Friday, September 13, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΤΕ «ΤΑΜΠΟΥ» ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΓΑΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΙΚΟΥ ΚΛΗΡΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΤΕ «ΤΑΜΠΟΥ» ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΓΑΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΙΚΟΥ ΚΛΗΡΟΥ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Αναφέρει, σε ρεπορτάζ του, ο κ. Ιωάννης Λότσιος, στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα”:

“Έτοιμο να ανοίξει τον διάλογο για το θέμα της αγαμίας του Κλήρου φαίνεται το Βατικανό. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο νέος ισχυρός άνδρας της Αγίας Έδρας Αρχιεπίσκοπος Pietro Parolin ο οποίος αποτελεί το νούμερο δύο της παπικής ιεραρχίας μετά τον Πάπα. 

Ο Parolin δήλωσε ότι η γενική αγαμία του κλήρου, δεν είναι δόγμα και επομένως είναι ανοικτό θέμα προς συζήτηση. Επισήμανε επίσης ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική αλλαγή προσέγγισης ως ένα από τα σοβαρά και ακανθώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει το Βατικανό. 

Είναι γεγονός ότι οι υποψήφιοι κληρικοί έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, σημείωσε. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε επίσης, ότι η αγαμία δεν είναι θεσμός, αλλά μια βαθιά ριζωμένη ρωμαιοκαθολική παράδοση. Βέβαια γίνεται μια προσπάθεια να διατηρηθεί η αγαμία επίσης, και αυτή η άποψη πρέπει να ληφθεί υπόψη, τόνισε μεταξύ άλλων. 

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο Φεντερίκο Λομπάρντι, εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, σχολίασε πως οι δηλώσεις του Pietro Parolin, για την αγαμία είναι «σύμφωνες με τις διδασκαλίες της εκκλησίας». 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αρχαία παράδοση της Εκκλησίας το θέμα της αγαμίας ή μη των υποψηφίων κληρικών ήταν ένα θέμα το οποίο ήταν στην δική τους επιλογή.”

Το ρεπορτάζ δίνει την εντύπωση ότι το Βατικανό προετοιμάζει το έδαφος για να αρθεί η υποχρεωτική αγαμία του κλήρου την οποία οι Παπικοί είχαν θεσπίσει πριν αιώνες και εθεωρείτο έκτοτε μη συζητήσιμο ζήτημα

Αν ο θεσμός της μη υποχρεωτικής αγαμίας του κλήρου τελικά γίνει πραγματικότητα, τότε θα μπορούμε να μιλούμε για ένα αληθινά επαναστατικό μέτρο που θα ανοίξει τους ορίζοντες του Βατικανού θα το υποβοηθήσει αφάνταστα να καλύψει τα εφημεριακά κενά που αντιμετωπίζει τώρα.

Πάνω από όλα, ως ορθόδοξοι, θα συγχαρούμε τον Πάπα Φραγκίσκο -αν τελικά προβεί σ’ αυτή την ενέργεια- επειδή θα άρει μια διαφορά που χωρίζει τον Παπισμό από την Ορθοδοξία.

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για ένα ακόμη επικοινωνισμό από αυτούς που μας έχει συνηθίσει ο Αγιότατος ή αν είναι μια σκέψη την οποία θα προωθήσει να γίνει πράξη.

2 comments:

  1. Πώς θα καταφέρουμε να προκαλέσουμε καλό λογισμό για την παραπάνω κίνηση του Πάπα; Συζήτηση είπε πως θέλει να ξεκινήσει, παραπέμπει το θέμα σε επιτροπές για τα μάτια του κόσμου...

    ReplyDelete
  2. ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΟ! ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟΝ! ΑΛΛΑ ΕΙΠΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΑΝ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ.

    ReplyDelete