"ΦΙΛΟΡΘΟΔΟΞΟΣ" ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ;
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========
Διαβάσαμε στη Romfea.gr ρεπορτάζ που επιγράφεται “Πάπας Φραγκίσκος: ''Θα μπορούσαμε να διδαχθούμε πολλά από τους αδελφούς Ορθοδόξους''.

Στη σχεδόν τριάντα σελίδων συνέντευξή του στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού (3918 σελ. 449-477) ο Πάπας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη σημασία του διαλόγου των Ορθοδόξων με τους Ρωμαιοκαθολικούς.

Ο Πάπας υπογράμμισε πως από τους Ορθοδόξους "θα μπορούσαμε να μάθουμε περισσότερα για την Επισκοπική Συνέλευση και με βάση την παράδοση της συνοδικότητος".
Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε πως "η προσπάθεια ενός κοινού προβληματισμού, υπό το πρίσμα του τρόπου με τον οποίο διοικείτο η Εκκλησία τους πρώτους αιώνες, πριν απο τη διάσπαση Ανατολής και Δύσης, θα δώσει καρπούς στο σήμερα. Μέσα απο τις οικουμενικές σχέσεις το σημαντικό είναι όχι μόνο να γνωριστείς καλύτερα αλλά και να αναγνωρίσεις οτι το Άγιο Πνεύμα λειτουργεί και στους άλλους ως μια δωρεά όπως άλλωστε και σε εμάς".
Σημείωσε πως επιθυμεί "να συνεχιστεί ο προβληματισμός αυτός για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Πετρίνειο Πρωτείο, μια συζήτηση η οποία έχει αρχίσει ήδη απο το 2007 απο τη Μικτή Επιτροπή, η οποία έχει φθάσει στην υπογραφή του Κειμένου της Ραβέννας". "Είναι ανάγκη", υπογράμμισε, "να συνεχιστεί σε αυτήν την πορεία ο διάλογος."

Ωστε;
Ο Αγιότατος απέκτησε πνεύμα μαθητείας στο Συνοδικό σύστημα της Ορθοδοξίας και στη θεολογία των Αγίων Πατέρων;
Από πότε;

Και όταν μιλά για το συνοδικό σύστημα της Ορθοδοξίας ο Αγιότατος αναφέρεται στις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ή και στις Ουνιτικές;
Φοβούμαστε ότι αναφέρεται μάλλον και στις δύο, αφού υποστηρίζει ότι το συνοδικό σύστημα πρέπει να βασιστεί στο κοινό κείμενο της Ραβέννας.
Αλλά ακόμη και αν υποτεθεί ότι μιλά αποκλειστικά για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και όχι και για τα Ουνιτικά μορφώματα, ακόμη και τότε μοναδικό όραμά του είναι να οδηγήσει τους Ορθόδοξους να αποδεχτούν κυριαρχικό πρωτείο του "επισκόπου" της Ρώμης, όπως βαυκαλίζεται να πιστεύει ότι είναι.
Αυτό άλλωστε είναι και το περιεχόμενο του κοινού κειμένου της μικτής επιτροπής Ορθοδόξων και Παπικών της Ραβέννας. Αποδοχή του παπικού πρωτείου στο πνεύμα της συνοδικότητας.

Ερώτηση: Τι εμποδίζει τον Αγιότατο να αναβιώσει το συνοδικό σύστημα διακυβέρνησης του Βατικανού;
Αντί να παίρνει συνεχώς ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα γιατί δεν συγκαλεί Σύνοδο για να παίρει τις αποφάσεις;
No comments:
Post a Comment