Friday, August 31, 2012

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΙΣΡΑΗΛ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ



Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΙΣΡΑΗΛ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Διαβάζουμε στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”:


“Εξαιρετικής γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας αποφάσεις υπέρ της Κύπρου, πήρε χθες το Ισραήλ, που αποφάσισε ότι τα μεγάλα κοιτάσματα και όσα βρίσκονται κοντά στη γραμμή της Αποκλειστικής Ζώνης της Κύπρου, θα μπορούν ή θα πρέπει να φτιάξουν αγωγούς που θα οδηγούν και προς την Κύπρο.


Οι αποφάσεις της ειδικής κρατικής ομάδας τεχνοκρατών, γνωστής ως «Επιτροπής Τζεμάχ» (Τζεμάχ είναι ο ομόλογος του Σ. Κασίνη, διευθυντής ενέργειας του Ισραήλ) που δημοσιεύτηκαν χθες και επίσημα με τρία διαφορετικά έγγραφα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, ανοίγουν ουσιαστικά και επίσημα τον δρόμο για συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στην κοινή αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Λεβαντίνης.


Οι αποφάσεις αν και χρήζουν επικύρωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας, θεωρούνται πλέον ως δεδομένες.


Σύμφωνα με τις αποφάσεις, κοιτάσματα στη θάλασσα του Ισραήλ, με περιεχόμενο περισσότερο από 200 δις. κ. μέτρα φυσικού αερίου (bcm) θα πρέπει να εξάγουν το 50% του περιεχομένου τους.


Οι υπόλοιπες ποσότητες επαρκούν για την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ τουλάχιστον μέχρι το 2040, αλλά ταυτόχρονα αυτό σημαίνει ότι τα τεράστια κοιτάσματα του Ταμάρ και κυρίως το Λεβιάθαν, μπορούν να εξάγουν τεράστιες ποσότητες και μέσω Κύπρου.”


Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η ανέλπιστη εξέλιξη των πραγμάτων διαφοροποιεί για πρώτη φορά από την εισβολή το 1974 τα δεδομένα στην Κύπρο και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.


Η Κύπρος εξ ορισμού είναι πολύ μικρή και αδύναμη για να ασκήσει ακόμη και τα πιο στοιχειώδη κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Τουρκία εξευτελίζει την κρατική μας υπόσταση καθημερινά, ενώ είμαστε αδύναμοι να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και την κρατική μας υπόσταση.


Η Ελλάδα είναι ανίσχυρη να αλλάξει το στάτους κβο με την Τουρκία.


Ο συσχετισμός δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας γιγαντούται σε βάρος μας δραστικά προπαντός τώρα με την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε.


Η Τουρκία είναι αδίστακτη στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και ιδιαίτερα επιρρεπής στην ανοιχτή περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου.


Η Κύπρος και η Ελλάδα, χωρίς την Ισραηλινή στρατιωτική μηχανή, θα ήταν εντελώς ανίσχυρες να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων. Η Τουρκική πολεμική μηχανή από αέρος και από θαλάσσης θα ματαίωνε κάθε εγχείρημα.


Και όμως! Τελικά η ανόρυξη υδρογονανθράκων προχωρεί λόγω της ισχυρής συμμαχίας Ελλάδας- Κύπρου - Ισραήλ που λειτουργεί ήδη στην πράξη αποτελεσματικά.


Ας δούμε την ανέλπιστη ευκαιρία ως απάντηση στις προσευχές όλων των δικαίων που παρακαλούσαν τον Θεό να βάλει το παντοδύναμο χέρι Του, για να ελευθερωθεί η πατρίδα μας και να μη διακινδυνεύσει η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας μας.

No comments:

Post a Comment