Friday, September 27, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε στη Romfea.gr, από το ΚΥΠΕ, για τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου με τον υπουργό παιδείας κ. Κενεβέζο.

“Η παιδεία μας είναι μια παιδεία ελληνοκεντρική και αυτή την παιδεία επιθυμεί η Εκκλησία, δήλωσε την Πέμπτη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Σε σύντομη ομιλία του κατά την διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας και εκπροσώπους της εκπαίδευσης, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Εκκλησία «θα είναι στη διάθεσή σας και ό,τι διευκολύνσεις χρειάζεται το Υπουργείο Παιδείας και όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος θα μας έχετε συμμάχους γιατί πρέπει να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

«Είμεθα Έλληνες και έχουμε κυκλοφορήσει και μια εγκύκλιο διότι βλέπαμε ότι κάποιοι ήθελαν την κυπριακή τοπολαλιά -όπως συναντάται τοπολαλιά και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας- αλλά αυτή η τοπολαλιά δεν μπορεί να γίνει και γλώσσα και προς αυτή την κατεύθυνση η Εκκλησία θα είναι στη διάθεσή σας και ότι βοήθεια χρειαστείτε η Εκκλησία με πολλή αγάπη θα σας την παρέχει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος είπε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και καλούμαστε με λιγότερες οικονομικές δυνατότητες να κάνουμε πολύ περισσότερα από όσα είχαμε να κάνουμε.

«Ένα αντιφατικό και οξύμωρο σχήμα στο οποίο καλούμαστε όλοι να ανταποκριθούμε με επιτυχία άρα θα ήθελα να επιστρατεύσω όλη την κατανόηση και την προθυμία σας να συμβάλουμε στο να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας που δεν είναι μόνο εκπαιδευτική αλλά και κοινωνική με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας», είπε ο κ. Κενεβέζος.

Διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι «ασφαλώς θα είμαστε θεματοφύλακες αυτού που καλούμαστε να υπηρετήσουμε με απόλυτο σεβασμό στον εαυτό μας, στην εθνική μας ταυτότητα και στην ιστορία μας, αναγνωρίζοντας ωστόσο και τη διαφορετικότητα».

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος είπε ότι η παρέμβαση της Εκκλησίας στα της παιδείας αποσκοπεί στο να συμβάλει στην κατά Θεό παιδεία και καλλιέργεια των παιδιών για τα οποία θα διοργανωθεί πρόγραμμα που θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση από αυτή την χρονιά.”

Πολύ ορθές οι κινήσεις και οι δηλώσεις των ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου που στοχεύουν στην προσπάθεια να διατηρηθεί αλώβητος ο Ελληνοκεντρικός και ορθόδοξος χαρακτήρας της Παιδείας στην Κύπρο.

Δυστυχώς, κατά τη θλιβερή διακυβέρνηση της Κύπρου από τον κ. Χριστόφια, οι Νεοκύπριοι ανθέλληνες προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αφελληνίσουν το νησί και να δημιουργήσουν κυπριακή εθνική συνείδηση.

Ακαρπες όμως υπήρξαν οι προσπάθειές τους αφενός μεν επειδή η Εκκλησία -και δη ο Μακαριότατος και ο Αγιος Πάφου- αντέδρασαν άμεσα και δυναμικά, αλλά και επειδή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, έδειξαν με πολύ δυναμικό τρόπο την αντίδρασή τους στα τεκταινόμενα.

Εκτός από την οικονομική καταστροφή και το ασυγχώρητο έγκλημα στο Μαρί, ο κ. Χριστόφιας δημιούργησε τραγικά τετελεσμένα σε βάρος του Ελληνισμού με τις εθνομειοδοτικές υποχωρήσεις που έκανε στο Κυπριακό. 

Οργανο της Βρετανικής αποικιοκρατίας υπήρξε από τα γεννοφάσκια του το ΑΚΕΛ και ανθελληνικοί ήταν πάντοτε οι ορίζοντές του.

Ο Ελληνισμός της Κύπρου θα ενθυμείται πάντοτε με αποτροπιασμό τη θλιβερή διακυβέρνηση Χριστόφια η οποία είναι αδιανόητο να μη λάβει ένδικη μισθαποδοσία.

No comments:

Post a Comment