Thursday, September 12, 2019

ΟΣΤΕΟΚΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΟΘΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΣΙΑΓΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ


ΟΣΤΕΟΚΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΟΘΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΣΙΑΓΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πριν λίγες βδομάδες ενθρονίστηκε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος.

Η ενθρόνιση του Πανιερώτατου ακολούθησε την εκλογή του από το 70% των πιστών της Μητροπολιτικής περιφέρειας Κιτίου και από την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου που επικύρωσε την εκλογή του.

Η εκλογή υπήρξε κυριολεκτικά γροθιά στο πρόσωπο του Πανιερώτατου Λεμεσού, αλλά και άλλων δελφίνων του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Ως γνωστόν ο κυριώτερος διεκδικητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Κύπρου είναι ο ικανώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος.

Ο Πανιερώτατος Λεμεσού θεωρούσε μαθηματικά βέβαιη την εκλογή δικού του υποψήφιου στην Μητρόπολη Κιτίου νοουμένου ότι στις τελευταίες Αρχιεπισκοπκές εκλογές έλαβε περισσότερες ψήφους και αντιπροσώπους από ότι έλαβε ο οικείος Μητροπολίτης πρώην Κιτίου Χρυσόστομος.!!!

Είναι φανερόν ότι τόσον ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, όσον και ο πρώην Κιτίου Χρυσόστομος, κατέβαλαν εργώδη και αποφασιστική προσπάθεια, για να εκλέξουν τον Θεοφιλέστατο Αρσινόης ως νέο Μητροπολίτη Κιτίου. 

Γι' αυτό και κατόρθωσαν να αποκλείσουν τον εκλεκτό του Πανιερώτατου Λεμεσού τουτέστιν τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο.

Η πλειοψηφία του 70%, που εξασφάλισε ο Πανιερώτατος κ. Νεκτάριος στις εκλογές για την ανάδειξη Μητροπολίτη Κιτίου ήταν -κατά γενική ομολογία- εντυπωσιακή. 

Εξίσου αν όχι περισσότερο εντυπωσιακή υπήρξε η υποστήριξη που έδωσαν σχεδόν όλοι οι κληρικοί της Μητροπόλεως Κιτίου στον κ. Νεκτάριο, παρόλον ότι δεκάδες από αυτούς εξαρτούνται πνευματικά άμεσα ή έμμεσα από τον Μητροπολίτη Λεμεσού.

Η υποψηφιότητα του Πανιερώτατου κ. Νεκτάριου αποδείχτηκε ακαταμάχητη. 

Καταρχήν επειδή την στήριξε -παντί σθένει- ο Μητροπολίτης πρώην Κιτίου κ. Χρυσόστομος, αλλά και επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος άσκησε όλη την επιρροή του για την εκλογή του Πανιερώτατου κ. Νεκτάριου.

Επιπλέον! Πριν εκλεγεί επίσκοπος Αρσινόης ο νυν Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος υπήρξε Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου. 

Κατά την διακονία του κέρδισε την αγάπη του κλήρου και του λαού με την σεμνότητα, την ταπείνωση και την αγάπη του προς όλους.

Από την άλλη ο Πανιερώτατος Λεμεσού διέπραξε τεράστιο στρατηγικό λάθος με την προώθηση της υποψηφιότητας του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Νεαπόλεως κ. Πορφύριου. 

Όχι μόνον οι Συνοδικοί (στην ολότητά τους), αλλά και πλήθος πιστών -ιδιαίτερα κληρικών- γνωρίζουν πόσο προβληματική είναι -για πολλούς λόγους- η υποψηφιότητα του Θεοφιλέστατου Νεαπόλεως.

Είναι απορίας άξιο πώς ο Πανιερώτατος Λεμεσού διέπραξε τόσο σοβαρό λάθος στρατηγικής νοουμένου ότι είναι και πολύ πονηρός και πολύ ευφυής και μεγάλος τακτικιστής.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι ο Πανιερώτατος Λεμεσού πόνταρε σε λάθος άλογο για να κερδίσει την Μητρόπολη Κιτίου και γι’ αυτό απέτυχε να εκλέξει τον εκλεκτό του.

Αν την κέρδιζε -όπως διακαώς επιθυμούσε- ο Πανιερώτατος Λεμεσού θα θεωρούσε -όχι λανθασμένα- ότι θα ήταν ο βέβαιος διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, αφού οι ψήφοι -κλήρου και λαού- και οι αντιπρόσωποι της Μητροπόλεως Κιτίου -στην συντριπτική τους πλειοψηφία- θα τον ψήφιζαν για Αρχιεπίσκοπο.

Ως εκ τούτου η εκλογή του Πανιερώτατου Κιτίου κ. Νεκτάριου υπήρξε για τον Πανιερώτατο Λεμεσού -και όχι μόνον- οστεοκλαστική γροθιά και στις δύο του σιαγόνες.

Αυτά για την εκλογή του Μητροπολίτη Κιτίου.

Απομένει να δούμε ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Μητροπολίτης Μόρφου κατέστη επίφοβος για ορισμένους δελφίνους του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, εξ ου και θεώρησαν ουρανόπεμπτη ευκαιρία τις δηλώσεις του Πανιερώτατου Μόρφου για την ομοφυλοφιλία και τις εκτρώσεις, ώστε να τον ταπεινώσουν, να τον εξευτελίσουν, να τον διασύρουν, να τον γελοιοποιήσουν και να τον θέσουν εκτός μάχης για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

No comments:

Post a Comment