Tuesday, February 24, 2015

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟΝ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ



ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟΝ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το Βυζαντινό εξωκκλήσι του Αποστόλου Ανδρέα στον Πολύστυπο της Πιτσιλιάς θα κοσμεί - συν Θεώ - τακτικά τις συνεργασίες του κ. Ανδρέα Κυριακού στο ιστολόγιο. 

Ο κ. Κυριακού έλκει την καταγωγή του από το χωριό Άλωνα - γειτονικό χωριό με τον Πολύστυπο - και στο εκκλησάκι αυτό συνήθιζε να κάνει τη γιορτή του όταν ήταν μικρός. 

Επιπλέον ο πρόγονος του κ. Κυριακού -ο π. Ιωάννης Χατζηπρωτόπαπας της Άλωνας- ανακαίνισε το εκκλησάκι τον 19ο αιώνα. 

Τέλος είναι ευρέως γνωστή η προσφορά του κ. Ανδρέα Κυριακού, ως αρχισυντάκτη του περιοδικού "Ορθόδοξη Μαρτυρία", εκφραστικού οργάνου του Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως "Οι φίλοι του Αγίου Όρους", με το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην προβολή των Βυζαντινών και άλλων εκκλησιαστικών μνημείων της Κύπρου. 

Φυσικό, λοιπόν, είναι ο κ. Κυριακού να τρέφει ιδιαίτερη αγάπη σε ένα εξωκκλήσι με το οποίο έχει τόσο βαθύ συναισθηματικό δεσμό και τόσο έντονα προσωπικά εκκλησιαστικά βιώματα από τα παιδικά του χρόνια.

Η συνεργασία μου με τον κ. Κυριακού χρονολογείται από δεκαετίες, από τον καιρό που είμαστε φοιτητές στη Θεολογική Σχολή στην Αθήνα και εξομολογούμαστε στον π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο και αργότερα όταν πήραμε το πτυχίο και επιστρέψαμε στην Κύπρο στον Γέροντα Αθανάσιο Σταυροβουνιώτη.

Όλες αυτές τις δεκαετίες δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε μία φορά να διαφωνήσαμε για θεολογικά και εκκλησιαστικά θέματα με τον κ. Κυριακού. Είναι ο μόνος, ίσως, συμφοιτητής ή συνάδελφος θεολόγος με τον οποίο δεν κατέβαλα τον παραμικρό κόπο ποτέ για να συμφωνήσω σε θεολογικά και εκκλησιαστικά θέματα.

Σαν χαρακτήρες, βέβαια, είμαστε εντελώς διαφορετικοί. Ο κ. Κυριακού είναι μετρημένος, συνετός, σεμνός, οργανωμένος, φιλομαθής, αθόρυβος, μεθοδικός, παραγωγικός, ταπεινός, καθόλου συγκρουσιακός και ήπιος. 

Ο ίδιος δεν γνωρίζει πόσο πολύ επηρέασε τη θεολογική μου σκέψη. Όταν ήρθε να σπουδάσει στην Αθήνα -ήταν ήδη απόφοιτος της Ιερατικής Σχολής του Αποστόλου Βαρνάβα- και με την φιλομάθειά του και τις οξυδερκείς παρατηρήσεις του- έστρεψε το ενδιαφέρον μου προς την συμβολική θεολογία, η οποία έκτοτε θέλγει ιδιαίτερα τη σκέψη μου, όπως θα διαπίστωσαν οι αναγνώστες του ιστολογίου και όπως γνωρίζουν οι φίλοι μου.

Τον ευχαριστώ θερμά, όχι μόνον για την καθημερινή σχεδόν συνεργασία του στο ιστολόγιο τον τελευταίο καιρό, αλλά και επειδή από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα σήκωσε και σηκώνει το κύριο βάρος της λειτουργίας του Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως “Οι φίλοι του Αγίου Ορους” και έχει την επιμέλεια της επίπονης έκδοσης του περιοδικού “Ορθόδοξη Μαρτυρία”.

Για την ειλικρινή φιλία και αγαστή συνεργασία δεκαετιών του κ. Κυριακού δεν έχω να καταθέσω παρά μόνον τα πιο πάνω φτωχά λόγια ευχαριστίας.

Μνησθείη Κύριος ο Θεός όταν έρθη εν τη Βασιλεία Του της ανιδιοτελούς εν Χριστώ αγάπης, φιλίας και των κόπων του για τη δόξα του Χριστού και της Εκκλησίας Του.

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι συνεργάτες του ιστολογίου που με τιμούν με την καθημερινή σχεδόν αρθρογραφία τους, αλλά και τις συμβουλές τους, για τους οποίους επιφυλάσσομαι να πω δυο λόγια ευχαριστίας όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

No comments:

Post a Comment