Tuesday, November 22, 2011

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ


ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας είναι αλληλογρονθοκοπούμενες, επεσήμαναν πολλοί. Είναι αντιδημοκρατικές και ετσιθελικές, επεσήμαναν άλλοι. Είναι αυταρχικές και απαξιωτικές για το λαό της Κερύνειας και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του, είπαν πολλοί.

Εμείς θα αρκεστούμε να υποβάλουμε κάποια ερωτήματα.

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
__________

Τώρα θυμήθηκαν οι επικριτές του Αρχιεπισκόπου πόσο προβληματικό είναι το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου; Είναι δυνατόν να αγνοούσαν τόσο καιρό ότι είναι απόσταγμα σκοπιμότητας, μικρότητας, στενοκεφαλιάς και θεολογικής και νομικής απαιδευσίας;

Πώς μπορεί να τους διαφεύγει ότι ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου βρίθει κυριολεκτικά, όχι μόνον αντικανονικών διατάξεων, αλλά ότι είναι προβληματικός και από εκκλησιολογικής σκοπιάς;

Ας μην ποιούν λοιπόν ορισμένοι την νήσσαν τώρα που προέκυψε θέμα με την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας. Ας μην παριστάνουν τους εξωγήινους! Αυτά τα ερωτήματα που θέτουν τώρα οι επικριτές του Αρχιεπισκόπου έπρεπε να τα είχαν θέσει αμέσως μόλις δημοσιεύθηκε το Καταστατικό ή - όσοι είχαν τη δυνατότητα - και πριν ψηφιστεί.

Η ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
_________

Η δεύτερη ερώτηση. Τώρα ανακάλυψαν οι επικριτές του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου την ψυχοσύνθεση του Μακαριότατου; Είναι μυστικό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έχει ένα άκομψο τρόπο στις παρεμβάσεις του και ότι διατυπώνει αντιφατικές θέσεις;

Φέρνω δύο μόνον - από τα πολλά - παραδείγματα που θα μπορούσα να αναφέρω.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΑΜΑΝΤ
_________

Ως Μητροπολίτης Πάφου ο Μακαριότατος ψήφισε εναντίον της προδοτικής Συμφωνίας του Μπαλαμάντ.

Ως Αρχιεπίσκοπος όμως - κατά την περίοδο της επίσκεψης του Πάπα - δήλωσε ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες αναγνωρίζουν τα μυστήρια των Παπικών ως έγκυρα!!!

Αν του υποβληθεί στο μέλλον αυτή η ερώτηση δεν γνωρίζω τι θα απαντήσει. Εσείς γνωρίζετε;

Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
_________

Δεύτερο παράδειγμα. Αμέσως μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου το στενό περιβάλλον του διέδιδε πράγματα και θαύματα για τον Μητροπολίτη Λεμεσού και για διάφορα πνευματικά του παιδιά.

Ελάχιστους μήνες αργότερα πίεσε αφόρητα τους Συνοδικούς - και ορισμένους παρά τη συνείδησή τους - να ψηφίσουν τον Νεαπόλεως Πορφύριο ως χωρεπίσκοπο κατόπιν νέας συναλλαγής που συνομολόγησε με τον Μητροπολίτη Λεμεσού!!!

Αρα προς τι ορισμένοι παριστάνουν τους εξωγήινους ότι δήθεν αγνοούν τον χαρακτήρα του Αρχιεπισκόπου και τον τρόπο που ενεργεί λες και έπεσαν ψες βράδυ από τον Αρη;

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ
___________

Πέραν των όποιων αντιρρήσεων υπάρχουν για τον τρόπο που παρεμβαίνει ο Μακαριότατος θα ήθελα να επισημάνω ότι επί της ουσίας έχει δίκαιο.

Και εξηγούμαι.

Ούτε ο αυταρχισμός και ο άκομψος τρόπος που λειτουργεί ο Μακαριότατος είναι το ουσιαστικό πρόβλημα, ούτε η τήρηση των προνοιών του τρισάθλιου Καταστατικού της Εκκλησίας της Κύπρου, ούτε η ετυμηγορία της λαικής ψήφου, η οποία - όπως πολύ σωστά είπε ο Μακαριότατος - κατά κανόνα ερείδεται σε μη πνευματικά κριτήρια.

Ποιος λογικός άνθρωπος, που αγαπά τον Χριστό και την Εκκλησία, μπορεί να διαφωνήσει σε αυτό;

Αντί να συζητούμε πόσο συμβατή με τη δημοκρατία και το Καταστατικό είναι η εκλογή επισκόπων θα έπρεπε ΟΛΟΙ να έχουμε έγνοια να εκλεγεί Μητροπολίτης Κυρηνείας κληρικός αδιάβλητος, αφιλοχρήματος, παραδοσιακός, με φόβο Θεού.

Υπάρχει κανείς που διαφωνεί;

No comments:

Post a Comment