Friday, March 1, 2013

ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΤΟΥ “ΝΕΩΚΟΡΟΥ” ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΤΙΛΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΝΒΙΒΕΡΙΣΜΟΥ




ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΤΟΥ “ΝΕΩΚΟΡΟΥ” ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΤΙΛΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΝΒΙΒΕΡΙΣΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Σταχυολογούμε ορισμένα από όσα γράφει ο Θεοφιλέστατος κ. “Νεωκόρος” στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:

«Μόλις εξελέγη νέος μητροπολίτης ήξερα πως αργά ή γρήγορα ο προϊστάμενος θα με ταλαιπωρούσε «για τα συνήθη». 

Άπαντες είχαν δώσει «σεπτή εντολή» στον προϊστάμενο να φορτώσει στο «γαϊδούρι» του (τον γράφοντα), μίτρες και στολές για να τις έχουν έτοιμες την ημέρα της ενθρόνισης. 

Περπατώντας στο δρόμο, με νεύρα για τη νέα αγγαρεία που μου φόρτωσαν, είδα πεταμένο ένα παλιό φυλλάδιο.

«Εικοσί εννιά κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν σκιπ» έγραφε. «Κοίτα να δεις σύμπτωση» σκέφτηκα. Όσες και οι ψήφοι που έβγαλαν μητροπολίτη. «Λίγες δεν είναι για να ξεπλύνουν φιλίες του παρελθόντος και συμμαχίες του μέλλοντος;», αναρωτήθηκα κάνοντας έναν ψύχραιμο απολογισμό μέσα μου. 

Εντάξει, πάνε, πέρασαν αυτά.

Όταν βγαίνει νέος μητροπολίτης, για να ξέρετε, κληρικοί και νεωκόροι βγαίνουμε παγανιά στα σοκάκια της Πλάκας. Αυτοί οι δρόμοι είναι για τους κληρικούς, κάτι σαν τη Rodeo Drive του Μπέβερλι Χιλς για τις γυναίκες ή την 5th Avenue στη Ν. Υόρκη για τους άνδρες.

Ο παράδεισος για το «σόπιν θέραπι». 

Το μάτι μου έπεσε σε ένα αγγείο που μου έκανε εντύπωση.

Απεικόνιζε τον θεό Ερμή που κρατούσε στο χέρι ένα κηρύκειο. Το κηρύκειο ήταν το σύμβολο του Ερμή. Μία ξύλινη ράβδος γύρω από την οποία είναι τυλιγμένα δύο φίδια που τα κεφάλια τους συναντιώνται αντικρυστά.

Μόλις είδα τα φίδια μ’ έζωσαν καμία δεκαριά από δαύτα. Ήρθαν στο μυαλό μου όσα είχαν συμβεί προ ολίγων ημερών σε μία συνεδρίαση της τακτικής Συνόδου.

Τα τσιμπήματα και τα αρχιερατικά δήγματα μεταξύ συγκεκριμένων μελών της Ιεράς Συνόδου, αναρίθμητα. Μπροστά στα λεκτικά δηλητήρια και τις φράσεις που ανταλλάγησαν, οι επιθέσεις της ινδικής βασιλικής Κόμπρα φαντάζουν στοργικά φιλιά μητέρας που αποχαιρετά τον γιό της, όταν φεύγει για πρώτη φορά από το σπίτι ντυμένος στα χακί...

Η συζήτηση άναψε και τα κοσμητικά επίθετα που αιωρήθηκαν στον αιθέρα του Συνοδικού Μεγάρου έκαναν και τους φρουρούς στον παρακείμενο «Ευαγγελισμό» να κοκκινίσουν.

Αυτά ήρθαν στο νου μου βλέποντας τα δύο φίδια στο κηρύκειο του Ερμή.”

Ο καυμένoς ο κ. Ανδριόπουλος. Ενα Da Capo έχει, ο δύστυχος, για να απολαμβάνει το capuccino του, ένα cafe στην Ιστανμπούλ για το espresso του και το Grande Britagne για τα bazaar του και ο π. Θεόδωρος Ζήσης τον βάφτισε bon viveur.!!! 

Τώρα για τον “Νεωκόρο”, ποιος τίτλος θα εξαρκέσει προς ύμνον των μπονβιβερικών θαυμασίων του; 

Περπατημένος, που λέτε, ο καντηναλάφτης μας.

Και το όνομα της οδού που κάνουν shopping therapy οι γυναίκες στο Beverly Hills γνωρίζει, αλλά και για τη Νέα Υόρκη είναι πλήρως ενημερωμένος. 

Είκοσι χρόνια ζω στη Νέα Υόρκη και ούτε που ήξερα ότι η 5η λεωφόρος είναι το shopping therapy για τους άντρες, ενώ ο "Νεωκόρος" μας είναι άριστα πληροφορημένος. 

Οχι ότι τώρα που το έμαθα θα με ωφελήσει σε κάτι καταρχήν επειδή δεν έχω ανάγκη από "shopping therapy", αλλά και να είχα το πορτοφόλι μου δεν έχει καμία ανάγκη για ξάφρισμα στην 5η λεωφόρο. 

Λοιπόν έχουμε και λέγουμε ο "Νεωκόρος" μας: Σκακιστής, Ταυρομάχος, Ελβετοφρουρός, θαμώνας της 5ης λεωφόρου για shopping therapy, μουσικολόγος, γνώστης της αρχαίας μυθολογίας και της σύγχρονης φιλοσοφίας και πάει λέγοντας!!!

Πώς να κρατήσει την Βαστίλη του μπονβιβερισμού ο κ. Ανδριόπουλος με αυτή τη θυελλώδη επέλαση του ταξίαρχου των Ελβετοφρουρών και των ταυρομάχων;

Για προσέξτε όμως! Πίσω από τα αστειάκια και τον κοσμοπολίτικο μπονβιβερισμό του ο Θεοφιλέστατος μας λέγει ξεκάθαρα δύο πράγματα.

Το ένα ότι είναι πολύ απογοητευμένος επειδή δεν εξελέγη Μητροπολίτης Μαρωνείας ο Κουμαριανός και έτσι δεν μπόρεσε να προσθέσει ακόμη ένα κουκί στο σακούλι του και το δεύτερο φίδι που ζώνει τον Θεοφιλέστατο είναι ότι στη διαδικασία ανάδειξης του Μητροπολίτη Μαρωνείας συγκροτήθηκαν συμμαχίες που θα εκλέξουν τον αυριανό Αρχιεπίσκοπο. 


Αποφεύγει όμως επιμελώς ο "καντηναλάφτης" μας να μας πει ποιον ευνοεί η νέα συμμαχία!

Στο μεταξύ, πατέρες και αδελφοί, σκέφτομαι ότι αν τον Φεβρουάριο μας αραδιάζει τα μπονβιβερικά του για ταυρομάχους, Ελβετοφρουρούς, μουσικολογίες, μυθολογίες και 5η λεωφόρο, τι θα μας ξεφουρνιζει άραγε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όταν θα σφίξουν οι ζέστες;

No comments:

Post a Comment