Wednesday, April 8, 2015

ΕΤΣΙ ΨΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ!



ΕΤΣΙ ΨΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Τα τελευταία χρόνια, το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, πηγαίνω στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού στο Μανχάταν επειδή ξέρω ότι θα απολαύσω το τροπάριο της Κασσιανής με άριστο τρόπο.

Τι κάνει το ψάλσιμο τόσο ωραίο;

Η εξαίρετη φωνή και τα πολύ καλά μουσικά που γνωρίζει ο πρωτοψάλτης της εκκλησίας κ. Χρήστος Σταυρόπουλος;

Όχι μόνον!

Προπαντός με συγκινεί επειδή ακούω ευκρινέστατα τα λόγια του ύμνου χωρίς να χάνομαι σε μια ασέβεια επίδειξης λαρυγγισμών που επιδίδονται πολλοί ψάλτες.

Ούτε λαρυγγισμούς, ούτε τεριρέμ και νανινά, ούτε αλλες παρεμφερείς ασέβειες ακούς από τον κ. Σταυρόπουλο, ούτε και κάνει επίδειξη φωνητικών ικανοτήτων και ας έχει πολλές να επιδείξει. Είναι ένας πολύ σεμνός νέος -ελπίζω μια μέρα να τον φωτίσει ο Θεός να γίνει κληρικός- με εξαίρετη φωνή και άριστος μουσικός που πηγαίνει στην εκκλησία για να προσευχηθεί και για να βοηθήσει και τους πιστούς να κάνουν το ίδιο.

Δυστυχώς πολλοί ψάλτες νομίζουν ότι ο ναός είναι αίθουσα συναυλίας και ότι οι Ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία τελούνται απλά και μόνον για να κάνουν επίδειξη των φωνητικών ικανοτήτων τους, επειδή δεν συνειδητοποιούν ότι οι ψάλτες πρέπει να έχουν να προσφέρουν στο Χριστό τη φωνή και τις γνώσεις τους για να δημιουργείται  υποβλητική ατμόσφαιρα για προσευχή.

Όλα στην κοινότητα του Ευαγγελισμού στο Μανχάταν συντελούν στην κατάνυξη. Ο ιερέας του ναού -ο π. Χρυσόστομος Γκίλμπερτ- είναι ένας πολύ καλλίφωνος κληρικός, που τελεί με μοναδικό ζήλο και προσοχή τα καθήκοντά του. Τηρεί με ευλάβεια το τυπικό, είναι ιδιαίτερα ιεροπρεπής και δείχνει πολύ μεράκι για τα ιερατικά και κηρυκτικά του καθήκοντα σε αντίθεση με άλλους κληρικούς που τα τελούν λες και κάνουν αγγαρεία. Εξαίρετη η φωνή του συνδυάζεται αρμονικά με τη φωνή του κ. Σταυρόπουλου και οι δύο τους προσφέρουν στο εκκλησίασμα μια κατανυκτική μυσταγωγία, που εκφράζει γνήσια το ορθόδοξο λειτουργικό ήθος.

Ο ναός είναι μεγάλος γι’ αυτό οι καμιά πενηνταριά πιστοί που παρακολούθησαν την Ακολουθία και το ωραίο κήρυγμα στα Αγγλικά του π. Χρυσόστομου φαίνονταν λιγότεροι. Πολλοί από αυτούς όμως ήταν νέοι και η κοινότητα είναι σε μια περιοχή που δεν κατοικούν πολλοί ομογενείς.

Καταβάλλεται πολλή προσοχή να μην υπάρχει εκτυφλωτικό φως και όλα τελούνται με πολύ φόβο Θεού. Όσοι μπαίνουν στο Ιερό Βήμα κάνουν πάντοτε τον σταυρό τους. Το ίδιο κάνουν όσοι περνούν πίσω από την Αγία Τράπεζα.

Η κοινότητα λίγους πιστούς έχει αλλά αυτό ποτέ δεν γίνεται αφορμή για τον π. Χρυσόστομο να αποκάμει και να απογοητευτεί.

Ο ναός του Ευαγγελισμού είναι ένας λατρευτικός χώρος που δίνει τη δυνατότητα στους πιστούς να ζήσουν μια πολύ κατανυκτική Αγία Εβδομάδα και να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στο πάθος και στην Ανάσταση του Κυρίου και όχι στις περισπάσεις του κόσμου.

Μακάρι ο Χριστός και η Παναγία να δώσουν να απαλλαγεί η κοινότητα από τη φραγκοχορωδία για να μην μαγαρίζεται η τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Δεν είναι αμαρτία ένας ναός που έχει εφημέριο και ψάλτη με τη φωνή του π. Χρυσόστομου και του κ. Σταυρόπουλου να διατηρεί μικτή χορωδία δυτικότροπης μουσικής;

No comments:

Post a Comment