Thursday, September 26, 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΡΗΓΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΡΗΓΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάσαμε στην ηλεκτρονική εφημερίδα ikypros.com:

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε χθες εθιμοτυπικά την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη και είχε θερμή συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, στον οποίο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του καθώς και τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει στις προσπάθειες της Ομογένειας για συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφιση ιδρυμάτων της Κύπρου.

Μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί σε ιδρύματα της Κύπρου περί τις 500 χιλιάδες δολάρια.

Το Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευαν η σύζυγός του Αντρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, οι πρέσβεις Νίκος Αιμιλίου και Γιώργος Σιακαλλή, η γενική πρόξενος Κούλα Σοφιανού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Παρόντες επίσης ο επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος κι ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκος Παπανικολάου.

«Μέσα από τη συνάντηση μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση της Εκκλησίας και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στην Αμερική για να συμπαρασταθεί στους δυσπραγούντες εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης Κυπρίους», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης.

Είπε ακόμη πως ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για τις εξελίξεις που σχετίζονται με την οικονομική κρίση, αλλά και ιδιαιτέρως το εθνικό θέμα.

«Θέλω να μεταφέρω τις ευγνώμονες ευχαριστίες και της κυβέρνησής μου και του κυπριακού λαού για σημαντικές πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν τελευταίως κι έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανακούφιση πασχόντων Κυπρίων», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ιστορική – όπως τη χαρακτήρισε – επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την εγκάρδια συζήτηση που είχαν, στη διάρκεια της οποίας ο ΠτΔ σκιαγράφησε με ακρίβεια την κατάσταση στην Κύπρο.

«Από αυτή διαφαίνεται αφενός μεν η τεράστια δύναμη αυτού του λαού που συνήθισε να περνάει από δυσκολίες, η αξιοπρέπεια του λαού στην αντιμετώπιση της κρίσεως και η βεβαιότητα ότι η οικονομική κρίση θα ξεπεραστεί. Αλλά κι η άλλη πιο μακρά κρίση της κατοχής του 1/3 της Κύπρου επίσης θα τελειώσει σε κάποια στιγμή».

Πρόσθεσε ότι η συνομιλία του με τον Πρόεδρο του μεγάλωσε την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι «ακόμη και τα μακρύτερα τούνελ έχουν ένα τέλος και βγάζουν σε ξέφωτο κι ότι οι σκοτεινότερες νύκτες έχουν πάντοτε διαδοχή σε μια φωτεινότερη μέρη».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε πως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συμβολή και την προσφορά της κυπριακής παροικίας της Αμερικής, «η οποία τιμά εξαιρετικά αυτό το μεγάλο και ηρωικό νησί που έμαθε όλα τα χρόνια να δίνει πολιτισμό, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και πίστη στο Θεό».

Λόγια σύνεσης, λόγια αγάπης, λόγια ενίσχυσης του λαού της Κύπρου άρθρωσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος από τα πολύ νεανικά του χρόνια ασχολείται με το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου. 

Χρημάτισε μάλιστα στέλεχος της Πανελλήνιας Επιτροπής Αυτοδιάθεσης Κύπρου (Π.Α.Ε.Κ.).

Ο Σεβασμιότατος -σε αντίθεση με τους πλείστους από μας- δεν χάνει την αισιοδοξία του ότι η μεν κρίση θα είναι διαρκείας, αλλά ότι τελικά θα υπάρξει ανάσταση του Ελληνισμού και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Είναι σημαντικό να έχει κάποιος -και μάλιστα ένας εκκλησιαστικός ηγέτης- αυτή τη θεώρηση των πραγμάτων, επειδή δίδει θάρρος και ελπίδα στο δοκιμαζόμενο λαό μας.

No comments:

Post a Comment