Monday, August 13, 2012

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - "Η ΔΡΑΣΙΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ"


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

_______________


Μοναχού Δαμασκηνού Γρηγοριάτου, Η δράσις της μαγείας στην Αφρική, Β΄ έκδοσι βελτιωμένη, Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη”, Θεσσαλονίκη 2009, σσ. 211.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Συνιστώ ένθερμα σε όσους δεν διάβασαν το βιβλίο του Οσιολογιότατου Μοναχού Δαμασκηνού Γρηγοριάτη “Η δράσις της μαγείας στην Αφρική” να μη ολιγωρήσουν να το διαβάσουν.


Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό - από πολλές απόψεις - βιβλίο.


Ο π. Δαμασκηνός είναι άνθρωπος θυσίας με την όλη σημασία του όρου. Στο μοναστήρι, στην ιεραποστολή, στις ομιλίες που κάνει, όπου και αν πάει εκπροσωπεί την καλύτερη εικόνα του Αγιορείτη μοναχού.


Το παρόν βιβλίο του είναι απολύτως έγκυρο επειδή καταθέτει σ’ αυτό την προσωπική του μαρτυρία, τη μαρτυρία του Επισκόπου Κολουέζι κ. Μελέτιου και του αείμνηστου π. Κοσμά Γρηγοριάτη.


Ο συγγραφέας αρχίζει με μια ιστορική αναδρομή και γεωγραφική οριοθέτηση της Αφρικής και στη συνέχεια δίνει στοιχεία για την ορθόδοξη ιεραποστολή. Ακολούθως περιγράφει τις δαιμονικές εμπειρίες - που έζησαν οι πιο πάνω πατέρες - με συγκεκριμένα περιστατικά.


Είχα ακούσει πριν χρόνια σε μια ομιλία του στην Κύπρο τον Θεοφιλέστατο Κολουέζι κ. Μελέτιο να αναφέρεται με συγκεκριμένα παραδείγματα στην επίδραση της μαγείας στην Αφρική, αλλά με το παρόν βιβλίο του οσιολογιότατου μοναχού Δαμασκηνού αποκαλύπτεται σε όλο της το δαιμονικό μεγαλείο η δύναμη του διαβόλου μέσω της άσκησης της μαγείας.


Η πιο δυσάρεστη έκπληξη του αναγνώστη του βιβλίου είναι όταν μαθαίνει την έκταση που ασκεί η μαγεία, όχι μόνον στην ειδωλολατρική Αφρική, αλλά επίσης στην Ορθόδοξη πατρίδα μας. Θλίβεται κανείς όταν πληροφορείται το μέγεθος της πλάνης ανθρώπων βαφτισμένων στο όνομα της Αγίας Τριάδας να προστρέχουν σε μάγους αντί στην Εκκλησία και τα μυστήριά Της.


Στο τέλος ο οσιολογιότατος συγγραφέας παραθέτει τρόπους για να απεμπλακεί ο άνθρωπος από την επήρεια της μαγείας.


Ενα άκρως ενδιαφέρον, κατοπιστικό και ψυχωφέλιμο βιβλίο που διαβάζει ο αναγνώστης από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

No comments:

Post a Comment