Friday, September 13, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΧΑΛΚΗ




ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΧΑΛΚΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Διαβάσαμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ, ρεπορτάζ του κ. Ν. Μαγγίνα, που επιγράφεται «Άνθρακας ο Θησαυρός» και πάλι οι τουρκικές υποσχέσεις για την Σχολή της Χάλκης".

Αναφέρει ο κ. Μαγγίνας: 

“Και ενώ όλοι ανέμεναν με ενδιαφέρον να πληροφορηθούν  αν το «πακέτο» εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση Ερντογάν, θα περιλαμβάνει και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης – όπως άφηναν να εννοηθεί κάποιοι παράγοντες της Άγκυρας – ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς φρόντισε, με δηλώσεις του το απόγευμα της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, να διαψεύσει κάθε ελπίδα. 

Με διπλωματικό είναι αλήθεια τρόπο είπε ότι θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες (!) προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη.

«Θα λάβουμε τα απαραίτητα βήματα (σ.σ. για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη) όταν ειδικές, τοπικές και διεθνείς συνθήκες δημιουργηθούν», δήλωσε ο κ. Αρίντς συνεχίζοντας έστω και εμμέσως να συσχετίζει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής – που αποτελεί ζήτημα ισονομίας, ίσης μεταχείρισης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία – με τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών σε άλλες χώρες (σ.σ. μήπως εννοεί στην Ελλάδα;!!!)  .

Ο κ. Αρίντς αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός πως η Σχολή είναι κλειστή από το 1971 και αναμένει να ανοίξει για να εκπαιδεύσει θρησκευτικούς λειτουργούς προσθέτοντας ότι «...έχουν δίκαιο» (σ.σ. που ζητάει το Πατριαρχείο την επαναλειτουργία της).

Και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Επειδή η Σχολή είναι κλειστή εμείς, με την άδεια της Κυβερνήσεως, συμβάλουμε στην ανάγκη των θρησκευτικών τους λειτουργών», υπονοώντας προφανώς ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν ενέκρινε την απόδοση της υπηκοότητας σε Ιεράρχες του Θρόνου από το εξωτερικό.

Είναι προφανές λοιπόν ότι στην ατζέντα της Άγκυρας με τις μεταρρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, παρά το διεθνές ενδιαφέρον από Ευρώπη και ΗΠΑ για την άμεση επαναλειτουργία της,  ενώ όλο και πιο συχνά διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να προσδώσουν χαρακτήρα «ανταποδοτικό» στην αντιμετώπισή του. Και όλα αυτά ύστερα από 11 χρόνια διακυβέρνησης της Τουρκίας από τον Ταγίπ Ερντογάν και τις συνεχείς υποσχέσεις της Κυβέρνησής του για την επαναλειτουργία της Σχολής, σε μια χώρα που πλέον λειτουργούν δεκάδες ιδιωτικά πανεπιστήμια και εκπαιδευτήρια.”

Ουδείς σοβαρός άνθρωπος ανέμενε κάτι θετικό από τους Τούρκους αναφορικά με το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Θέος ξέρει για ποιο λόγο η Τουρκία χρησιμοποιεί το άνοιγμα της Σχολής ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Ισως για την ανέγερση του τεμένους στην Αθήνα, αλλά και όταν ανεγερθεί το τέμενος, δεν ξέρουμε αν η Τουρκία θα αρκεστεί σ’ αυτό.

Είναι φανερόν ότι ο Ερντογάν κάνει Ανατολίτικο παζάρι. Αν κάποτε δώσει το ένα -το ελάχιστο για την Τουρκία- τουτέστιν το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θα πάρει σε αντάλλαγμα τουλάχιστον εκατό για τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Πολλές φορές αναφέραμε ότι οι Διαθρησκειακοί και Δια-Ομολογιακοί διάλογοι αποκλείεται να αποδώσουν καρπό, αν στοχεύουν στην απόκρουση της Τουρκικής επιθετικότητας και στη διάσωση του Πατριαρχείου.

Οχι μόνον των θρησκευτικών, αλλά και των πολιτικών ηγετών των ισχυρών χωρών του κόσμου, οι Τούρκοι, παραγνωρίζουν απροκάλυπτα τις εκκλήσεις και τις πιέσεις για να ανοίξουν την Χάλκη.

No comments:

Post a Comment