Wednesday, February 18, 2015

Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΚAΙ Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ


Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΚAΙ Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Από το υπέροχο βιβλίο του Σ. Νόσωφ «Ο Παπισμός κι οι αγώνες κατά της Ορθοδοξίας», που μετέφρασε στα Ελληνικά ο μακαριστός ρωσσομαθής Θεολόγος Χαράλαμπος Ασσιώτης, αντιγράφουμε κάποια αποσπάσματα από τη Διαθήκη του Αγίου Θεοδοσίου της Μονής των Σπηλαίων του Κιέβου που αναφέρονται στον Παπισμό. 

“Να μην έρχεστε σ’ επαφή και να μην έχετε κοινωνία με τη Λατινική (Παπική) πίστη και να μην ακολουθείτε τα έθιμα τους. Αποφεύγετε την κοινωνία που δίνουν, αποφεύγετε κάθε διδασκαλία τους και αποστρέφεστε τα ήθη τους. Προσέχετε, παιδιά μου, από τους αιρετικούς κι από κάθε συνομιλία μαζί τους, γιατί κι η χώρα μας γέμισε απ’ αυτούς. Αν κάποιος πρόκειται να σώσει την ψυχή του, θα τη σώσει ζώντας μόνο μέσα στην Ορθόδοξη Πίστη, γιατί δεν υπάρχει άλλη πίστη καλύτερη από την καθάρια κι άγία Ορθόδοξη Πίστη μας.” 

Ο Άγιος είναι σαφής. Κάθε επαφή και κοινωνία με τον Παπισμό, κάθε μίμηση των εθίμων, του μόνο βλάβη προξενεί στους Ορθοδόξους. Ο Σεβ. Ιταλίας που τους τρέχει ξωπίσω τι καλό αναμένει από το συγχρωτισμό και συναγελασμό με την αγέλη του Παπισμού; Αναμένουμε να μας προκομίσει τα αποτελέσματα. Ακόμα και η συνομιλία μαζί τους, κατά τον Άγιο, είναι ικανή να προκαλέσει βλάβη στον πιστό. Δεν το ήξερε φαίνεται ο μητροπολίτης Γερμανίας που έσκυψε να τον χρίσει ο Παπικός «επίσκοπος». Απολύτως σαφής και κατηγορηματικός ο Άγιος. Διακινδυνεύει τη σωτηρία της ψυχής του όποιος νομίζει ότι μπορεί να σωθεί μακράν της Ορθοδοξίας. 

Ζώντας μέσα σ’ αυτή την πίστη (συνεχίζει ο ΄Αγιος Θεοδόσιος) όχι μόνο θα ελευθερωθείς από τις αμαρτίες σου και τις αιώνιες βασάνους, αλλά και θα γίνεις μέτοχος και κοινωνός της αιωνίας ζωής και θα χαίρεσαι με τους Αγίους αιώνια. Όσοι όμως ζουν μέσα σε άλλη πίστη, την Καθολική (δηλαδή τον Παπισμό), την μουσουλμανική ή την αρμενική (δηλαδή τον μονοφυσιτισμό) δεν πρόκειται να δουν την αιώνια ζωή.” 

Ο Άγιος εισέρχεται στο θέμα της σωτηρίας και ομολογεί ότι και η Εκκλησία διδάσκει. Ότι δηλαδή η αίρεση δεν σώζει. Γιατί πολέμησαν οι Άγιοι Πατέρες όλες συλλήβδην τις αιρέσεις και τον Παπισμό; Διότι απλούστατα στερούν από τον άνθρωπο τη σωτηρία την εν Χριστώ Ιησού. Πολλώ μάλλον η αντίχριστη κι ακανθώδης θρησκεία του Μωάμεθ, που αρνιέται τον μόνο Σωτήρα και λυτρωτή, δηλαδή τον Θεάνθρωπο Χριστό. 

Επίσης, παιδί μου, δεν αρμόζει να εγκωμιάζουμε μια πίστη ξένη προς εμάς. Όποιος επαινεί ξένη πίστη κάνει το ίδιο όπως το να δυσφημεί την δική του πίστη. Αν κάποιος αρχίσει να εξυμνεί και τη δική του πίστη και την ξένη, τότε είναι δύπιστος, δηλαδή άνθρωπος με δυο πίστεις, που πλησιάζει την αίρεση.”

Εδώ ο Άγιος μας προσγειώνει στη σκληρή πραγματικότητα. Θα σχολιάσω, με αφορμή τους πιο πάνω λόγους του Αγίου, για πολλοστή φορά, την εξύμνηση, όχι απλώς του Παπισμού αλλά του ίδιου του αιρεσιάρχη Πάπα Φραγκίσκου στο Φανάρι στις 29.11.2014. Τα λόγια του είναι φοβερά και πέφτουν σαν βουρδουλιές και δεν αποτελούν τίποτε άλλο, παρά μόνο ένα ανηλεές μαστίγωμα όποιου περιφρονεί τις πατρικές παραδόσεις.

No comments:

Post a Comment