Monday, September 16, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΡΙΔΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΣΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΡΙΔΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΣΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Οι αναγνώστες του ιστολογίου θα πρόσεξαν ότι επιμένω να προσεγγίζω πολύ αρνητικά την εισαγωγή νεωτερισμών στην Εκκλησία, επειδή έχω συνείδηση ότι η εκκοσμίκευση συνιστά τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τη σωτηρία μας.

Το Ευαγγέλιο είναι σαφέστατο για τον κίνδυνο από την εκκοσμίκευση και οι Αγιοι Πατέρες δεν μας άφησαν κανένα περιθώριο να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό.

Εδώ ακριβώς εστιάζεται η επιμονή μου να σχολιάζω αρνητικά τους διάφορους νεωτερισμούς που εισάγονται συνεχώς στη ζωή της Εκκλησίας.

Η ακριβώς προηγούμενη ανάρτηση του ιστολογίου επιστολής του Αγίου Νικολάου Αχριδών, που αναφέρεται στην ανάγκη διατήρησης του ράσου των κληρικών, δείχνει με ενάργεια με ποιο τρόπο οι Αγιοι προσέγγιζαν τον κίνδυνο της εκκοσμίκευσης και των νεωτερισμών με αφορμή επιστολή νεωτεριστή ιερέα που ζητούσε την κατάγηση του ράσου.

Ο Αγιος Νικόλαος με βάση τη θεολογία του Αποστόλου Παύλου ότι οι χριστιανοί είναι στρατιώτες της Ανω Βασιλείας επιχειρηματολογεί ότι, αφού όλοι οι στρατιωτικοί όλων των χωρών φέρουν ειδική στολή, γιατί οι αξιωματικοί του στρατού του Ουράνιου Βασιλέα -τουτέστιν οι κληρικοί- να το θεωρούν μεγάλη θυσία επειδή φέρουν ειδική αμφίεση που βοηθά τους πιστούς να συνειδητοποιούν τον σπουδαίο ρόλο που επιτελούν.

Ο Αγιος Νικόλαος επίσης παραθέτει απόσπασμα του Οσίου Ιερωνύμου, ο οποίος τονίζει ότι οι μοντερνίζοντες κληρικοί, οι οποίοι φροντίζουν την εξωτερική τους αμφίεση, είναι συνήθως και οι κληρικοί που σκανδαλίζουν με τη ζωή τους.

Ο ιερέας περιφέρεται στην κοινωνία ως πνευματικός πατέρας και όχι ως υποψήφιος γαμπρός. 

Ο Αγιος Νικόλαος τονίζει επίσης ότι οι πιστοί ζητούν ο ιερέας τους, με την περιβολή του, να τους θυμίζει την Ουράνια Βασιλεία και ότι σκανδαλίζονται όταν βλέπουν νεωτεριστές και εκκοσμικευμένους κληρικούς.

Ποιος, λοιπόν, κληρικός ρωτά ο Αγιος Νικόλαος Αχριδών, θα τολμήσει να υποσκάψει το μεγάλο θέμα της σωτηρίας των ανθρώπων με τη μικρή θυσία της περιβολής του ράσου;

No comments:

Post a Comment