Monday, September 2, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ ΕΚΛΕΚΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ ΕΚΛΕΚΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα” το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Ανδρέα Λουδάρου:

“Έναν παλιό του συνεργάτη και φίλο από τα παλιά φαίνεται πως αποφάσισε να προωθήσει για την θέση του Μητροπολίτη Αργολίδος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, που ήδη έχει φροντίσει να ενημερώσει φίλους αλλά και «αντιπάλους» για την επιλογή του. 

Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο Αντωνόπουλο, ηγούμενο σήμερα, στην Ιερά Μονή Σαγματά Βοιωτίας, το όνομα του οποίου «παίζει» έντονα τους τελευταίους μήνες στους διαδρόμους της Μονής Πετράκη και όχι μόνο. 

Ο 61χρονος Αρχιμανδρίτης είναι γνωστός για το συγγραφικό του έργο γύρω από τον Άγιο Λουκά Συμφερουπόλεως και για τις προσπάθειες του, προκειμένου να κάνει γνωστό τον μεγάλο αυτό Ρώσο Άγιο στην χώρα μας. 

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Σχεδόν από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό πως ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμούσε την προαγωγή του άλλοτε στενού του συνεργάτη στην Μητρόπολη της Αργολίδος. 

Η πληροφορία κυκλοφόρησε στις τάξεις των Ιεραρχών αλλά τα αποτελέσματα τουλάχιστον σε πρώτη φάση δεν ήταν τα αναμενόμενα. Γι’ αυτό και η πληροφορία που κυκλοφορούσε στα εκκλησιαστικά πηγαδάκια μιλούσε περισσότερο για επιθυμία παρά για απόφαση. 

Το καλοκαίρι ήταν περίοδος έντονων ζυμώσεων αφού εκτός από την υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη Αντωνόπουλου, υπάρχει αυτή του Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου, ο οποίος ήδη υπηρετεί στην Αργολίδα με έναν σημαντικό αριθμό εκλεκτόρων στο πλευρό του, ενώ τουλάχιστον δυο ακόμη μικρότερες ομάδες φαίνεται να έχουν τις δικές τους προτάσεις. 

Παρά το γεγονός πως ήταν γνωστή η επιθυμία του Αρχιεπισκόπου για τον κ. Νεκτάριο, η «χλιαρή» κατά ορισμένους στάση του, ερμηνεύτηκε ως παραχώρηση «χώρου» ώστε να αναπτυχθούν και άλλες προτάσεις. 

Πλέον όμως, ένα μήνα πριν την σύγκληση της Ιεραρχίας, ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος θέλησε να κλείσει αυτή τη συζήτηση, όσον αφορά το δικό του πρόσωπο τουλάχιστον, ξεκαθαρίζοντας πως αυτός που σκοπεύει να στηρίξει στις επερχόμενες εκλογές παραμένει ο Ηγούμενος της Μονής Σαγματά.

Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη αποδυναμώσει αρκετά τις άλλες υποψηφιότητες και όπως όλα δείχνουν τα δυο βασικά ονόματα που θα συνθέσουν το Τριπρόσωπο αυτής της εκλογής θα είναι αυτό του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου και αυτό του Επισκόπου Καλλινίκου.

Το τελικό αποτέλεσμα βέβαια θα το δώσει η κάλπη, αν και είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως υπάρχει πιθανότητα «έκπληξης» μέχρι τον Οκτώβριο.”

Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αντωνόπουλος. 

Για να ακριβολογώ είναι η πρώτη φορά που ακούω ότι υπάρχει κληρικός με αυτό το όνομα. 

Γι’ αυτό δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν είναι κατάλληλο πρόσωπο για να εκλεγεί Μητροπολίτης Αργολίδος.

Διερωτώμαι όμως σε επίπεδο προβληματισμού: Πόσο καλός μπορεί να είναι ένας επιστήθιος φίλος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου;

Αλλά ακόμη και αν υποτεθεί ότι ο Πανοσιολογιότατος δεν ανήκει στους υποψηφίους που συνήθως προβάλλει ο Μακαριότατος, γιατί προκρίνεται η υποψηφιότητά του, αντί της υποψηφιότητας του Θεοφιλέστατου Eπισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλίνικου (στενού συνεργάτη του μακαριστού Αργολίδος Ιακώβου), κληρικού ενάρετου και ιεροπρεπούς που εργάζεται για δεκαετίες στη Μητρόπολη Αργολίδος και τυγχάνει λίαν αγαπητός από τον κλήρο και το λαό της επαρχίας του;

No comments:

Post a Comment