Tuesday, September 10, 2013

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ



ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε, από το ρεπορτάζ του κ. Ιωάννη Λότσιου, στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα”, ότι:

«Μια οικογένεια» είναι πλέον δύο ορθόδοξες ενορίες στο Τέννεσι των Η.Π.Α., οι οποίες λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζαν, αποφάσισαν εν τέλει να ενωθούν.

Πρόκειται για την ενορία της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, η οποία είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και ιδρύθηκε το 1984 και την αντιοχειανή ενορία, που είναι αφιερωμένη στην Ανάσταση του Κυρίου.

Οι ανάγκες ήταν δύσκολο να εξυπηρετηθούν. Στην ελληνική ενορία δεν υπήρχε ιερέας, με αποτέλεσμα να τελείται Θεία Λειτουργία κάθε 2 ή 3 βδομάδες, ενώ η αντιοχειανή δεν είχε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Η ιδέα της συγχώνευσης των δύο ενοριών ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, όταν ο Μητροπολίτης Αλέξιος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής και ο Επίσκοπος Antoun του Πατριαρχείου Αντιοχείας, επισκέφθηκαν τις δύο ενορίες.

Η κάθε ενορία είχε να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Η ελληνική έχει τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, ιδιοκτησία γης και αρκετές κτιριακές εγκαταστάσεις. Η αντιοχειανή εκκλησία έχει έναν κληρικό πλήρους απασχόλησης. Η νέα ενορία, θα έχει ως λειτουργικό κέντρο την Εκκλησία της Αγίας Τριάδος με κληρικό τον π. Ματθαίο.

Η πρώτη πράξη της συγχώνευσης ήταν η από κοινού Θεία Λειτουργία, την Κυριακή της Πεντηκοστής. 

Η νέα ενορία, θα ονομάζεται, ενορία του Σωτήρος Χριστού και θα υπάγεται στην δικαιοδοσία του Μητροπολίτη Αλεξίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής.

Όσον αφορά το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, θα συγχωνευτούν και οι δύο ενορίες. Λόγω ύπαρξης και άλλων εθνοτήτων, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγής της γλώσσας στην οποία θα τελείται η Θεία Λειτουργία, τήρηση των εθίμων κάθε λαού."

Αυτή η είδηση δείχνει μια υπεύθυνη και σύμφωνη με τους Ιερούς Κανόνες στάση των δύο δικαιοδοσιών. 

Οι υφιστάμενες κανονικές δικαιοδοσίες πρέπει τελικά να ενσωματωθούν σε μια Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική. 

Προς Θεού! 

Οχι βέβαια στην εθνοφυλετική, εκκοσμικευμένη, νεωτεριστική, οικουμενιστική και εκπροτεσταντισμένη OCA, αλλά σε μια Εκκλησία που θα υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η οποία θα επιδιώξει να αποβάλει όλα τα οθνεία στοιχεία των κακοδοξιών και των καινοτομιών που υιοθέτησαν  όλες οι εν Αμερική Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Αυτό είναι το ζητούμενο! 

Να δοθεί στις ΗΠΑ ορθόδοξη μαρτυρία, όχι από πολλές δικαιοδοσίες βασισμένες σε εθνοφυλετικά κριτήρια, αλλά από μια Ορθόδοξη Εκκλησία που εκπροσωπεί όλες τις επιμέρους εθνικές οντότητες τις οποίες ενώνει αδιάσπαστα η ορθόδοξη πίστη.

Οπως αναφέραμε, σε χθεσινή μας ανάρτηση, το ίδιο συμβαίνει -σε μεγάλο βαθμό-, στην κοινότητα των Τριών Ιεραρχών στο Μπρούκλιν, όπου οι Ρώσοι ομόδοξοι αδελφοί μας που κατοικούν στην περιοχή, εκκκλησιάζονται στο ναό και έχουν δικό τους ιερέα -τον π. Αδριανό- που διακονεί και ο οποίος συνεισφέρει με τη συμμετοχή του στα Σλαβονικά στη Θεία Λειτουργία. 

Το μεγάλο δυστύχημα είναι ότι, στη συγκεκριμένη κοινότητα, ο εφημέριος του ναού -π. Ευγένιος- κάθε άλλο παρά αντιπροσωπεύει οτιδήποτε έχει σχέση με την Ορθοδοξία. 

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παρακαλείται θερμά να δράσει άμεσα και δραστικά. 

Είναι αδιανόητο να υπάρχει εφημέριος που τελεί τη Θεία Λειτουργία σαν οπερέττα.

Και δεν υπάρχει κανένας άλλος αρμόδιος εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ο οποίος μπορεί να ανακαλέσει σε τάξη τον δεινώς παρεκτραπέντα κληρικό.

Χρήσιμο είναι να αναφέρω ότι, από την ώρα που ανάρτησα -πριν 24 περίπου ώρες- το σχετικό άρθρο για την κοινότητα των Τριών Ιεραρχών, έχω γίνει αποδέκτης πολλών ηλεκτρονικών επιστολών πιστών -κληρικών και λαικών- από την Ελλάδα και την Κύπρο, στους οποίους -ως εικός- προξένησαν αλγεινεστάτη εντύπωση όσα συμβαίνουν στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών στο Μπρούκλιν. 

Υπενθυμίζουμε στους καλούς αναγνώστες ότι πλείστοι όσοι πιστοί -κληρικοί και λαικοί- συνεκινήθησαν ιδιαίτερα από το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ για πολλές κοινότητες της Αμερικής και είχαν την ευγένεια να επικοινωνήσουν μαζί μας και να μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε την αναφορά μας στο θέμα.

Δεν είναι κρίμα να αμαυρώνεται η εικόνα της ευσέβειας και των αγώνων της Εκκλησίας της Αμερικής, επειδή ορισμένοι αδιόρθωτοι “Ιακωβίνοι” δεν εννοούν με τίποτα να εγκαταλείψουν τα προτεσταντιλίκια και το φρόνημα της εκκοσμίκευσης που τους διακρίνει;

Εμείς φυσικά θα παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση στις κοινότητες της Ζωοδόχου Πηγής και των Τριών Ιεραρχών και θα ενημερώνουμε τους αναγνώστες και ελπίζουμε ότι ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος δεν θα ολιγωρήσει να πράξει το καθήκον του. 

No comments:

Post a Comment