Sunday, September 29, 2019

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙ Ο ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΣ ΚΥΚΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙ Ο ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΣ ΚΥΚΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στην “Ρομφαία”, το ακόλουθο απόσπασμα από την στήλη “Το Αλάθητο”:

Ποιός είδε τον Άγιο Κύκκου και δεν τον φοβήθηκε! Τα έψαλλε μαθαίνουμε ο Μητροπολίτης Κύκκου σε Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, όταν τον άκουσε να μιλάει σχετικά με το Ουκρανικό... “Εμείς πάντως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει σχίσμα στην Εκκλησία, βάλτε καλά στο μυαλό σας τι πάτε να κάνετε…" - φέρετε να είπε ο Μητροπολίτης Κύκκου στον Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος που πρόσφατα επισκέφθηκε την Κύπρο.”

Προφανώς υπάρχει κάτι που δεν κατανοεί ο Πανιερώτατος Κύκκου για το Ουκρανικό, έστω και αν η αναφορά του αφορούσε την Εκκλησία της Κύπρου.

“Δεν θα επιτρέψουμε”, διαβεβαιώνει, “να γίνει Σχίσμα στην Εκκλησία για το Ουκρανικό.”

Πανιερώτατε Κύκκου! Έγερθείτε εκ του ύπνου! Δεν τίθεται θέμα να γίνει Σχίσμα, επειδή το Σχίσμα, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ρωσσίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έγινε, με τις αποφάσεις της Συνόδου του Μινσκ. 

Στην επαίσχυντη αυτή Σύνοδο αποφασίστηκε η διακοπή της εκκλησιαστικής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ακόμη και το Άγιον Όρος βρίσκεται υπό αφορισμό, επειδή ο κυρίαρχος επίσκοπος του Αγίου Όρους είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Το ευτύχημα είναι ότι -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξακολουθεί να μνημονεύει στα Δίπτυχα τον Πατριάρχη της Ρωσσίας Κύριλλο και έτσι ευτυχώς το Σχίσμα δεν είναι τετελεσμένο.

Υπάρχουν, Πανιερώτατε Κύκκου, ορισμένοι (σεβαστός π. Βασίλειος Βολουδάκης, π. Θεόδωρος Ζήσης κτλ.), που θεωρούν ότι, 

1.) αν ασκηθούν σοβαρές πιέσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και 

2.) προπαντός αν δεν αναγνωριστεί η Ουκρανική Αυτοκεφαλία από καμμιά Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα ανακαλέσει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας που εκχώρησε στην Ουκρανία.

Όσοι κάνουν τέτοιες σκέψεις ζουν στον κόσμο τους που δεν έχει απολύτως καμμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Είναι κυριολεκτικά απίστευτο ότι υπάρχουν άνθρωποι, που κάνουν τόσο επιπόλαιες εκτιμήσεις και που υποτιμούν τόσο πολύ την αποφασιστικότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, να κατοχυρώσει το πρωτείο του Κωνσταντινουπόλεως στην Ορθοδοξία.

Υπάρχουν ορισμένοι άλλοι (πατριαρχικοί κύκλοι), οι οποίοι υποτιμούν την σημασία της διακοπής της Εκκλησιαστικής κοινωνίας του Πατριαρχείου Ρωσσίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αφελέστατη εκτίμηση, η οποία αποδείχτηκε ήδη στην πράξη ανακριβής και θα αποδειχτεί ακόμη πιο ευσεβοποθική με όσα θα συμβούν στο άμεσο μέλλον.


Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, ακόμη και αν μόνο το Πατριαρχείο της Ρωσσίας αποκοπεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και πάλιν έχουμε φοβερό Σχίσμα, έστω και αν δεν είναι τετελεσμένο, δηλαδή έστω και αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίσει να διατηρεί στα Δίπτυχα τον Πατριάρχη Ρωσσίας Κύριλλο.

Και τούτο διότι Εκκλησία της Ρωσσίας 

1.) έχει υπό την δικαιοδοσία της το 50% των Ορθόδοξων πιστών, 

2.) τους μισούς επισκόπους της Ορθοδοξίας, και 

3.) το κυριώτερο στηρίζεται ή μάλλον καθοδηγείται, από την πανίσχυρη Ρωσσική Ομοσπονδία και τον ατσάλινο ηγέτη της Πρόεδρο Πούτιν.

Όποιος νομίζει ότι είναι δυνατόν να κάμψει την γρανιτένια αποφασιστικότητα της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας της Ρωσσίας να κρατήσει την επικυριαρχία της στην Ουκρανία πλανάται πλάνην οικτράν.

Συνοψίζω: Το Σχίσμα υφίσταται από την Σύνοδο του Μινσκ. 

Το ζητούμενο είναι πώς δεν θα διευρυνθεί και πώς δεν θα παγιωθεί με αλληλοαφορισμούς εκατέρωθεν.

Το μεγάλο διακύβευμα του Ουκρανικού ήταν, είναι και θα παραμείνει η ενότητα της Εκκλησίας.

Γι’ αυτό, εσείς προσωπικά, Πανιερώτατε Κύκκου, και όσοι άλλοι αγωνιούν για την διεύρυνση και παγίωση του υφιστάμενου Σχίσματος της Εκκλησίας της Ρωσσίας, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πρέπει να αναλάβετε ΑΜΕΣΑ -έστω και τώρα- διαμεσολαβητική προσπάθεια, για να αποσοβηθεί η παγίωση Πανορθοδόξου Σχίσματος.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ανέλαβε, με την σύμφωνη γνώμη των παλαίφατων Πατριαρχείων, διαμεσολαβητική προσπάθεια, η οποία -δυστυχώς- ναυάγησε, επειδή δεν είχε την στήριξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Έστω και τώρα, την δωδεκάτη παρά πέντε, ας αναληφθεί νέα προσπάθεια, με την άμεση μετάβαση αντιπροσωπείας στο Φανάρι και στην Μόσχα, για να διαπιστωθεί, αν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού.

Αν δεν υπάρχει προθυμία, ούτε από το Φανάρι, ούτε από την Μόσχα, ας μην κοροιδεύουμε τον εαυτό μας. Το Πανορθόδοξο Σχίσμα θα διευρύνεται και θα παγιώνεται συνεχώς με ότι αυτό συνεπάγεται.

3 comments:

  1. Στα Ιεροσόλυμα πάντως μια χαρά συλλειτουργησε ιεράρχης της Μόσχας με ιεράρχη του οικουμενικού θρόνου και φυσικά στη λειτουργία μνημονευθηκε ο οικουμενικός Πατριάρχης.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστω θερμά για την όντως σημαντική πληροφορία. Μπορείτε να μας δώσετε λεπτομέρειες;

      Delete
  2. Βεβαίως. Ήταν ο Μαρωνείας. Σας στέλνω σύνδεσμο από το πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
    https://jerusalem-patriarchate.info/blog/2019/09/28/%ce%b7-%ce%b5%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%83-%cf%85%cf%88%cf%89%cf%83%ce%b5%cf%89%cf%83-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%bf-12/

    ReplyDelete