Wednesday, September 18, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου εξέδωσε μια πολύ σημαντική εγκύκλιο με την οποία  τοποθετείται εμπεριστατωμένα και με ευθύτητα για τις επιχειρούμενες αλλαγές στον προσανατολισμό της παιδείας της Κύπρου.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που επισημαίνει η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου;

Ο πρώτος κίνδυνος είναι να επιβληθεί ένα θρησκειολογικό -αντί για ορθόδοξο- μάθημα των Θρησκευτικών στην παιδεία. 

Δηλαδή να υιοθετηθούν -και στην Κύπρο- οι προτάσεις του κ. Γιαγκάζογλου και των ΚΑΙΡΟΣκόπων, οι οποίοι προσπαθούν συστηματικά να απο-ορθοδοξοποιήσουν τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Ο δεύτερος κίνδυνος, που άρχισε και έφτασε στο απόγειό του επί της Προεδρίας του κ. Χριστόφια, αποσκοπεί στη δημιουργία Κυπριακής -αντί Ελληνικής- Εθνικής Συνείδησης, με την διαστροφή της Ιστορίας, αλλά και με τη διδασκαλία του κυπριακού ιδιώματος ως διαφορετικής γλώσσας.!!!

Η προσπάθεια φυσικά είναι ανιστόρητη και καταγέλαστη. Ακόμη και οι πιο αδαείς γνωρίζουν ότι η Κυπριακή διάλεκτος είναι Ελληνική.

Είναι μάλιστα χαρακτηρισιτκό ότι οι μεγαλύτεροι ποιητές της Κύπρου που έγραψαν ΚΑΙ στην Κυπριακή διάλεκτο -παράλληλα με ποιήματα που εξέδωσαν στην κοινή Νεοελληνική- δεν λένε τίποτα άλλο στην ποίησή τους παρά ότι είμαστε Ελληνες και πρέπει να ενωθούμε με την Ελλάδα.

Είναι πολύ σημαντικό ότι οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου μιλούν με τόση σαφήνεια για τα θέματα της πίστης μας και για την ανάγκη διατήρησης της εθνικής μας ταυτότητας και ότι επισημαίνουν με παρρησία τον έσχατο κίνδυνο που διατρέχουμε από την αλλοτρίωση της Ελληνορθόδοξης μας παράδοσης. 

Συγχαίρουμε θερμά και υικά τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου για την παρέμβασή τους και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ τις θέσεις της Εγκυκλίου.

No comments:

Post a Comment