Sunday, September 8, 2013

ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ;



ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Υστερα από παραμονή σχεδόν είκοσι συναπτών χρόνων στις ΗΠΑ νόμιζα ότι "I 've seen it all", με τα προτεσταντιλίκια της Εκκλησίας της Αμερικής. 

Και όμως! 

Σήμερα αναγκάστηκα να παραδεχτώ ότι αγνοούσα ολόκληρη την φρίκη που μας κληροδότησε η παρακαταθήκη του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιάκωβου (Κουκούζη) και των αλήστου μνήμης προκατόχων του Αθηναγόρα και Μεταξάκη.

Τις τελευταίες Κυριακές εκκλησιάστηκα στις κοινότητες των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, του Τιμίου Σταυρού και της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν και πραγματικά θαύμασα το έργο που επιτελείται σ’ αυτές, την ευσέβεια των πιστών, το πνεύμα θυσίας των εφημερίων και των μελών των Κοινοτήτων και την θαυμαστή οργάνωση του πολυσχιδούς έργου των. 

Σκέφτηκα, λοιπόν, να εκκλησιαστώ σε μια άλλη Κοινότητα στο Μπρούκλιν -των Τριών Ιεραρχών-, με την ελπίδα ότι θα είχα την ίδια κατά Θεόν πνευματική εμπειρία.

Δυστυχώς, όμως, κάθε άλλο παρά θετικές εντυπώσεις απεκόμισα από το σημερινό εκκλησιασμό μου.

Μέχρι τώρα θεωρούσα τον π. Σίλβεστρο, της Kοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ, ως την πιο ακραία περίπτωση εκκοσμικευμένου κληρικού που τελεί τη Θεία Λειτουργία με τρόπο που κυριολεκτικά την φαιδροποιεί.

Σας διαβεβαιώ -με κάθε ειλικρίνεια και χωρίς καμιά υπερβολή- ότι, σε σύγκριση με τον professional των νεωτερισμών και της εκκοσμίκευσης -π. Ευγένιο- της Κοινότητας των Τριών Ιεραρχών στο Μπρούκλιν, ο π. Σίλβεστρος είναι κυριολεκτικά amateur.

Μήπως είμαι υπερβολικός;

Θα σας περιγράψω τι έζησα λεπτομερώς και θα σας αφήσω να βγάλετε μόνοι σας το συμπέρασμα.

Ο π. Ευγένιος έφτασε περίπου 15 λεπτά πριν τον Ορθρο.

Μπήκε στο Ιερό Βήμα από την Ωραία Πύλη χωρίς να κάνει καν το σταυρό του.

Λίγα λεπτά αργότερα, από το Ιερό Βήμα ακούστηκε κασέτα με το "Ave Maria gratia plena!!!" -μάλιστα καλά διαβάσατε!!!- η οποία επαναλήφθηκε σπαστικά τουλάχιστον δέκα-είκοσι φορές.!!!

Οταν άρχισε ο Ορθρος, αντί για τον Εξάψαλμο, οι πιστοί άκουσαν τον “Μονόψαλμο”, τουτέστιν μόνον το “Κύριε εισάκουσον”.

Στη συνέχεια ο 50ος ψαλμός παρελήφθη. 

Γιατί άραγε;

Ως να μην έφθαναν αυτά, ενώ είναι Αρχιμανδρίτης, ο π. Ευγένιος κρατούσε κάτι σαν ποιμαντική ράβδο -ανάλογη με το σκήπτρο που κρατά ο Πάπας και κυρίως ο Πριμάτος του Αγγλικανισμού- με μεγάλο σταυρό στην κορυφή!!! Ισως είναι ο σταυρός που κρατούν οι ιερόπαιδες ή κάτι παρεμφερές. Σε κάθε περίπτωση ο π. Ευγένιος την χρησιμοποιούσε ως ποιμαντική ράβδο.!!!

Την ώρα των Αίνων ο π. Ευγένιος πήρε την πολυθρόνα του και την έβαλε μπροστά από την Αγία Τράπεζα!!! -καλά διαβάσατε δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος!!!- και στρογγυλοκάθησε έχοντας την πλάτη στην Αγία Τράπεζα και άκουγε τους Αίνους σαν να παρακολουθούσε ορατόριο.!!!

Μετά τη δοξολογία -και πριν τη Θεία Λειτουργία- μας έκανε πολιτικό κήρυγμα εναντίον του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Μετά το Ευαγγέλιο έκανε δεύτερο κήρυγμα οικουμενιστικό, πολιτικό και γλυκανάλατο που θα μπορούσε κάλλιστα να ακουστεί -χωρίς να αλλάξει έστω και μία λέξη- σε οποιονδήποτε προτεσταντικό ευκτήριο οίκο. 

Παράλληλα, ευκαίρως-ακαίρως, άρπαζε με βουλιμία το μικρόφωνο και έκανε -με μια ιδιαίτερα ενοχλητική αυταρέσκεια- ανακοινώσεις ή παρεμβάσεις κάθε φύσεως. Ούτε speaker να ήταν!

Στις αιτήσεις πρόσθετε -αυθαίρετα και κατά το δοκούν- ευχές για τον επικείμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο τρόπος που τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ήταν κυριολεκτικά μελοδραματικός. 

Σκέτο μπαρόκ. 

Ο ναός είναι νεογοτθικού ρυθμού, οι εικόνες φράγκικες, οι ψάλτες ψάλλουν μεν Βυζαντινά αλλά χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις, αλλά -αν μη τι άλλο- δεν υπάρχει φραγκοχορωδία.

Αντί του “Κοινωνικού”, στην αρχή οι ψάλτες τραγουδούσαν ένα τραγούδι του κατηχητικού(!!!), ενώ, στη συνέχεια, την ώρα που κοινωνούσε ο κόσμος, ο π. Ευγένιος ξανάβαλε την κασέτα με το "Ave Maria gratia plena.!!!"

Πότε νομίζετε ότι τέλεσε ο παππούλης τα μνημόσυνα;

Ακριβώς μετά που κοινώνησαν οι ιερείς και πριν κοινωνήσει τους πιστούς.!!!

Μετά το “αγαπήσωμεν αλλήλους ίνα εν ομονοία ομολογήσωμεν”, κάλεσε το πυκνό -κάθε ηλικίας και εθνικής καταγωγής- εκκλησίασμα, να κάνει χειραψία με τους πιστούς που βρίσκονταν πλησιέστερα στον καθένα. Είπε κανείς ότι ο π. Ευγένιος αντιγράφει πρακτικές των αιρετικών;

Διάβαζε εκφώνως, μελοδραματικά και πομπωδώς τις ευχές. Το ίδιο έκανε με τα πολλά ονόματα που είχε για την Προσκομιδή. Την ώρα που ψάλλουν τον ύμνο “Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ” βγήκε από το Ιερό Βήμα στραμμένος προς το εκκλησίασμα και μνημόνευε, από το μικρόφωνο, εις επήκοον πάντων τα ονόματα με τρόπο που επικάλυπτε πλήρως τους ψάλτες.

Την ώρα της Μικρής Εισόδου προπορευόταν ο συλλειτουργός του Ρώσος ιερέας π. Αδριανός -που σήμερα γιόρταζε τα ονοματήρια του-, και στο τέλος της πομπής βρισκόταν ο π. Ευγένιος με δύο μεγάλους σταυρούς ένα στο κάθε χέρι, που πρόσφερε για προσκύνηση δεξιά-αριστερά σχεδόν σ' όλο το εκκλησίασμα.!!!

Δεν συμμετείχα ποτέ στη ζωή μου σε ορθόδοξο ναό σε πιο Δυτική και πιο θεατρινίστικη Θεία Λειτουργία.

Σεβασμιότατε Αμερικής! 

Είναι δυνατόν να αγνοείτε ποιο αίσχος επικρατεί στην Κοινότητα των Τριών Ιεραρχών στο Μπρούκλιν;

Δεν είναι αποκλειστική σας ευθύνη να συμμαζέψετε τον ασχημονούντα ιερέα;

Για όνομα του Θεού! 

Δεν άφησε τίποτα όρθιο!

Παρακολουθούσα έκπληκτος την μία ασχημία να διαδέχεται την άλλη. 

Κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας προσπάθησα να βάλω τον καλό λογισμό ότι πρόκειται ίσως για συνταξιούχο κληρικό και γι' αυτό συμπεριφέρεται με αυτή την αήθεια τόσο ανεύθυνα και τόσο αντορθόδοξα. 

(Εχει τα χρονάκια του ο παππούλης. Πιστέψτε με! Δεν πρόκειται να γιορτάσει την άλλη βδομάδα τα "sweet sixteen" του!). 

Γι' αυτό έβαλα τον καλό λογισμό ότι ίσως πρόσφατα διορίστηκε στην Κοινότητα ως αναπληρωτής του τακτικού εφημέριου, που πιθανόν να βρισκόταν σε διακοπές, και γι’ αυτό προέβαινε σε αυτές τις ασχημίες. 

Προς μεγάλη μου έκπληξη, όμως, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, κάποιοι πιστοί με πληροφόρησαν ότι είναι εφημέριος της Κοινότητας ίσως για τριάντα χρόνια.!!!

Επομένως πώς είναι δυνατόν, Σεβασμιότατε, να μη γνωρίζετε τι κάνει ο εν λόγω κληρικός στην Κοινότητα των Τριών Ιεραρχών;

Γιατί, άραγε, αξίζουν οι πιστοί της Κοινότητας να έχουν τέτοιο ποιμένα;

Το λίγο που τους γνώρισα  σήμερα, μου φάνηκαν πολύ ευπρεπείς άνθρωποι που αγαπούν τον Χριστό, τις παραδόσεις μας και την Ορθοδοξία.

Δίπλα από την εκκλησία υπάρχει σχολείο το οποίο έκλεισε πριν δεκαετίες. No wonder!, με τέτοιο εφημέριο.!!! 

Μαθαίνω επίσης ότι παλαιότερα υπήρχαν 1200 οικογένειες μέλη της Κοινότητας και τώρα είναι ζήτημα αν υπάρχουν 450. Για να αντιληφθεί κανείς τη σοβαρότητα του προβλήματος πρέπει να συνυπολογίσει ότι η συρρίκνωση των μελών της Κοινότητας είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη επειδή πολλοί Ρώσοι τώρα κατοικούν στην περιοχή και είναι μέλη της. Γι’ αυτό και υπάρχει και Ρώσος εφημέριος στην Κοινότητα. 

Σεβασμιότατε Αμερικής! Ελπίζω ότι θα κάνετε κάτι γι’ αυτό το ζήτημα! 

Δεν είναι έτσι; 

Τι είναι αυτά τα ρεζιλίκια;

Οταν ανέτρεξα στο διαδίχτυο να βρω φωτογραφιες για να διακοσμήσω την ανάρτηση, ανακάλυψα ότι ο καλός μας ο π. Ευγένιος γιόρτασε πρόσφατα τα γενέθλια του για τα 73 χρονάκια του, αλλά και ότι ποζάρει δίπλα στην περίφημη “Βασούλλα”, όπως θα διαπιστώσουν, από τη φωτογραφία, οι καλοί αναγνώστες.

No comments:

Post a Comment