Saturday, August 4, 2012

ΙΔΟΥ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΓΕΙ Ο π. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ!


ΙΔΟΥ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΓΕΙ Ο π. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ!


του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Στο ιστολόγιο “Ιδιωτική οδός” του κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλου διαβάζουμε το ακόλουθο άρθρο για τον σχολικό εκκλησιασμό του Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Φραγκουλάκη, κληρικού - εκπαιδευτικού στο Αννόβερο της Γερμανίας το οποίο και αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια.


Ιδού λοιπόν ότι ο Παναοσιολογιότατος κ. Γεράσιμος όταν θέλει (δυστυχώς δεν θέλει τακτικά ο ευλογημένος!) ξέρει και τα λέγει μια χαρά.


Πράγματι. Ολα είναι τακτοποιημένα ωραία και έτσι έχουμε το χρόνο και την πολυτέλεια να προβληματιστούμε αν είναι κακό επειδή τα παιδιά μας πηγαίνουν στην Εκκλησία λες και πηγαίνουν σε τεκκέ για να καπνίσουν χασίσι να πάρει η ευχή και έτσι πρέπει να ανησυχούμε.


Μακάρι ο Πανοσιολογιότατος π. Γεράσιμος να τα λέγει πάντοτε και για όλα τόσο ωραία και εμείς δεν θα φεισθούμε επαίνων για ότι καλό λέγει και κάνει.


Γράφει συγκεκριμένα στο άρθρο του:


“Πολύς λόγος έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται σχετικά με τη θέση της Ορθοδοξίας στην Ελληνική Εκπαίδευση. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί πολλές και διαφορετικές απόψεις για το μάθημα των Θρησκευτικών, για την προσευχή στο σχολείο, για την ύπαρξη εικόνων στις αίθουσες διδασκαλίας κ.ά.

Τελευταίως ηγέρθη και πάλι το θέμα του εκκλησιασμού των παιδιών-μαθητών.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναπτύξω θέσεις υπέρ του εκκλησιασμού των σχολείων.

Έχω να παραθέσω τούτο μόνο. Διακονώ το χώρο της εκπαίδευσης κοντά 30 χρόνια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ουδέποτε ετέθη θέμα εκκλησιασμού από τα ίδια τα παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από γονείς μπορώ να πω ελαχιστότατοι ήταν εκείνοι που στην προσπάθειά τους να προβάλουν «προοδευτικό» προφίλ, υιοθετούσαν τέτοιου είδους απόψεις.

Εκείνοι που προωθούν αυτού του είδους τις απόψεις, τον εκκλησιασμό τον θεωρούν αναχρονιστική και οπισθοδρομική ενέργεια. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι «ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός δεν έχει καμία θέση στο σύγχρονο ελληνικό-ευρωπαϊκό σχολείο».


Στερεί με λίγα λόγια ο εκκλησιασμός την πρόοδο από το σχολείο, το κάνει αντιευρωπαϊκό. Τούτο βεβαίως αποτελεί μεγάλο ψέμα. Στη Γερμανία για παράδειγμα, που είναι διαχωρισμένο το κράτος από την εκκλησία, πολλά σχολεία έχουν εκκλησιασμό και τα Καθολικά όλα. Εκτός κι αν και το Γερμανικό σχολείο είναι αντιευρωπαϊκό.


Βλέπετε, όλα τα προβλήματα της Ελληνικής εκπαίδευσης είναι λυμένα και οι διάφοροι ιθύνοντες δεν έχουν με τι άλλο να ασχοληθούν! Τους ενδιαφέρει η πρόοδος των παιδιών και καθετί Ορθόδοξο γι’ αυτούς αποτελεί τροχοπέδη.

Θα κλείσω με κάποια ερωτήματα προς όλους τους υποστηρικτές αυτής της άποψης.

-Αν η παρουσία της Ορθοδοξίας στο σχολείο αποτελεί οπισθοδρόμηση, τότε πώς όλοι εσείς καταφέρατε να ξεφύγετε και να γίνετε «προοδευτικοί»;


-Δεν φοιτήσατε σε Ελληνικά σχολεία, για να εμποδιστεί η «πρόοδός» σας;

-Θεωρείτε ότι εσείς είσαστε εξυπνότεροι, έχετε ποιο «ανοιχτά» μυαλά από τα σημερινά παιδιά-μαθητές και ξεφύγατε;

Ένα είναι βέβαιο. Ότι πιο πολύ εσείς απ’ όλους μας είσαστε ανελεύθεροι, αιχμάλωτοι με τη βούλησή σας. Υπηρετείτε ξένα προς τον Ελληνισμό συμφέροντα. Η κενότητά σας σάς οδηγεί σε τέτοιου είδους εντυπωσιακές, κατά τη γνώμη σας κινήσεις. Δεν μπορείτε να προσφέρετε, γι’ αυτό καταστρέφετε!

Μη μας υποτιμάτε τόσο πολύ θεωρώντας μας κατώτερους σας. Μα προ πάντων μην υποτιμάτε τα παιδιά. Σεβαστείτε τα!”



No comments:

Post a Comment