Saturday, September 28, 2013

“ΤΑΧΥΤΑΤΗ ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ... ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ”




“ΤΑΧΥΤΑΤΗ ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ... ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ”

Το «πείραμα» με τη Μητρόπολη Νικαίας
                                

“Καὶ εὐθὺς πρωῒ συμβούλιον ποιήσαντες...”. (Μαρκ. ιε’ 15).

Του κ. Ιωάννη Κωνσταντίνου
=============

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα συζητείται και γράφεται το πρόβλημα του αθεμίτου πλουτισμού πολλών υψηλόβαθμων- και όχι μόνο- κληρικών της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Βίλλες, επενδύσεις σε ακίνητα στο Λονδίνο, πολυτελή άμφια, τραπεζώματα με επιχειρηματίες...είναι μερικά από τα παραπτώματα, ενώ δεν λείπουν και οι φήμες ότι πολλοί κληρικοί βρίσκονται στις διαβόητες λίστες των μεγαλοκαταθετών και ότι συμμετέχουν σε off Shore εταιρείες.

Το θέμα πλέον δεν κρύβεται και είναι εύκολο για τις αρχές να ενεργήσουν ανάλογα.

Με αυτά τα δεδομένα, επαπειλούνται πολλές παραιτήσεις Μητροπολιτών. 

Θα αδειάσουν δέκα θέσεις

Από την άνοιξη του 2013 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ισχυριζόταν ότι σύντομα θα αδειάσουν δέκα θέσεις Μητροπολιτών.

Κατ’ αυτή την περίοδο γίνεται πράγματι προσπάθεια να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις. Γέροντες πιέζονται να «αποσυρθούν», ασθενείς να απομακρυνθούν και εμπλεκόμενοι σε οικονομικά ή άλλα σκάνδαλα να παραιτηθούν για να γλυτώσουν το διασυρμό, τή φυλακή ή την καθαίρεση.

Γιατί επείγεται ο κ. Ιερώνυμος Β’

Ο λόγος για τον οποίο επείγεται ο κ. Ιερώνυμος Β’ εκμεταλλευόμενος την κατάσταση και αναζητά δέκα θέσεις είναι προφανής. Επιθυμεί διακαώς να αλλάξει τους εσωτερικούς συσχετισμούς υπέρ του ιδίου και του περιβάλλοντός του.

Αν και  η πλειοψηφία  της Ιεραρχίας είναι του δικού του φυράματος, στην πραγματικότητα δεν ελέγχεται από τον ίδιο. Η είσοδος νέων Μητροπολιτών στο σώμα της Ιεράς Συνόδου είναι μια λύση που βολεύει τόσο τον ίδιο, όσο και τους πολλούς υποψήφιους «μνηστήρες».

Το περιβάλλον εξουσίας μεθοδεύει

Συγχρόνως, το περιβάλλον εξουσίας γύρω από τον κ. Ιερώνυμο μεθοδεύει ώστε να ενισχύσει τις απόλυτα δικές του ψήφους στις επόμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές, όποτε αυτές προκύψουν.

Χωρίς καμμία πρωτοτυπία, η  μεθόδευση είναι πάντοτε η ίδια. Επί του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ο κ. Ιερώνυμος ως Μητροπολίτης Θηβών,  προωθούσε διαφόρους Αρχιμανδρίτες -πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του-στις Μητροπόλεις πού προέκυπταν. Έτσι όταν έφθασαν οι Εκλογές του 1998, τότε εκείνος είχε στην διάθεσή του άνω των είκοσι ψήφων.

Το ίδιο επιθυμεί να επιτύχει και το τωρινό κέντρο εκκλησιαστικής εξουσίας. Αν είναι δυνατόν να κερδίσει άμεσα περί τις δέκα μητροπολιτικές περιφέρειες, μη υπαρχούσης οποιασδήποτε αντιδράσεως. 

Το «Σενάριο» για τη Μητρόπολη Νικαίας

Ήδη ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος Βρυώνης πιέζεται αφόρητα να παραιτηθεί άμεσα δήθεν για λόγους υγείας. Η πραγματικότητα βεβαίως είναι ότι οφείλει να παραιτηθεί για τα φοβερά οικονομικά σκάνδαλα πού τον βαρύνουν.

Η εξασφάλιση του θρόνου της Μητροπόλεως Νικαίας-φιλέτου για τα «golden boys» του Ιερωνύμου είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει με ταχύτητα και απόλυτη μυστικότητα. Το σενάριο έχει ως εξής: στις 10 Οκτωβρίου ο κ. Αλέξιος συγκαλεί τους ιερείς του και τους ανακοινώνει την παραίτησή του. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, συνεδριάζουσα (10 και 11 του Οκτωβρίου), αποδέχεται την παραίτηση. Με ρυθμούς ταχύτατους υπογράφεται το Προεδρικό διάταγμα και γίνεται η εκλογή από την Ιεραρχία πού συνέρχεται 15-18 Οκτωβρίου.

Με όπλο τον αιφνιδιασμό

Συνεχίζουμε:
Με όπλο τον αιφνιδιασμό και την ταχύτητα, για τη θέση θα προταθεί από τον κ. Ιερώνυμο ο εκλεκτός του, νυν Αρχιγραμματεύς κ. Γαβριήλ.

Η ταχύτητα και το απρόσμενο είναι αναγκαία καθώς ο συγκεκριμένος κληρικός δεν χαίρει ιδιαιτέρας εκτιμήσεως στην Ιεραρχία. Είναι γνωστό ότι, προ της εκλογής του ως βοηθού Επισκόπου, οι μητροπολίτες έλαβαν κατάλληλο ενημερωτικό υλικό για το πρόσωπό του. Η πολιτική και πολιτειακή αρχή ειδοποίησαν τότε την εκκλησιαστική ηγεσία να μη προχωρήσει στην συγκεκριμένη εκλογή. Όμως η εκκλησιαστική ηγεσία αγνόησε τις συστάσεις, έχοντας τότε την κάλυψη και προστασία της Υπουργού Παιδείας κ. Αν. Διαμαντοπούλου.

Σημειώνουμε ότι, ο κ. Ιερώνυμος και πάλι έρχεται β’ (δεύτερος). Το ίδιο όπλο, του αιφνιδιασμού χρησιμοποίησε κάποτε και ο Μακαριστός Χριστόδουλος, αλλά ανεπιτυχώς. Όταν κενώθηκε η Μητρόπολη Μεσσηνίας προκήρυξε άμεσα εκλογές, προτείνοντας τον δικό του εκλεκτό κ. Θεόκλητο Κουμαριανό. Όμως, επειδή οι τοπικοί Υφυπουργοί και Δήμαρχοι είχαν προενημερωθεί και προετοιμασθεί, αντέδρασαν εντονώτατα. Έτσι η μυστική  και ταχυτάτη μεθόδευση ναυάγησε.


Αναγκαία η ενημέρωση σε κάθε σκοτεινή μεθόδευση

Η αλήθεια είναι μεγάλο όπλο. Και φωτίζει, αλλά και εκθέτει τους ενόχους. Η προενημέρωση των Μητροπολιτών, των Πολιτικών Αρχόντων και των τοπικών Δημάρχων είναι σημαντική, προκειμένου να ναυαγήσουν τα όποια νυκτερινά σχέδια των εξουσιαστών του συμφέροντος και της εξουσίας και της “Ζάλτσας...”.

Καθώς φαίνεται, η μεθόδευση της Μητροπόλεως Νικαίας θα είναι πιλοτική, ώστε να εφαρμοσθεί και στις άλλες Μητροπολιτικές θέσεις τις οποίες προσπαθεί να δημιουργήσει ο κ. Ιερώνυμος β΄.

Εν κατακλείδι:
Καθώς η χώρα περνάει μια φοβερή οικονομική, κοινωνική και πνευματική κρίση, είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι θέσεις ηγετών (πολιτικών, πνευματικών, εκκλησιαστικών κλπ) να καταλαμβάνονται από εκλεκτά πρόσωπα, «λέοντες πυρ πνέοντες» στα εθνικά και πνευματικά ιδεώδη και όχι από ανηθίκους, φαύλους, απατεώνες και διεφθαρμένους. Προφανώς, όποιος άλλα απεργάζεται (π.χ. ο κ. Ιερώνυμος Β’ και η παρέα του) καθίσταται αυτόματα εθνικός μειοδότης, επίβουλος, εχθρός και επίορκος απέναντι στην Εκκλησία και την Ελλάδα.

2 comments:

  1. Το "σενάριο" για τη μητρόπολη Νικαίας, προς το παρόν αποδεικνύεται αναληθές, αφού ως σήμερα 20/10/2013 τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει πραγματοποιηθεί.

    ReplyDelete
  2. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ.

    ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΛΕΓΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΙΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

    ReplyDelete