Wednesday, September 4, 2013

ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ



ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Ρεπορτάζ του κ. Ανδρέα Λουδάρου, στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα”, που επιγράφεται “Πάρθηκε η απόφαση για το μέλλον του Σεβ. Κίτρους Αγαθόνικου,” αναφέρει:

“Με μια τυπική και μια ουσιαστική ενέργεια, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος «σφράγισε» ουσιαστικά την τύχη της Μητρόπολης Κίτρους η οποία πλέον μπαίνει σε πορεία αλλαγών.

Η τυπική ενέργεια έχει να κάνει με την επίσημη αποστολή της επιστολής πρόσκλησης προς τον Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικο προκειμένου να καλύψει το κενό της απουσίας του Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Αν και όλοι γνωρίζουν πως αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, για τυπικούς και νομικούς λόγους η Δ.Ι.Σ. οφείλει να αποστείλει την πρόσκληση στον κ. Αγαθόνικο αφού «επισήμως» δεν υπάρχει κάποια αναφορά που να πιστοποιεί την αδυναμία του.
Σε πρακτικό επίπεδο τώρα, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ενεργοποιήσει το άρθρο του Καταστατικού Χάρτη που προβλέπει την διαδικασία πιστοποίησης της κατάστασης ενός ασθενούς Ιεράρχη.

Η επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του ΣτΕ ή κάποιον εκπρόσωπο του και δυο πανεπιστημιακούς ιατρούς θα αναλάβει το καθήκον της συνάντησης με τον ασθενή Μητροπολίτη Κίτρους για να καταθέσει στην συνέχεια την γνωμοδότηση της.

Στην Σύνοδο υπήρξαν δυο τάσεις. Η μια πρότεινε να ενεργοποιηθεί αμεσα η επιτροπή. Η δεύτερη η οποία εκφράστηκε από τον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο επέμεινε στο ότι θα πρέπει να τηρηθεί επακριβώς το γράμμα του Νόμου ώστε να μην υπάρξει καμία νομική εκκρεμότητα η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην Ιερά Σύνοδο.

Τελικά επικράτησε η δεύτερη άποψη και η Σύνοδος θα περιμένει τον ένα μήνα που προβλέπει ο Κ.Χ. μέχρι να απαντήσει ο Μητροπολίτης. Όπως είναι αναμενόμενο ο Μητροπολίτης δεν θα απαντήσει και στην συνέχεια θα σταλεί η επιτροπή.

Το ίδιο θα γίνει και όσον αφορά το θέμα της αντικατάστασης του στην Δ.Ι.Σ. Αν και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης είχε ήδη φθάσει στην Αθήνα, τελικά η επίσημη πρόσκληση του θα γίνει μετά την παρέλευση του διαστήματος που προβλέπει ο Κ.Χ.

Πλέον θεωρείται δεδομένο πως μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν οι τελικές ενέργειες που θα οδηγήσουν στην διαδοχή του γηραιού Μητροπολίτη Κίτρους, ενός Ιεράρχη με ήθος και προσφορά στην Εκκλησία.”

Το ρεπορτάζ του κ. Λουδάρου λέγει πολλά που έχουν σημασία.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των υπέργηρων ή βαρύτατα ασθενούντων Μητροπολιτών που δεν μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, άρχισε και μάλιστα από τον Σεβ. Κίτρους κ. Αγαθόνικο, ένα λαμπρό ιεράρχη με μεγάλη προσφορά στην Εκκλησία, στενό φίλο του μακαριστού Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου.

Στη Σύνοδο επικράτησε τελικά η θέση του Σεβ. Παροναξίας κ. Καλλίνικου, ο οποίος επέμενε στην τήρηση της προβλεπομένης από τη νομοθεσία διαδικασίας απομάκρυνσης του Σεβ. Κίτρους για να μην υπάρξουν ύστερα νομικά προβλήματα.

Αρα ορθή ήταν η πληροφορία ότι ο Σεβ. Παροναξίας θα διαδραματίσει πολύ ουσιαστικό ρόλο στις εργασίες της φετινής Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Αν και θλιβόμαστε επειδή ο Σεβ. Κίτρους θα απομακρυνθεί, αντιλαμβάνομαστε ότι αυτό ακριβώς πρέπει να συμβεί επειδή μια Μητρόπολη ποτέ δεν πρέπει να μένει αποίμαντη.

Ελπίζουμε πάντως ότι ο όποιος διάδοχός του δεν θα υπολείπεται σε αρετή ή σε ικανότητες τις αντίστοιχες του Σεβ. κ. Αγαθόνικου.

No comments:

Post a Comment