Friday, November 11, 2011

ΜΗΠΩΣ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΜΕΤΕΤΡΑΠΗ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ;



ΜΗΠΩΣ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΜΕΤΕΤΡΑΠΗ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Ανώνυμος σχολιογράφος του ιστολογίου “Ιδιωτική οδός” αναφέρει κάτι που ίσως δεν προσέξαμε όσο έπρεπε αναφορικά με τη μετατροπή του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας σε τζαμί από τους άφιλους και παράσπονδους γείτονές μας.


Γράφει συγκεκριμένα:


“Για πολλούς, εν οις και ο γράφων, που παρέστημεν εκεί την 26 Δεκεμβρίου 2000 στο συλλείτουργο των Ορθοδόξων Προκαθημένων(πλήν του τότε Ρωσίας Αλεξίου..) επί τη λήξει των εορτασμών του δισχιλιετούς Ιωβηλαίου του Χριστιανισμού, για εμάς λοιπόν, ο πόνος είναι εντονότερος!(Εννοεί για τη μετατροπή του ναού σε τζαμί).


Με αφορμή το γεγονός αυτό θυμήθηκα μία σχετικώς πρόσφατη δήλωση του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ότι δηλαδή θα επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί η σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων εκεί στη Νίκαια της Βιθυνίας - στην Αγ. Σοφία, στον ίδιο Ναό όπου και η Ζ' Οικουμενική συνεκλήθη και όπου εορτάσθησαν το 1987 τα 1.200 χρόνια από της συγκλήσεώς της...”.


Διερωτόμαστε. Αραγε οι Τούρκοι γι’ αυτό βιάστηκαν να μετατρέψουν το ναό της Αγία Σοφίας της Νίκαιας σε τζαμί; Εκαναν κίνηση “ματ” για να προβάλουν αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη με το οποίο θα ζητούσε - όπως δημόσια δήλωσε άλλωστε - την παρόδοση του ναού σε ορθόδοξα χέρια για να συγκροτηθεί εκεί η μέλλουσα να συνέλθει Πανορθόδοξος Σύνοδος;


Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα αποδεικνύεται, όχι μόνον η ματαιότητα των Διαθρησκευτικών Διαλόγων, αλλά και το απολύτως αφερέγγυο και κακεντρεχές των Τούρκων και η απροκάλυπτη εχθρότητα που δείχνουν προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Παναγιότατο προσωπικά.


No comments:

Post a Comment