Thursday, August 9, 2012

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΟΡΙΑΣ


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΟΡΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Μια ευχάριστη έκπληξη ανέμενε τους εκκλησιαζόμενους στον Ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας την Τρίτη. Μετά την τέλεση της Ακολουθίας στην Ελληνική από τον νέο ιερατικώς προιστάμενο του ναού ακολούθησε η Παράκληση στα Αγγλικά.


Στην Ακολουθία έμειναν κυρίως οι νέοι - όλοι βέβαια Αμερικανογεννημένοι - και ορισμένοι προσήλυτοι στην Ορθοδοξία που έχουν ως μητρική τους γλώσσα την Αγγλική.


Στους πιστούς διανεμήθηκε η Παράκληση σε φωτοτυπημένο αντίγραφο στο οποίο παρετίθετο το κείμενο της Παράκλησης στα Ελληνικά και στη διπλανή στήλη στα Αγγλικά.


Αυτό είναι χρησιμότατο κυρίως όταν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με την Αγγλική μετάφραση του κειμένου διότι έτσι μπορεί να ξεκαθαρίσει κάθε αμφιβολία που είναι δυνατόν να προκύψει από την όποια δυσκολία την άρθρωση αυτών που ψάλλουν.


Ο νέος προιστάμενος της κοινότητας είπε ότι σκοπεύει να κάνει αυτού του είδους τις παρακλήσεις στα Αγγλικά τουλάχιστον μια φορά τον μήνα για να δώσει την ευκαιρία στους Αμερικανογεννημένους και σε όσους άλλους έχουν την Αγγλική ως μητρική τους γλώσσα να συμπνευματίζονται.


Θαυμάσια η πρωτοβουλία. Την επαινούμε εκ βαθέων.


Η Παράκληση ήταν μεταφρασμένη στα Αγγλικά αλλά εψάλλετο σε καθαρά βυζαντινή μουσική.


Εψαλλαν ερασιτεχνικά νέα παιδιά - ένας ιεροσπουδαστής, ένα άλλο νεαρό παιδάκι και - υποθέτω - ελλείψει άλλων ψαλτών μια κοπέλλα.


Ελπίζουμε ότι στο μεταξύ κάποιοι καινούργιοι ψάλτες θα μάθουν να ψάλλουν την Παράκληση στα Αγγλικά και έτσι να μη χρειάζεται να ψάλλει γυναίκα.


Ας μην ξεχνούμε ότι αποτελεί μόνιμο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πιστών της κοινότητας η κατάργηση της φραγκοχορωδίας της Αγίας Αικατερίνης.


Ο Θεός ξέρει πόσοι πιστοί αναγκάζονται να εκκλησιάζονται αλλού για να μην παρίστανται σε λειτουργία που ψάλλει η φραγκοχορωδία.


Με πολλή χαρά διαπιστώσαμε ότι ο νέος προιστάμενοςτης κοινότητας έχει παραδοσιακή εμφάνιση, έζησε κάποιο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και έτσι γνωρίζει την εκκλησιαστική τάξη οι γυναίκες να μην ψάλλουν ούτε και να μιλούν στην Εκκλησία.


Οπως είναι ανάρμοστο να κηρύσσουν γυναίκες έτσι είναι ανάρμοστο και να ψάλλουν - εκτός και αν πρόκειται για γυναικείο κοινόβιο ή αν δεν υπάρχουν άντρες ψάλτες.


Παρακαλώ θερμά όλους να μην εκλάβουν τις τελευταίες παρατηρήσεις ως μομφή κατά της Παράκλησης που τελέστηκε την Τρίτη στα Αγγλικά.


Αντίθετα. Επαινούμε εκ βαθέων την προσπάθεια και ευελπιστούμε ότι ο νέος προιστάμενος σκοπεύει να τηρεί την εκκλησιαστική τάξη και ότι προς το παρόν αυτοσχεδιάζει εκ των ενόντων στην προσπάθειά του να εγκαινιάσει μια επικοινωνία με τους νέους και μάλιστα με αυτούς οι οποίοι είναι πιο αποξενωμένοι από τη λατρεία της Εκκλησίας λόγω γλώσσας.




No comments:

Post a Comment