Wednesday, August 29, 2012

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΠΟΛΥΔΩΡΟ



Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΠΟΛΥΔΩΡΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Με πολλή συγκίνηση διαβάζουμε σε άρθρο του κ. Λουκά Παναγιώτου που γράφτηκε για την Romfea.gr:


“Συγκινητική και λαμπρή υποδοχή επεφύλαξε ο κλήρος και πλήθος πιστών στο ιερό λείψανο του αγίου νεομάρτυρος Πολυδώρου, που διεκομίσθη χθες το απόγευμα, από τον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης Πλάκας στην Αθήνα, όπου φυλάσσεται.


Κατά την άφιξη της τιμίας κάρας του αγίου πραγματοποιήθηκε υποδοχή από το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, επί της οδού Κρόνου στην παρουσία του Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη.


Μετά από σύντομη δέηση, σχηματίστηκε λαμπρή λιτανευτική πομπή προς τον ιερό ναό του Αγίου Πολυδώρου και τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, χοροστατούντος της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.


Ο Μακαριώτατος στη σύντομη ομιλία του, στο τέλος της εσπερινής ακολουθίας, αφού τόνισε ότι «η Λευκωσία σεμνύνεται σήμερα και χαίρει γιατί τιμά και γεραίρει ένα άξιο τέκνο της, το οποίο ανεχώρησε από την πατρίδα μας πριν τρείς αιώνες και σήμερα έρχεται ξανά στο χώρο που γεννήθηκε και μεγάλωσε», αναφέρθηκε ακολούθως εν εκτάσει στην «περιπετειώδη», όπως την χαρακτήρισε «επίγεια πορεία του αγίου μας».


Ο Κύπρου Χρυσόστομος μίλησε, επίσης και για το νεόδμητο ναό του αγίου Πολυδώρου, τον οποίο όπως είπε «θα τον εγκαινιάσουμε και θα τον παραδώσουμε στους κατοίκους αυτής της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Λευκωσίας ούτως ώστε να έχωμε ένα πατριώτη άγιο, που να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σ’ αυτόν και να ερχόμεθα εδώ και στις χαρές μας, για να υμνούμε τον άγιο μας, αλλά και στις λύπες μας, για να ζητούμε τις μεσιτείες του και τη βοήθεια του».


Ευχήθηκε, ακολούθως, ο άγιος Πολύδωρος «να δώσει ότι καλό και στο νησί μας και στους κατοίκους του, αλλά και σε όλους τους χριστιανούς».


«Η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να κάνουμε για τον άγιο μας είναι να τον μιμηθούμε, να βαδίσουμε και εμείς, εύρυθμα αυτόν τον δρόμο που εβάδισεν εκείνος, που είναι δρόμος σωτηρίας, που είναι δρόμος που οδηγεί εις την βασιλεία του Θεού, την ητοιμασμένη για τον άνθρωπο και μόνο για τον άνθρωπο», κατέληξε.”


Είναι άξιοι κάθε συγχαρητήριων όσοι τα τελευταία χρόνια προβάλλουν την τιμή προς τους Αγίους της Κύπρου.


Μετά την ανοικοδόμηση παρεκκλησίου προς τιμήν απάντων των αγίων της Κύπρου, στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, την Ακρόπολη της Κυπριακής Ορθοδοξίας, συνεχίζεται η ανοικοδόμηση ναών προς τιμή των Αγίων της Κύπρου.


Στη Λευκωσία έχουμε την ανοικοδόμηση τριών ναών προς τιμή Κυπρίων Αγίων.


α.) Των 13 Οσιομαρτύρων της Ιεράς Μονής Παναγίας της Καντάρας, στην ενορία των Αγίων Ομολογητών, παρά τον Πεδιαίο,

β.) του Αγίου Τριφυλλίου, πρώτου επισκόπου Λήδρας(Λευκωσίας), στον περίβολο του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου, και τώρα

γ.) του Αγίου Νεομάρτυρος Πολυδώρου στο Καιμακλί, μεγάλο και περικαλλή ναό που θα εγκαινιαστεί την 1ην Σεπτεμβρίου.


Ας μην παραλείψουμε όμως να αναφέρουμε και το παρεκκλήσι προς τιμή του Αγίου Δημητριανού, επισκόπου Κυθρέας, στην κοινότητα Τερσεφάνου, ένα πραγματικό αριστούργημα ναοδομίας.


Η προβολή των Αγίων της Κύπρου πρέπει να συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο για να θυμίζει στους πιστούς την επίδραση της Ορθοδοξίας στην Ιστορία της Κύπρου, αλλά και το χρέος όλων μας για την ανάγκη αγιασμού.


No comments:

Post a Comment