Friday, September 20, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΡΗΣΗ ΤΗΣ μ. ΜΑΡΙΚΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: “ΣΥΜΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΟΣ”



ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΡΗΣΗ ΤΗΣ μ. ΜΑΡΙΚΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: “ΣΥΜΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΟΣ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Σε συνέντευξη που έδωσε η αείμνηστη Μαρίκα Μητσοτάκη είπε για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, την εποχή που ήταν ακόμη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Α! Είναι συμπαθής και ευγενέστατος”! Πρόσθεσε στη συνέχεια “αλλά αυτά δεν φτάνουν”! 

Οι τηλεθεατές όμως πήραν το σαφές μήνυμα ότι η γνώμη της για τον μετέπειτα πρωθυπουργό ήταν πολύ θετική.

Θα διερωτάστε: “Και πού στην ευχή θυμήθηκες σήμερα τη μακαρίτισσα Μαρίκα Μητσοτάκη και τι είπε για τον μετέπειτα πρωθυπουργό της πατρίδας μας;"

Ιδού το γιατί. 

Ενώ ετοιμάζομουν να φύγω από το πανεπιστήμιο (Κολούμπια) βλέπω ξαφνικά έκπληκτος τον τέως πρωθυπουργό με τα ακουστικά στο αυτί να ετοιμάζεται να κατεβεί την κυλιόμενη σκάλα που οδηγεί στο υπόγειο του πανεπιστημίου όπου λειτουργεί μεγάλο βιβλιοπωλείο.

Δεν ξέρω πού βρήκα το θάρρος, επειδή συνήθως είμαι πολύ διστακτικός και του φώναξα: Κύριε Παπανδρέου! 

Γύρισε παραξενεμένος, σταμάτησε και αφού τον πλησίασα μου έτεινε με πολλή ευγένεια το χέρι και μου εξήγησε ότι βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για κάποιο συνέδριο που αφορά τη βιωσιμότητα της οικονομίας σε Διημερίδα που διοργανώνει το Κολούμπια. 

Στη συνέχεια με ρώτησε το όνομά μου, τις σπουδές που κάνω, τα χρόνια που ζω στις ΗΠΑ, κτλ..

Εντυπωσιάζει πραγματικά η σεμνότητα, η ευγένεια και η καταδεκτικότητα που μιλά και μάλιστα σε ένα εντελώς άγνωστο άνθρωπο.

Η αείμνηστη Μαρίκα Μητσοτάκη είχε δίκαιο. Ο τέως πρωθυπουργός είναι συμπαθής και ευγενέστατος.

Δεν κάνω αναφορά στο θέμα επειδή κολακεύτηκα εξαιτίας της συμπεριφοράς του πρώην πρωθυπουργού της πατρίδας μας απέναντί μου, αλλά επειδή νομίζω ότι αντιλαμβάνομαι τον λόγο που ο κ. Παπανδρέου δημιουργεί αυτές τις καλές εντυπώσεις στους συνομιλητές του.

Εχει το χάρισμα που ψηλαφώ καθημερινά τις δύο τελευταίες δεκαετίες που ζω στις ΗΠΑ. Διακρίνεται από την πηγαία σεμνότητα και ευγένεια που χαρακτηρίζουν τους περισσότερους Αμερικανογεννημένους ομογενείς που διαφέρουν τόσο ουσιαστικά από την δική μας πονηριά, “ατσιδωσύνη” και "καπατσωσύνη".

2 comments:

  1. Απλά το παιδί δεν έκανε για πρωθυπουργός. Ας έμενε στα Πανεπιστήμια να μιλούσαμε για έναν μεγάλο Έλληνα ακαδημαϊκό (λίγο υπερβολή).

    ReplyDelete
  2. Η ΡΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ -ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ- ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ.

    ReplyDelete