Tuesday, February 10, 2015

Η ΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗ ΣΟΥΜΑΤΡΑ


Η ΣΠΟΡΑ ΤΟΥ  ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗ ΣΟΥΜΑΤΡΑ

Του Θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Μιλώντας για το νησί αυτό, που είναι το 6ο σε μέγεθος στον κόσμο κι απλώνεται σε έκταση 480 χιλιάδων τ. χιλιομέτρων, χρειάζεται να προβούμε σε σύντομη ενημέρωση. Ανήκει στο κράτος της Ινδονησίας, βρίσκεται βόρεια του ισημερινού κι ο πληθυσμός του φτάνει τα 54 εκατομμύρια. Πρωτεύουσά του είναι το Μεντάν με πάνω από 4 εκατομμύρια πληθυσμό. Ο πληθυσμός του νησιού είναι 87% μωαμεθανικός και το βόρειο του άκρο πλήγηκε από το φοβερό τσουνάμι. 

Σ’ αυτό το μέρος διακονεί το λόγο του Θεού ο ελληνομαθής πρεσβύτερος Χρυσόστομος Μανάλου, που ανήκει στη φυλή των Μπατάκ, μια από τις φυλές της Νήσου. Ηταν προτεστάντης και σπούδαζε θεολογία στην Ιάβα. Ηλθε σε επαφή με την Ορθοδοξία, σπούδασε Θεολογία στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως κι η γυναίκα του πρεσβυτέρα Ελισάβετ, επισκέφθηκε το Αγιον Ορος κι υπηρέτησε σαν ιερέας στη Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας. Επέστρεψε τελικά στη Σουμάτρα στα 1997. 

Ιδρυσε, με πολλές δυσκολίες, Ορθόδοξη κοινότητα που υπάγεται στη Μητρόπολη Σιγκαπούρης και Ν.Α. Ασίας. Ομως ο δραστήριος ιεραπόστολος δεν περιορίστηκε στην πόλη του Μεντάν μόνο. Προχώρησε στην ίδρυση κοινοτήτων και σε άλλες περιοχές, όπως το Σιδικαλάγια, Σιπαρπούε και Χαουσάντα-σαντα. Παράλληλα στο Μεντάν ίδρυσε το όρφανοτροφείο «Αγιος Δημήτριος», όπως και παδικό σταθμό. Κατά το 2008 ο π. Χρύσοστομος βρέθηκε στο νησί Νίας, που βρίσκεται στα δυτικά της Σουμάτρας. Ο λόγος ήταν ότι του το ζήτησαν κάποιοι ντόπιοι, εγκαταλελειμένοι παπικοί, από το χωριό Μποβολάτο. Ζήτησαν να τους κατηχήσει στην Ορθοδοξία, πράγμα το οποίο έπραξε. Οι πρώτες βαπτίσεις έγιναν στα 2009 κι ο ακάματος ιεραπόστολος αγωνίζεται να μεταλαμπαδεύσει το φως του Χριστού σ’ αυτούς τους άνθρωπους, που χρειάζονται πολλή προσπάθεια μέχρι να απαλλαγούν από τα κατάλοιπα της προσήλωσής τους σε τοπικές ειλωλολατρικές πρακτικές. Παρά την πρόσφατη εκδημία του αδελφού του πρεσβυτέρου Αθανασίου, ο πατήρ Χρυσόστομος συνεχίζει ακαταπαύστως την ιεραποστολική του προσπάθεια. Τον βοηθούν ο πρεσβύτερος Θεοδόσιος Νάμπεν κι ο διάκονος Λουκάς Τόμπιγκ, όπως κι η πρεσβυτέρα Ελισάβετ, που είναι Θεολόγος. 

Ηδη στο νησί Νίας υφίστανται τρεις Ορθόδοξες κοινότητες, στο Μποβολάτο, το Χιλιφαόσι και το Χιλιγκέο. Στην περιοχή του Μεντάν υπάρχουν σήμερα δύο ορθόδοξες κοινότητες, η Θεολογική Σχολή του «Απ. Παύλου», η Ακαδημία Η/Υ, δύο σχολεία,και το Ορθόδοξο νοσοκομείο της “Θεοτόκου”. Κοινότητες υπάρχουν και στη Ραμόνια, στο Σουμπούλ, στο Τατούνγκ και στο Χαουγκάνγιανγκ. 

Αν κάποιος θελήσει να συνδράμει την ιεραποστολική αυτή προσπάθεια η διευθυνση είναι: Yayasan Sahabat Iman Orthodox Indonesia, Bank International Indonesia (BII), Bank Account: No. 2004-0588-14, Swift code: IBBKIDJA,Medan Branch, Indonesia. Η ηλεκτρονική  διεύθυνση του π. Χρυσοστόμου είναι: fr.chrysostomos@yahoo.com

No comments:

Post a Comment