Tuesday, August 28, 2012

ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΨΙΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ













ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΑ ΨΙΧΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ


Του κ. Λυκούργου Νάνη

==============


Το δήθεν φιλόχριστο κράτος ήδη απ’ την εποχή της αλήστου μνήμης Βαυαροκρατίας επέπεσε δίκην γυπός επί της εκκλησιαστικής περιουσίας απογυμνώνοντας την Ελλαδική Εκκλησία από μεγάλο μέρος αυτής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της άσκησης του πολυσχιδούς έργου της.


Επιπλέον θα πρέπει να υπομνησθεί και η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου αξιοποίησης του εναπομείναντος μέρους της εν λόγω περιουσίας απ’ την πλειονότητα των διοικησάντων την Εκκλησία μας αρχιεπισκόπων και των περί αυτών Διαρκών Ιερών Συνόδων.


Εξαίρεση στον παραπάνω αρνητικό κανόνα διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας αποτέλεσε αναντιλέκτως η περίοδος απ το 1967 μέχρι το 1973 οπότε η διοικούσα Εκκλησία υπό την πεπνυμένη ηγεσία του μακαριστού αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Κοτσώνη και τη συνεργασία κολοσσών επισκοπικού ήθους μητροπολιτών εκπόνησε αξιολογότατο πρόγραμμα αξιοποιήσεως της εν θέματι περιουσίας όπως αυτή αποτυπώνεται διά μακρών στο βιβλίο του αοιδίμου Ιερωνύμου του Α΄ με τίτλο ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.


Δυστυχώς μετά ταύτα ανακόπηκε βίαια απ’ τη διάδοχο του Ιερωνύμου εκκλησιαστική κατάσταση η συγκεκριμένη σοβαρή προσπάθεια και επανήλθαμε στο τέλμα της κακοδιαχείρησης και της στασιμότητας.


Ας ελπίσουμε ότι έστω και την ενδεκάτη θα αναληφθεί εκ νέου απ’ την πλευρά της σημερινής εκκλησιαστικής διοικήσεως και με τη συνδρομή του υπουργού της Παιδείας μία αξιόπιστη επιχείρηση ορθολογικής και αποδοτικής αξιοποιήσεως των εναπομεινάντων ψυχίων της περιουσίας της Εκκλησίας μας προς δόξαν του Αγίου Θεού και προς καταισχύνην των δαιμόνων και των συνεργατών τους.


No comments:

Post a Comment