτήσει ακόμη ένα ψήφο στη Σύνοδο με την χειροτονία ενός επιπλέον δικού του επισκόπου, επειδή και αυτός ενδιαφέρεται σφόδρα να διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
________

Ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να προωθήσει τον Μεσαορίας ως νέο Μητροπολίτη Κυρηνείας καταρχήν επειδή θα ανήκει οριστικά στο δικό του στρατόπεδο, αλλά και επειδή έτσι θα αποκλείσει τους δύο άλλους υποψηφίους που πρόσκεινται στον Μητροπολίτη Λεμεσού και στον Μητροπολίτη Κύκκου αντίστοιχα.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΩΝ
__________

Ετσι είναι βέβαιο ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται στα παρασκήνια διάφορες ζυμώσεις, ώστε ο μεν επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος να εκλεγεί ως ο νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας, - παρόλον ότι ήρθε τρίτος στη σειρά της λαικής ψήφου-, ενώ η ομάδα που θα υποστηρίξει την πρόταση του Μακαριότοτου για να εκλεγεί ο Θεοφιλέστατος Μεσαορίας, θα πάρει ως αντάλλαγμα τη χειροτονία δικού της ανθρώπου ως χωρεπισκόπου στην Αρχιεπισκοπή, στον οποίο θα ανατεθεί το Γραφείο Διεκκλησιαστικών και Διαχριστιανικών Σχέσεων, την ευθύνη του οποίου τώρα έχει ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΦΑΤΡΙΕΣ ΚΟΚΚΑΛΟ
_________

Ας μην αποκλειστεί όμως το ενδεχόμενο να υπάρξουν προτάσεις για να ικανοποιηθεί και η τρίτη φατρία της Συνόδου με την εκλογή δικού της επισκόπου. Αυτό μπορεί να γίνει με την αύξηση των μελών της Συνόδου, με τη χειροτονία ακόμη ενός - ή ίσως και περισσοτέρων του ενός - χωρεπισκόπων.

No comments:

Post a Comment