Sunday, September 22, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΟΧ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΟΧ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το σχόλιο του “ελάχιστου αδελφού”, που παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, ρίχνει φως στην πιθανότητα το Πατριαρχείο της Ρωσσίας να αναγνωρίσει τους ΓΟΧ ή ίσως κάποια μερίδα από αυτούς ως κανονική Εκκλησία, αν η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφασίσει να αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Ο “ελάχιστος αδελφός” θεωρεί ότι αυτό είναι αδύνατο διότι οι ΓΟΧ -προς τιμήν τους- είπαν για το Ουκρανικό ότι δεν ανακατεύονται στην διαμάχη δύο Οικουμενιστικών Εκκλησιών, τουτέστιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ρωσσίας.

Για να συζητήσουν αποκατάσταση εκκλησιαστικής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ρωσσίας ή με οποιανδήποτε άλλη Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία θέλουν 
1.) Καταρχην η Εκκλησία αυτή να πάψει να είναι μέλος του ΠΣΕ, και 
2.) Να καταδικάσει τον Οικουμενισμό.

Ο “ελάχιστος αδελφός” θεωρεί ότι το Πατριαρχείο της Ρωσσίας είναι εύκολο να διαγράψει την οικουμενιστική διαδρομή των τελευταίων 70 χρόνων και να επιστρέψει στις αποφάσεις της Συνόδου της Μόσχας του 1948 οι οποίες καταδικάζουν τον Οικουμενισμό.

Εξωπραγματική ανάλυση - κατά την άποψη μου-διότι 
1.) η Εκκλησία της Ρωσσίας συμμετέχει συνειδητά στο ΠΣΕ, και 
2.) διότι θεωρεί όχι μόνον την “βαπτισματική θεολογία”, αλλά και τις χειροτονίες των Παπικών έγκυρες, αλλά και 
3.) διότι πριν μόλις τρία χρόνια επαναβεβαίωσε -με την Οικουμενιστική Διακήρυξη της Αβάνας- ότι είναι προσηλωμένη αμετάθετα στον Οικουμενισμό.

Πάνω από όλα ήρθε ο καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η Εκκλησία της Ρωσσίας είναι υποχείριο της εκάστοτε Ρωσσικής πολιτικής ηγεσίας.

Ο Πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσσική Ομοσπονδία έχουν κάθε εθνικό συμφέρον να προωθούν τον Οικουμενισμό και δη τον λεγόμενο “λαικό Οικουμενισμό” ακόμη και τον Διαθρησκειακό Οικουμενισμό.

Για ποιο λόγο;

Η Ρωσσική Ομοσπονδία είναι μια πολυεθνική και πολυθρησκευτική αυτοκρατορία, η οποία θέλει -καθόλου παράξενο- να συμβιούν αρμονικά οι πολίτες της.

Άρα το τελευταίο πράγμα στο κόσμο, που την ενδιαφέρει είναι να σταματήσει τις κοινές ποιμαντικές παραστάσεις και συμπροσευχές, όχι μόνον με αιρετικούς, αλλά και με αλλόθρησκους, και αντί αυτών να καλλιεργήσει ένα έντονο αντιοικουμενιστικό πρόσωπο.

Είμαστε πολύ αφελείς, αν νομίζουμε ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και όχι για την ενότητα της Ρωσσικής Ομοσπονδιας.

Βεβαίως ο Πούτιν δεν έχει πρόβλημα να παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον ισχυρό ορθόδοξο ηγέτη και να κερδίζει πόντους μεταξύ των Ορθόδοξων λαών.

Ποτέ, όμως δεν θα βάλει την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας πάνω από την ενότητα και την ειρηνική συμβίωση των πολιτών της Ρωσσικής Ομοσπονδίας.

2 comments:

  1. "Ποτέ, όμως δεν θα βάλει την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας πάνω από την ενότητα και την ειρηνική συμβίωση των πολιτών της Ρωσσικής Ομοσπονδίας." !

    Καί πολύ καλά κάνει ! Αυτό σημαίνει οτι είναι ένας χαρισματικός ηγέτης , που κάνει την δουλειά του καλά και υπηρετεί το αξίωμά του όπως πρέπει . Δηλαδή τί θα έπρεπε νά κάνει ; Νά είναι εχθρός του λαού του ; Νά οδηγεί τον λαό του κατά διαβόλου ; Ο Θεός ορίζει τους ηγέτες των εθνών . Ποιός μας είπε οτι τους ορίζει για νά τα κάνουν μαντάρα ; Η ευημερία των λαών ως εθνότητες και πατρίδες δεν αντιστρατεύεται την οικουμενικότητα της εκκλησίας .Οι οικουμενιστές της αιρετικής ακαδημίας του Βόλου προκειμένου νά διαλύσουν οτιδήποτε το Ελληνικό εφεύρον την Καλαιντζίδικη μπαρούφα : Ο Χριστός ήρθε νά σώσει τον άνθρωπο καί όχι τους Ελληνες ! Διαλύστε οτιδήποτε Ελληνικό , διαλύστε την γλώσσα , διαλύστε την ιστορία , διαλύστε την παιδεία , καλωσορίστε τους εποίκους λαθρομετανάστες -- και η Παναγία ήταν μετανάστις! -- διαλύστε την οικογένεια ! Υποδεχθείτε τά gay pride! Διαλύστε τα όλα ! Υποδεχθείτε τον θεό του Ισλάμ !

    Σας παρακαλώ κ. Τελεβάντο , για νά μήν πέφτετε σε τέτοια λάθη άθελά σας , ξεχωρίστε το Ουκρανικό θέμα απο την οικουμενιστικότητα της Ρωσικής εκκλησίας . Μπορεί κανείς νά πάει στο δικαστήριο και νά υποστηρίξει οτι ο κατηγορούμενος είναι φονιάς επειδή είναι πόρνος ;

    Πολύ καλά λέει ο κ. Πολυμενόπουλος οτι δεν θα δεχθούν αναγνώριση απο μία οικουμενιστική εκκλησία . Ευτυχώς που το εμπόδιο είναι ο οικουμενισμός και όχι το ημερολόγιο , γιατί η Ρώσικη εκκλησία πάει μέ το παλαιό , όμως μολύνονται απο την επικοινωνία μέ το νέο ! Ας μας πεί ο κ. Πολυμενόπουλος και την γνώμη του επί του Ουκρανικού .

    Επειδή όμως κ. Τελεβάντο είστε πολύ έξυπνος δεν νομίζω οτι είναι ποτέ δυνατόν νά πείτε ό,τι λέει η αιρετική ακαδημία του Δημητριάδος ,δηλαδή γκρεμίστε τά έθνη , τις πατρίδες , τις γλώσσες , τους πολιτισμούς , τις τοπικές εκκλησίες , την συνέργεια εκκλησίας ξαι πολιτείας πρός ευηνερίαν υλική και πνευματική των λαών , στρώστε το χαλί της παγκοσμιοποίησης και του αντιχρίστου ! Όχι ! Δεν το πιστεύω ! Μάλλον θέλετε νά πείτε οτι στο Ουκρανικό δεν συντρέχει κανένα θεμα θεμελιωδών Κανονικών , εκκλησιολογικών , ποινικών παραβάσεων και είναι απλά ένα θέμα ανταγωνισμού γοήτρου , εξουσίας , δικαιοδοσιών μεταξύ των εμπλεκομένων εκκλησιών ! Καί έτσι νά ήταν τότε ο Βαρθολομαίος είναι καθαιρετέος για βλακεία , γιατί έσυρε τό οικουμενικό πατριαρχείο σε ένα εξευτελισμό . Έσυρε το πατριαρχείο σε μία διεκδίκηση έχοντας όλα τα μείον μαζί του . Όμως και εκείνος δεν φαίνεται βλάκας . Απλά έκανε λάθος λογαριασμούς ! Έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια Κανόνες και εκκλησιολογίες και στηρίχθηκε σε εγκόσμιες εξουσίες . Το εξυπνοπούλι απο τη μύτη πιάνεται !

    ReplyDelete
  2. Κυρια Λωριτου την γνωμη μου για το Ουκρανικο την εχω γραψει αναλυτικα σε παρελθοντα σχολια μου. Θεωρω κυριως υπευθυνο για τους χειρισμους του στο θεμα το Οικουμενικο Πατριαρχειο και συνυπευθυνο το Πατριαρχειο της Ρωσιας για την καθετη αρνηση του να υπαρξει Αυτοκεφαλη Εκκλησια στην Ουκρανια. Εκει που εχουν φθασει τα πραγματα μια μονο λυση μενει η φυγη προς τα εμπρος με την δημιουργια Πατριαρχειου Ουκρανιας με πρωτο Πατριαρχη τον Μητροπολιτη Ονουφριο με ενωση και συνδιαλλαγη των δυο μεριδων των Ορθοδοξων και αποδοση δευτερου Τομου απο το Οικουμενικο Πατριαρχειο. Η Ουκρανικη Αυτοκεφαλη Εκκλησια που θα προκυψει θα μενει μακρια απο εθνικιστικες και πολιτικες διαμαχες. Ιδου το καθηκον ολων, το θεμα ειναι ποιοι ειναι προθυμοι να το πραξουν;(Πολυμενοπουλος Διονυσιος)

    ReplyDelete