Monday, September 16, 2019

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΗΠΤΙΚΩΝ ΤΟΜΟΣ Θ΄


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
________

Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικων συνερανισθείσα παρά των αγίων και θεοφόρων Πατέρων ημών, Τόμος Θ΄, εν Αρκαδία 2018, παρά τη Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπούρα, σσ. 618.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
======

Με το δυσβάστακτο, επίπονο, επίμοχθο και δυσχερές έργο της απόδοσης στα Νέα Ελληνικά του κειμένου της Φιλοκαλίας ασχολήθηκαν και ασχολούνται εδώ και χρόνια, κατά το ειωθώς αυταίς, οι μοναχές του κοινοβίου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπούρα, υπό την καθοδήγηση του διαπρεπούς ομότιμου Καθηγητού του ΑΠΘ κ. Δημ. Τσελεγγιδη. Ήδη, χαριτι Θεού και δι’ ευχών των Αγίων, έχουν δει το φως της δημοσιότητος εννέα τόμοι της Φιλοκαλίας. Υπολείπεται ακόμη ένας, ο δέκατος. 

Δεν αποτελούν απλώς καρπόν συγγραφής γραμματέων οξυγράφων, αλλά καρπόν προσευχών, ασκητικών αγώνων και ιδρώτων οσίων Πατέρων. 

Στον παρόντα τόμο έχουμε ενώπιόν μας το αποστάλαγμα της εν Πνεύματι σοφίας των Οσίων Καλλίστου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και Ιγνατίου της Μονής  των Ξανθοπούλων που εζησαν το 14ο αιώνα. 

Χωρίζεται ο παρών τόμος σε δυό τμήματα: 
1.) Περί των αιρουμένων ησύχως βιώσαι, και 
2.) Κεφάλαια περί προσευχής. 

Από το πρώτο πόνημα των Οσίων αλιεύσαμε και τα πιο κάτω: «Όποιος αγαπά τις αφορμές των παθών αυτός και χωρίς να θέλη είναι υποχείριός τους και έχει υποδουλωθεί εις τα πάθη. Εκείνος ο οποίος μισεί τις αμαρτίες του, θα τις εγκαταλείψη και εκείνος ο οποίος τις εξομολογείται θα επιτύχη την άφεσιν. Είναι αδύνατον να ελευθερωθή κανείς από την έξη της αμαρτίας, πριν αποκτήσει μέσα του έχθρα εναντίον της, και [είναι αδύνατον] να επιτύχη την συγχώρηση, πριν εξομολογηθή τα αμαρτήματά του». 

«Λόγια αγνά, αργύριον πεπυρωμένον» τα λόγια των Αγίων, ηχούν ως σαλπίγξ αρχαγγελική, «ως φωνή υδάτων πολλών» στην πονηρή εποχή μας, όπου η αλήθεια διαστρεβλώνεται συνειδητά κι οι κακοδιδασκαλίες επελαύνουν ακάθεκτες και προκαλούν αναιδώς. 

Μνησθείη Κύριος ο Θεός του μόχθου των αδελφών του Κοινοβίου και του Καθηγητού Τσελεγγίδη.

No comments:

Post a Comment