Saturday, March 2, 2013

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΑΡΧΙΜ ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΒΙΤΤΗΣ





ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
___________

Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, Αρχιμ. Ευσέβιος Βίττης, Αναφορά στον αγώνα του και την μαρτυρία του (1927-2009), Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου, Αγιον Ορος 2011, Ανάτυπον από το περιοδικό “Οσιος Γρηγόριος” Τεύχος 35, έτος 2010, Εκδοσις Ιερά Μονής Οσίου Γρηγορίου 2001, σσ. 40.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Ούτε να υποψιαστώ μπορούσα πόσο ασκητική μορφή ήταν ο μακαριστός Γέροντας Ευσέβιος Βίττης και πόσο μεγάλη υπήρξε η προσφορά του στην Εκκλησία, πριν διαβάσω το ανάτυπο του περιοδικού “Οσιος Γρηγόριος” που εκδίδει η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου στο Αγιον Ορος.

Μέγας νηστευτής, άνθρωπος μεγάλης αγάπης και καρδία γεμάτη ελέους και χάριτος.

Είναι τόσο παρήγορο να ξέρεις ότι υπάρχουν τόσο άγιοι και τόσο γνήσιοι λειτουργοί του Υψίστου.

Δυνατός νους, πολύγλωσσος και πολυμαθέστατος αρνήθηκε πολλές προτάσεις να γίνει επίσκοπος και διακόνησε με άκρα ασκητικότητα και αυταπάρνηση το λαό του Θεού.

Ο συντάκτης του κειμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου σκιαγραφεί με γλαφυρότητα, θεολογική επάρκεια και παραστατικότητα την αγία προσωπικότητα του αείμνηστου π. Ευσέβιου Βίττη και βοηθά τα μέγιστα τον αναγνώστη να αγαπήσει τον ταπεινό άγιο λευίτη του Κυρίου.

Δεν παραλείπει όμως ταυτόχρονα να στηλιτεύσει την απροκάλυπτη Θεομπαιξία ορισμένων που παριστάνουν τους διορατικούς και τους προορατικούς και έχουν την αναισχυντία να προβάλλουν τον εαυτό τους ή τους Γεροντάδες τους ως αγίους ανθρώπους, που δήθεν βλέπουν το άκτιστο φως και δεν συμμαζευόμαστε. 

Οι αληθινοί Αγιοι κρύβουν - όπως τον αείμνηστο Αρχιμ. Ευσέβιο Βίττη - με κάθε τρόπο την αρετή και τις εμπειρίες τους. Δεν υπάρχει Αγιος που βγαίνει στους εξώστες να αναγγείλει την αγιότητά του. Τέτοιες αθλιότητες μόνον πλανεμένοι τις κάνουν.

Καλαίσθητη, προσεγμένη και ψυχωφέλιμη έκδοση. 


Ευχαριστούμε θερμά τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Γεώργιο και τη συνοδεία του, για την ωραία έκδοση.

No comments:

Post a Comment