Thursday, September 12, 2019

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΚΑΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
__________

Ιερομόναχου Γρηγορίου, Η Νεκρώσιμος Ακολουθία και τα ιερά μνημόσυνα, Σχόλια των αγίων Πατέρων και παρηγορητικός λόγος προς πενθούντας, Έκδ. Ιερού Κουτλουμουσιανού Κελλίου Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, Άγιον Όρος 2019, σς. 167.

Του Θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Είναι κοινός τόπος ότι η εγκυρότητα συναγωνίζεται την επάρκεια και τη σοβαρότητα στα γραπτά του Αγιορείτου ιερομονάχου Γρηγορίου. Αυτό ισχύει ασφαλώς και για το παρόν. Η δια βίου μελέτη και εντρύφηση του καλού ιερομονάχου στα συγγράμματα των αγίων Πατέρων και στη Γραφή εντοπίζονται με την πρώτη ματιά σε κάθε σελίδα του του παρόντος. 

Η Νεκρώσιμος Ακολουθία αναλύεται διεξοδικά κι εξονυχιστικά υπό το φως της πατερικής σοφίας. Αναφέρει π.χ. ο Ιερός Χρυσόστομος προς τους πενθούντας για το θάνατο των προφιλών τους: «Δεν εμποδίζω το κλάμα αλλά τους κοπετούς, το να θρηνεί κανείς άμετρα…Δεν είναι δυνατό να μη λυπάται κανείς. Αυτό έδειξε και ο Χριστός διότι δάκρυσε για το Λάζαρο. Έτσι κάνε κι εσύ. Δάκρυσε, αλλά ήρεμα, με ευπρέπεια και με φόβο Θεού. Αν δακρύσεις έτσι, το κάνεις όχι επειδή δυσπιστείς στην ανάσταση, αλλά επειδή δεν υποφέρεις το χωρισμό». 

Αναλύει επίσης ο συγγραφέας την ακολουθία του μνημοσύνου και παραθέτει στο κεφάλαιο «Παρηγορητικός λόγος προς πενθούντας» λόγους των αγίων Πατέρων που χύνουν βάλσαμο παρηγορίας στους τεθλιμμένους συγγενείς και φίλους των αποθανόντων.

Γράφει ο Μ. Βασίλειος σε κάποιο που έχασε το νεαρό γιο του: «Μη λυγίσης από το βάρος της λύπης, μήτε να καταποντιστή η ψυχή σου…Διότι ο Θεός γνωρίζει πώς να ρυθμίση στον καθένα το συμφέρον του, και γιατί ορίζει άνισα τα πέρατα του βίου μας. Υπάρχει πράγματι κάποια αιτία ακατάληπτη από τους ανθρώπους, για την οποία άλλοι απέρχονται γρηγορότερα, ενώ άλλοι αφήνονται περισσότερο χρόνο να ταλαιπωρούνται στον οδυνηρό τούτο βίο». 

Τέλος οι σημειώσεις από τη θεία Γραφή και τους Πατέρες τεκμηριώνουν κάθε λέξη του καλού κληρικού, που στηρίζει και καθοδηγεί το πλήρωμα της Εκκλησίας με «τα ζωηρά λόγια» αφήνοντας τους στοχαστές να ψάχνουν  στο ψηλαφητό σκοτάδι. Γιατί όπου δεν υφίσταται το φως του λόγου του Θεού τι περιμένετε να βρείτε.

No comments:

Post a Comment