Monday, August 20, 2012

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΜΕΛΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΜΕΛΑ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου


============


Αγαπητέ κ. Παπαθανασόπουλε,


Σας ευχαριστώ θερμά για την επιστολή σας και τα ευγενή λόγια της επιείκειας της αγάπης σας για το ταπεινό μου πρόσωπο.


ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ Ο κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

___________________


Φιλοξενώ άρθρα σας, κ. Παπαθανασόπουλε, όχι επειδή σας κάνω χατίρι, αλλά επειδή πιστεύω ότι μαζί με τον κ. Χολέβα και τον κ. Νατσιό είστε οι πιο αξιόλογοι αναλυτές που έχουμε σήμερα.


Εις ορισμένα θέματα μάλιστα οι δικές σας αναλύσεις υπερέχουν κάθε άλλου.


Πολλοί λ.χ. μιλούσαν για τα νέα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών.


Πριν όμως ρίξετε εσείς το βάρος σας στη μάχη οι ΚΑΙΡΟΣκόποι δεν ένιωσαν βαθιά στο πετσί τους τις συνέπειες της κριτικής.


Μετά τις αναλύσεις σας όμως αντελήφθησαν ότι θεωρητικά έχασαν το παιγνίδι γι’ αυτό και δεν συζητούν καν πια το θέμα. Αφήνουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με τις μεθοδεύσεις του στο παρασκήνιο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.


Αρα χατίρι στον εαυτό μου και στους αναγνώστες του ιστολογίου μου κάνω όταν αναδημοσιεύω άρθρα σας.


Ο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

_________


Επί της ουσίας της ηλεκτρονικής επιστολής σας.


Συμφωνώ απολύτως.


Ο συναισθηματισμός είναι πολύ κακός οδηγός όταν χειρίζεσαι εθνικά θέματα.


Επ' ουδενί λόγω δεν εισηγούμαι ότι πρέπει να συνεχιστεί η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία του Σουμελά για συναισθηματικούς λόγους.


Το ακριβώς αντίθετο.


Πρέπει να συνεχιστεί ως πρώτη ανεπαρκέστατη εκδήλωση “καλής” θελήσεως εκ μέρους της Τουρκίας.


Δηλαδή πρέπει να τσεπώσουμε την "παραχώρηση" και παράλληλα να τονίζουμε στους πιο ψηλούς τόνους ότι - ούτε κατά διάνοια - δεν είναι αρκετή.


Αναμένουμε από τους Τούρκους να ικανοποιήσουν στο ακέραιο ΟΛΑ ανεξαίρετα τα Ελληνικά αιτήματα, όχι μόνον για τους εν τη Πόλει και τους εν τη Ιμβρω και εν τη Τενέδω διαμένοντες Ρωμηούς, αλλά και για το Αιγαίο, την Θράκη, την Κύπρο, την ΑΟΖ και για όλα τα άλλα θέματα που οι Τούρκοι επιδιώκουν να ακρωτηριάσουν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Ελληνισμού.


ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ

___________


Είμαστε απολύτως σύμφωνοι σε όλα.


Οι Νεοοθωμανοί και οι Κεμαλικοί είναι Ανατολίτες πασάδες.


Κάνουν παζάρια στα οποία κερδίζουν εκατό και δίνουν ένα ή και τίποτα εις ανταπόδοση.


Οτι κάνουν είναι σχεδιασμένο για λόγους προπαγάνδας και όχι επειδή θέλουν έντιμο διάλογο ή επειδή έχουν την παραμικρή καλή διάθεση να λύσουν τα προβλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.


Κανένας συναισθηματισμός στο σχεδιασμό της εθνικής μας πολιτικής αλλά αντιμετώπιση των Τούρκων με την ψυχρή λογική και σύμφωνα με τα συμφέροντα της πατρίδας μας.


ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ

_________


Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν δύο μεθόδους όταν διαλέγονται.


Η πρώτη. Δεν κάνουν προτάσεις. Σε αφήνουν εσένα να κάνεις πρόταση. Οταν τους δώσεις κάτι το τσεπώνουν αμέσως και κατεβάζουν τα μούτρα και διαμαρτύρονται, επειδή δεν τους έδωσες ούτε κατά διάνοιαν ότι ανέμεναν, με την ελπίδα ότι ο κατήφορος των υποχωρήσεων εκ μέρους σου θα συνεχιστεί προς δικό τους όφελος.


Η δεύτερη μέθοδος. Αν εξαναγκαστούν να κάνουν πρόταση τότε ζητούν τόσο εξωφρενικά πράγματα ώστε όσο και να κατέβουν μετά στο παζάρι είναι οι απόλυτα κερδισμένοι.


Καιρός λοιπόν να υιοθετήσουμε τις μεθόδους τους.


Τουτέστιν - στην προκειμένη περίπτωση - πρέπει να τους πούμε: Ασφαλώς και οφείλατε να μας επιτρέψετε να λειτουργήσουμε στην Παναγία του Σουμελά επειδή η Παναγία του Σουμελά είναι ορθόδοξο μοναστήρι. Τώρα ήρθε η ώρα να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Η Παναγία του Σουμελά πρέπει να ξαναλειτουργήσει ως ορθόδοξο μοναστήρι με συνοδεία που θα έρθει από το Αγιον Ορος.


Το ίδιο πρέπει να συμβεί με την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, Νίκαιας και Τραπεζούντας. Τι σημαίνει Αγία Σοφία; Σημαίνει ότι είναι ορθόδοξη εκκλησία. Οχι μουσείο - πολλώ μάλλον - όχι τζαμί.


Ας θέσουμε επιτακτικά την επιστροφή όλων των ορθόδοξων εκκλησιών, μονών και προσκυνημάτων της Μικρασίας επειδή μας ανήκουν, αλλά και επειδή - συν τοις άλλοις - οι Τούρκοι δεν θα διστάσουν να θέσουν θέμα μουσουλμανικών προσκυνημάτων στην Ελλάδα. Αρχισαν ήδη.


Με ιδιαίτερη τιμή,


Παναγιώτης Τελεβάντος


No comments:

Post a Comment