Tuesday, September 10, 2019

ΤΟ ΟΡΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑIΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


ΤΟ ΟΡΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑIΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η Iερά Μονή Βατοπαιδίου με τις Μητροπόλεις Λεμεσού, Κιτίου και Ταμασού διοργανώνουν καλλιτεχνική εκδήλωση με ορατόριο του κ. Γ. Θεοφάνους.

Από πότε έγινε τα μοναστήρια του Αγίου Όρους να διοργανώνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις;

Για ποιο λόγο οι Μητροπολίτες Κιτίου και Ταμασού συνεργούν για την πραγματοποίηση της καλλιτεχνικής αυτής εκδήλωσης;

Δεν ρωτούμε για τον Μητροπολίτη Λεμεσού, επειδή ο Πανιερώτατος κ. Αθανάσιος είναι Βατοπαιδινός με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο Πανιερώτατος Ταμασού όμως;

Άραγε, επειδή είναι Κυκκώτης, του αρέσουν τα πανηγύρια και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ή μήπως κρύβεται κάτι άλλο, που σχετίζεται με τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές;

Εντελώς ανεξήγητη, όμως, είναι η στάση του νέου Μητροπολίτη Κιτίου, ο οποίος δεν εμφορείται από το πνεύμα των Βατοπαιδινών. Είναι εκ φύσεως σεμνός και ταπεινός κληρικός που απεχθάνεται την εκκοσμίκευση και τους νεωτερισμούς.

Δεν αντιλαμβάνεστε, Πανιερώτατε Κιτίου, ότι οι γύπες πλακώνουν όταν μυριστούν ψοφίμι;

Οι του Πανιερώτατου Λεμεσού διακηρύσσουν με καννιβαλιστική χαρά ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είναι στα τελευταία του και ότι επίκειται η κοίμησή του ή τουλάχιστον ο εξαναγκασμός του, για λόγους υγείας, σε παραίτηση.

Προσωπική γνώμη για την υγεία του Μακαριώτατου Κύπρου δεν έχω -και πώς θα μπορούσα άλλωστε να έχω;-, αλλά προχθές που τον είδα στην δημοσιογραφική διάσκεψη δεν διαπίστωσα ότι πρόκειται για ετοιμοθάνατο, όπως διαδίδουν οι άνθρωποι του Πανιερώτατου Λεμεσού.

Από την άλλη, όμως, με προβληματίζει το εξής ερώτημα: Αν η υγεία του Μακαριώτατου Κύπρου δεν είναι τόσο κρίσιμη, γιατί οι άνθρωποι του Πανιερώτατου Λεμεσού εκδηλώνουν τόσο ανοιχτά τον καννιβαλισμό τους και γιατί πολιτεύονται με τρόπο που δείχνει ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο;

Επομένως, Πανιερώτατε Κιτίου, γιατί παίζετε -ανεπιγνώστως δεν αμφιβάλλω- το παιγνίδι τους;

Το Βατοπαίδι θα δώσει εκ του συστάδην μάχη για να εκλέξει Αρχιεπίσκοπο τον Πανιερώτατο Λεμεσού, όπως έκανε και στις τελευταίες Αρχιεπισκοπικές εκλογές. Θα διαθέσει χρήμα, πιθανώτατα θα έλθει ο π. Εφραίμ της Βατοπαιδίου στην Κύπρο για να ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία του Πανιερώτατου Λεμεσού κτλ.. 

Το ορατόριο του κ. Θεοφάνους δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από επίσημη έναρξη της εκστρατείας για την υποψηφιότητα του Πανιερώτατου Λεμεσού.

Επιτέλους! Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει τι δουλειά έχουν τα Αγιορείτικα μοναστήρια να διοργανώνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και για ποιο λόγο Ιεράρχες της Κύπρου συνδράμουν την εκκοσμίκευση που προωθεί η Μονή Βατοπαιδίου;

Αυτό που με φοβίζει είναι ότι θα επαναληφθούν τα ρεζιλίκια που παρατηρήθηκαν στις προηγούμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές, όταν ο Πανιερώτατος Λεμεσού γύριζε όλες τις μεγάλες ενορίες της Κύπρου για να κάνει προεκλογική εκστρατεία.

Αυτή η τακτική συμφωνήθηκε στην Ιερά Σύνοδο να μην επαναληφθεί οπότε ο Πανιερώτατος Λεμεσού σκαρφίστηκε την διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για να προβάλει την υποψηφιότητά του.

Είναι σύμφωνες με το Ευαγγέλιο αυτές οι εκκοσμικευμένες μεθοδεύσεις;

1 comment:

  1. Και η μητρόπολη Πειραιώς, με τις ευλογίες του κ. Σεραφείμ μάλιστα, διοργάνωσε τελευταία μια συναυλία με τον Μ. Χατζηγιάννη, για φιλανθρωπικούς λόγους υποτίθεται...
    Αυτά αποτελούν, δυστυχώς, στοιχεία εκκοσμίκευσης και δεν συνάδουν ούτε με το δόγμα ούτε με το πνεύμα της Ορθοδοξίας.

    ReplyDelete