Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========
Εκφράζουμε την πιο ειλικρινή χαρά μας επειδή ένας λαμπρός ιεράρχης, όπως είναι - κατά γενική ομολογία - ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, κατέθεσε σήμερα την δική του μαρτυρία, για τη μεγάλη εκκλησιαστική μορφή των ημερών μας, τον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο.
Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιότατο για την αγάπη του προς τον αείμνηστο Γέροντα, ο οποίος περιέβαλλε με ιδιαίτερη στοργή τον Αγιο Ναυπάκτου, όπως μπορεί - εξ ιδίας γνώσεως -, να καταθέσει ο γράφων.
Η οδύνη και το κενό της απουσίας του μακαριστού Γέροντα από τα εκκλησιαστικά δρώμενα είναι οσημέρα και πιο εμφανής.
Λείπει πια από την Εκκλησία ο νους ο ακέραιος, το καθαρό μυαλό που ενεργούσε με ΜΟΝΟΝ ένα κριτήριο. Τη σωτηρία της ψυχής του και τη σωτηρία του ποιμνίου της Εκκλησίας.
Ουδένα πάθος, ουδεμία πικρία, ουδεμία εμμονή, ουδεμία ιδιοτέλεια ή ιδεοληψία δεν κυριαρχούσαν στη σκέψη του γι’ αυτό με τα έκτακτα διανοητικά χαρίσματα, που τον προίκισε ο Θεός και τη μεγάλη του αρετή, κατέστη η κεκεκρυμμένη συνείδηση της Ελληνόφωνης Ορθοδοξίας και επέκεινα.
Το μνημόσυνο του αειμνήστου Γέροντος, που γίνεται κάθε χρόνο στην Ιερά Μονή Κεχαριτωμένης της οποίας υπήρξε κτίτωρ, δίνει την ευκαιρία σε πολλούς σημαντικούς ανθρώπους που υπήρξαν πνευματικά παιδιά του αείμνηστου Γέροντα ή άλλους που τον γνώρισαν κατα τη διάρκεια της επίγειας ζωής του, να αναφερθούν στο έργο και την προσωπικότητα του π. Επιφάνιου.
Ο π. Επιφάνιος σφράγισε με τη διακονία και τις συγγραφές του την πορεία των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων για δεκαετίες.
Ελπίζουμε, όσοι πορεύονται έξω από τα πλαίσια του πνευματικού αγώνα, που κωδικοποίησε ο μακαριστός Γέροντας, να συνέλθουν από την πορεία κατά κρημνών που ακολουθούν, να σωφρονιστούν και να καταστήσουν τη διδασκαλία του π. Επιφάνιου - που συνιστά κωδικοποίηση της διδασκαλίας των Αγίων Πατέρων και των Ιερών Κανόνων - πυξίδα και οδηγό των δικών τους αγώνων.
Παραθέτουμε στη συνέχεια το εισαγωγικό σημείωμα για το φετινό μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Κεχαριτωμένης του αείμνηστου Γέροντα Επιφάνιου και το πρώτο μέρος της ομιλίας του Σεβασμιότατου Ναυπάκτου που εξεφώνησε κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου.
******
Ο ΕΛΕΗΜΩΝ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου
==============
Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου ε.έ., στην Ιερά Μονή Παναγίας Κεχαριτωμένης Τροιζήνoς τελέσθηκε το ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου, επιφανούς ποιμένος, θεολόγου και κανονολόγου του 20ού αιώνος στην Ελλάδα που κόσμησε την Εκκλησία και κράτυνε το ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα των πιστών, αφήνοντας πίσω του πολλούς ευλαβείς και παραδοσιακούς μαθητές.
Το μνημόσυνο του π. Επιφανίου στην Ιερά Μονή την οποία ο ίδιος ίδρυσε και έκτισε τελείται κάθε χρόνο, το πλησιέστερο Σάββατο προς την επέτειο της κοιμήσεώς του (10 Νοεμβρίου), με την συμμετοχή πολλών πνευματικών παιδιών και εγγόνων του, Αρχιερέων, Κληρικών, μοναχών, λαϊκών.
Φέτος κατά την θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και Ύδρας κ. Εφραίμ, ο και ποιμενάρχης της επαρχίας. Συμμετείχε πλήθος Ιερέων, μεταξύ των οποίων ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. π. Σπυρίδων και ο Ιεροκήρυκας π. Νικόδημος Αεράκης, και πλήθος πιστών. Έψαλαν δεξιά ο Πρωτοψάλτης κ. Ηλίας Στάθης με χορό ιεροψαλτών και αριστερά οι μοναχοί της Ιεράς Μονής.
Τoν θείο λόγο κατά την θεία Λειτουργία κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Τoν λόγο του παραθέτουμε στην συνέχεια.
*****
Ο ΕΛΕΗΜΩΝ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΜ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κήρυγμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου Ιερόθεου
=============
Εορτή σήμερα του αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, ο οποίος προσέλαβε την προσωνυμία του ελεήμονος για την αγάπη που έδειχνε στους ανθρώπους, τελούμε και το μνημόσυνο του μακαριστού π. Επιφανίου, στον οποίο μπορούμε να αποδώσουμε την προσωνυμία του ελεήμονος Κληρικού. Όσοι σήμερα παρευρισκόμαστε στον Ιερό αυτόν Ναό έχουμε δεχθή παντοιοτρόπως και ποικιλοτρόπως την ελεημοσύνη του π. Επιφανίου, με λόγο και έργο, με προσευχή και υλική βοήθεια. Εξ άλλου το ιερό αυτό ησυχαστήριο είναι έργο του λαμπρού αυτού Ιερομονάχου και έτσι δι’ αυτού συνεχίζει να ελεή πολλούς ανθρώπους.
Πράγματι, ο αοίδιμος Γέροντας υπήρξε ελεήμων χωρίς να λαμβάνη μισθό και χωρίς να έχη προσωπική περιουσία, αλλά ελεούσε με τον πνευματικό πλούτο που διέθετε, τα πολλά χαρίσματά του, την πληθωρική και ανιδιοτελή αγάπη του και προσέφερε όλα αυτά στους αδελφούς του και τα πνευματικά του τέκνα για την δόξα του Θεού, αλλά ελεούσε και υλικώς, «εργαζόμενος ταίς ιδίαις χερσίν» (Α' Κορ. δ', 12). Μπορούσε δε να επαναλαμβάνη το του Αποστόλου Παύλου: «ταίς χρείαις μου και τοίς ούσι μετ’ εμού υπηρέτησαν αι χείρες αύται» (Πρ. κ', 34).
Ο όσιος Ισαάκ ο Σύρος δίδοντας τον ορισμό του ελεήμονος ανθρώπου, γράφει ότι είναι «καύσις καρδίας υπέρ πάσης κτίσεως, υπέρ των ανθρώπων, και των ορνέων, και των ζώων, και των δαιμόνων, και υπέρ παντός κτίσματος». Αυτή η φράση «καύσις καρδίας» είναι χαρακτηριστική, γιατί δείχνει τον πλούτο της αγάπης για τους ανθρώπους και όλη την κτίση.
Τέτοιος ήταν ο μακαριστός π. Επιφάνιος, Πνευματικός Πατέρας και Γέροντας πολλών από τους παρόντες, αφού αγαπούσε υπερβολικά τους ανθρώπους, σεβόμενος παράλληλα απεριόριστα την ελευθερία τους. Ήταν ολόκληρος μια καύση καρδίας, αλλά και ο άνθρωπος της ελευθερίας που μπορούσε να λέγη «ουδένα καλώ, ουδένα κρατώ, ουδένα διώκω».
(Συνεχίζεται)
ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”
No comments:
Post a Comment