Wednesday, August 1, 2012

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ



ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΑΣΤΟΡΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάζουμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ κείμενο από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας:

“Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η λιτανεία του ιερού λειψάνου και της θαυματουργού εικόνας, η οποία ξεκίνησε από την Ιερά Μονή κατευθύνθηκε δυτικά της 23ης Λεωφόρου μέχρι και την 31 Οδό. Στη συνέχεια η πομπή διέσχισε την Λεωφόρο Ντίτμαρς μέχρι τη συμβολή της 36ης Οδού. Μετά την Λιτανεία χιλιάδες πιστοί περίμεναν γονατιστοί στο κέντρο της λεωφόρου που βρίσκεται η Μονή για να περάσει από πάνω τους η θαυματουργός εικόνα, προσευχόμενοι να λάβουν την χάριν και ευλογίαν της ιαματικής αγίας.

Ο εορτασμός έκλεισε με την Παράκληση της Αγίας, το εσπέρας της Κυριακής, και τις ευχές και ευχαριστίες του Καθηγουμένου, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ιεροθέου Ζαχαρή πρός όλους τους ιερείς που τίμησαν με την παρουσία και συμμετοχή τους την πανήγυρη αλλά και τους εθελοντές της Μονής που συνέβαλαν στην επιτυχία του εορτασμού.”

Για μια ακόμη φορά τα γεγονότα βοούν εκκωφαντικά. Ο σεβασμός προς την Οσία Ειρήνη είναι βαθειά ριζωμένος στην ψυχή των ομογενών οι οποίοι προστρέχουν στη χάρη Της για να ζητήσουν τις μεσιτείες Της προς τον Κύριο.

Δείχνει παράλληλα ότι η Οσία Ειρήνη θα συνεχίσει να προστατεύει κάτω από οποιεσδήποτε αντίξοες συνθήκες το μοναστήρι Της.

Στον νέο ηγούμενο π. Ιερόθεο Ζαχαρή και στους συνεργάτες του εναπόκειται να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις και να δημιουργήσουν τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για να καταστεί η Μονή ασκητικό κέντρο που θα μεταμορφώσει ορθόδοξα τη ζωή της Ομογένειας και προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι προσευχές και οι ικεσίες μας.

Αναγκαία βεβαίως η επάνδρωση των μετοχίων της Ιεράς Μονής με μόνιμους ιερείς για να εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες των κοινοτήτων που υπάγονται στο Μοναστήρι.

Ελπίζουμε ότι ο νέος Ηογύμενος θα βρεί τα κατάλληλα πρόσωπα - παραδοσιακούς κληρικούς που θα εμπνέουν ασκητικά και ορθόδοξα το πλήρωμα της Εκκλησίας - για να καλύψει τα υπάρχοντα κενά.

Αλλά εδώ δεν τελειώνει το χρέος της Μονής έναντι της Εκκλησίας.

Πάνω από όλα η Μονή χρειάζεται μοναχούς αλλιώς δεν θα λειτουργεί ως μοναστήρι αλλά ως προσκύνημα.

Αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο.

Για να λειτουργεί ως προσκύνημα λίγα χρειάζονται να γίνουν επειδή ο κόσμος αγαπά και σέβεται βαθύτατα την Αγία και προστρέχει ήδη αυθόρμητα στη χάρη Της.

Το να επανδρωθεί η Μονή με παραδοσιακούς κληρικούς είναι ένας στόχος τον οποίο έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο νέος Ηγούμενος θα κατορθώσει να πετύχει, επειδή και ο ίδιος είναι παραδοσιακός κληρικός και είναι φυσικό να επιλέξει παραδοσιακούς συνεργάτες.

Η μετατροπή της Μονής σε ασκητικό κέντρο και η επάνδρωσή της με τους κατάλληλους μοναχούς είναι το ζητούμενο, αλλά και γι’ αυτό ο νέος ηγούμενος της Μονής - Αγιορείτης ο ίδιος - έχει τη δυνατότητα να κινηθεί αποφασιστικά και να τον καταστήσει πραγματικότητα.

No comments:

Post a Comment