Saturday, November 19, 2011

ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ


ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Η πρόσφατη νέα κυβερνοεπίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον Νορβηγικών εταιρειών πετρελαίου και του υπουργείου άμυνας της Νορβηγίας φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την “κάρτα του πολίτη”, τη “φοροκάρτα” και άλλες ηλεκτρονικές κάρτες.


Είναι τεράστιο λάθος να εντοπίζουμε τους κινδύνους από την “κάρτα του πολίτη” και τις άλλες κυβερνητικές κάρτες ΜΟΝΟΝ στο αν θα έχουν ή αν δεν θα έχουν το αριθμό 666 στον κωδικό τους.


Πρέπει να μας απασχολεί επίσης αν η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα περιστείλει τις ανθρώπινες ελευθερίες και αν θα καταπατήσει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.


Είναι τουλάχιστον αστείο να λέμε ότι πήραμε διαβεβαιώσεις από τους ΓΑΠ, Ραγκούση και Δένδια και έτσι σταμάτησε να μας απασχολεί το θέμα.


Αυτού του είδους ο καθησυχασμός είναι ότι πιο προβληματικό.


Ξαναρωτάμε - για πολλοστή φορά - το ίδιο ερώτημα το οποίο ουδείς μέχρι τώρα απάντησε - και πώς θα μπορούσε άλλωστε να το απαντήσει;


Πώς είναι δυνατόν οι ισχυρότερες χώρες του κόσμου να έχουν σηκώσει λευκή σημαία απέναντι στους χάκερς και εμείς δεν ανησυχούμε ότι θα υποστούμε τις ίδιες συνέπειες;


Ποια λογική υπάρχει να πιστεύει κάποιος ότι οι ΗΠΑ, η Wall Street, η CIA, το NATO και άλλοι οργανισμοί της παγκόσμιας ισχύος δεν μπορούν να προστατεύσουν τα πιο ευαίσθητα δεδομένα, που αφορούν την άμυνα των υπερδυνάμεων και τα συμφέροντα δισεκατομμυρίων δολλαρίων, αλλά εμείς θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα;


Η πτώση του ΓΑΠ και η άνοδος της κατοχικής κυβέρνησης Παπαδήμου προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία στους πολίτες να απαιτήσουν από τα συνεργαζόμενα κόμματα της κυβέρνησης να μην προχωρήσουν στην εμπέδωση της ηλεκτρονικής φυλακής.


Παρακαλούμε θερμά - για μια ακόμη φορά - τον σεβαστό μας π. Θέοδωρο Ζήση να ανακαλέσει την άστοχη τοποθέτηση του στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και να συμπαρασταθεί στους άλλους πατέρες και αδελφούς που αγωνίζονται τον καλό αγώνα της πίστεως για να μην χαλκευθούν ηλεκτρονικά δεσμά στους πιστούς.


Τώρα είναι η ώρα της δράσης επειδή η παρέμβαση των συνεργαζομένων κομμάτων στη νεά κατοχική κυβέρνηση μπορεί να διαφοροποιήσει τα αρνητικά δεδομένα, που ίσχυαν με το προηγούμενο κατοχικό καθεστώς του ΓΑΠ.


Καμία ολιγωρία δεν είναι επιτρεπτή. Η ελευθερία του ανθρώπου δεν είναι για πούλημα και μάλιστα σε κατοχικές κυβερνήσεις.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

=============


Πρόκειται για την μεγαλύτερη περίπτωση βιομηχανικής κατασκοπείας στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.


Δεδομένα της πετρελαϊκής και της αμυντικής βιομηχανίας της Νορβηγίας κλάπηκαν σε μία άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση, την οποία αξιωματούχοι της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπείας στην ιστορία της χώρας.


Όπως ανακοινώθηκε από τις νορβηγικές αρχές εθνικής ασφαλείας, τα δεδομένα εκλάπησαν από εταιρείες και «στάλθηκαν ψηφιακά έξω από τη χώρα». Οι εταιρείες που επλήγησαν δεν κατονομάστηκαν. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, έλαβαν χώρα τουλάχιστον δέκα διαφορετικές επιθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων στόχευσαν εταιρείες των χώρων του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, της ενέργειας και της άμυνας. Ωστόσο, θεωρείται πως ο αριθμός των επιθέσεων, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους, είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς είναι πολλά τα θύματα τα οποία δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι οι υπολογιστές τους δέχτηκαν την επίθεση χάκερ.


«Είναι η πρώτη φορά που η Νορβηγία αποκαλύπτει ότι δέχτηκε 'κατασκοπευτική επίθεση' τέτοιας έκτασης», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών. Θεωρείται πως πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται περισσότερα από ένα άτομα. Οι μέθοδοι ποικίλλουν. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν εξατομικευμένα email, μολυσμένα με ιούς, οι οποίοι σάρωσαν ολόκληρους σκληρούς δίσκους, κλέβοντας κωδικούς και έγγραφα.


Σύμφωνα με τις νορβηγικές αρχές, αυτού του είδους οι επιχειρήσεις κλοπής δεδομένων είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και οικονομικές για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς «η κατασκοπεία μέσω Ίντερνετ είναι φτηνή, χαμηλού ρίσκου και δίνει πολύ καλά αποτελέσματα» Ωστόσο, δεν κατονομάστηκε κάποια χώρα ως ύποπτη για τις επιθέσεις.


Νορβηγικά ιδρύματα έχουν στοχευθεί από χάκερ και στο παρελθόν. Το 2010, δύο εβδομάδες μετά τη βράβευση του Κινέζου αντικαθεστωτικού/ δημοκρατικού ακτιβιστή Λιού Ξιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης, η ιστοσελίδα του Νορβηγικού Ινστιτούτου Νόμπελ δέχτηκε επίθεση με trojan.



ΠΗΓΗ:


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΡ


No comments:

Post a Comment