Saturday, September 1, 2012

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ



Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Διαβάζουμε στο "Γραφείο Ειδήσεων Αmen.gr" αποσπάσματα από την επιστολή του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου προς τον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, που αναφέρεται στο δημοσιογραφικό θόρυβο για τη μισθοδοσία του κλήρου από το κράτος:

“Η Εκκλησία της Ελλάδος, κατά την τελευταία εικοσαετία, μισθοδοτεί ένα μεγάλο αριθμό εφημερίων, κατά κανόνα θεολόγων, στις ορθόδοξες ενορίες των Μητροπόλεων ολοκλήρου της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αυστραλίας και αλλων χωρών, χάριν των ορθοδόξων Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι με τις ορθόδοξες ενορίες και την εκκλησιαστική ζωή, υποκαθιστούν την έντονη νοσταλγία τους για την κοινή Πατρίδα μας, την Ελλάδα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί δια των ιερέων την ομοψυχία, την ενότητα, την γλώσσα και την φιλοπατρία αυτού του δυναμικού Ελλαδικού πληθυσμού της διασποράς.

Οι υποστηρικτές της καταργήσεως εν συνόλω η εν μέρει της μισθοδοσίας του ιερού Κλήρου αγνοούν παντελώς την ευαισθησία της ιδιότητος κάθε κληρικού, ο οποίος δεν δύναται να ασκήση και ένα άλλο βοηθητικό επάγγελμα, λόγω του σχήματός του, της περιβολής του και της ευθύνης του για την διαποίμανση των πιστών.

Και ενώ έγινε τόσος θόρυβος για τους ενστόλους των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, και καλώς έγινε, ουδείς ωμίλησε για τους ενστόλους κληρικούς, οι οποίοι φέρουν την πλέον επιβαρυντική στολή μονίμως και μέχρι του θανάτου των, επειδή αυτά τα μαύρα ράσα είναι η μαρτυρία του Ιησού Χριστού στον κόσμο.

Επί πλέον ο έγγαμος ιερός Κλήρος είναι η τάξη των Ελλήνων πολιτών με τον υψηλότερο δείκτη πολυτεκνίας στην Ελλάδα.

Αλλά πέραν αυτών ο ιερός ορθόδοξος Κλήρος είναι ο συνεκτικός αρμός της ελληνικής κοινωνίας για την εξασφάλιση της ειρηνικής συμβιώσεως των πολιτών και της πατροπαραδότου ελληνικής φιλοτιμίας με σκοπό την εθνική μας ακεραιότητα και αξιοπρέπεια.

Τα αίματα των αρχιερέων και των ιερέων για την εθνική μας ελευθερία είναι ακόμη νωπά στις δέλτους της Ελληνικής ιστορίας για την ελευθερία των Ελλήνων. Ο διεθνής ορίζοντας είναι και πάλιν βαρύς για την πατρίδα μας. Οι τάσεις είναι φανερές για την αποδυνάμωση της Ελληνορθοδόξου Ελλάδος. Πρέπει να αντισταθούμε γενναία για την Ορθόδοξη Ελλάδα. Και όπως πάντοτε, πρώτοι στις επάλξεις οι Έλληνες ορθόδοξοι κληρικοί. Μην τους αποκαρδιώνετε, μην τους αδικείτε.”

Στην ωραία και πυκνή σε νοήματα επιστολή του ο Σεβασμιότατος Θεσσαλονίκης αναφέρει πολλά σημαντικά πράγματα που πρέπει να ενσκήψουν όλοι προσεκτικά να τα μελετήσουν.

Καταρχήν επειδή ο κ. Ανθιμος αναφέρεται στην παραδοσιακή αντίληψη των πιστών για την Εκκλησία.

ΙΕΡΕΙΣ: ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
_________

Οπως πολύ ορθά τους χαρακτηρίζει, οι ιερείς είναι οι ένστολοι αξιωματικοί της Εκκλησίας και του έθνους και η συνεκτική δύναμη του Γένους μας.

Μιλά για το τίμιο ράσο αλλά και το δεσμό του έθνους και της Εκκλησίας μας που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί σε όλους τους εθνικούς αγώνες.

Ο κίνδυνος η κυβέρνηση να τερματίσει την πληρωμή του μισθού των ιερέων δεν είναι ορατός στον ορίζοντα εξαιτίας της στάσης της σημερινής κυβέρνησης και δη του Πρωθυπουργού και του υπουργού παιδείας οι οποίοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της Εκκλησίας.

Η ΑΝΤΙΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗ.ΜΑ.Ρ.
________

Οι αντιεκκλησιαστικές κραυγές που εκβάλλει το κόμμα της συστηματικής Εκκλησιομαχίας και του εθνομηδενισμού δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη αφενός μεν επειδή δεν μπορούν να καθορίσουν την έκβαση των πραγμάτων και αφετέρου επειδή αρθρώνονται βασικά για λόγους αντιπολιτευτικούς για να φαίνεται ότι η ΔΗ.ΜΑ.Ρ διαχωρίζει τη θέση της από πολλές κυβερνητικές αποφάσεις.

Ο κίνδυνος από αλλού προέρχεται. Είναι άγνωστη η διάρκεια της ζωής της κυβέρνησης Σαμαρά εξαιτίας των σκληρών μέτρων που θα απαιτήσουν οι δανειστές μας να ληφθούν.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ
__________

Σε περίπτωση πτώση της κυβέρνησης η άνοδος του κ. Τσίπρα με τις “συνιστώσες” του είναι βεβαία. Είτε ως αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε σε συνεργασία με άλλα αριστερά κόμματα.

Σ’ αυτή την περίπτωση η επίθεση κατά της Εκκλησίας θα είναι μετωπική και ο μισθός των ιερέων και το μάθημα των θρησκευτικών θα αντιμετωπίσουν την απροκάλυπτη εχθρότητα της Πολιτείας.

Δυστυχώς πολλοί χριστιανοί εξαιτίας του τρόπου που ψήφισαν δεν έδωσαν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται να κάνει κάποιες παραχωρήσεις προς τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Είναι φανερόν ότι θα ήταν διαφορετική η κατάσταση αν οι ψήφοι δεν χαραμίζονταν κυριολεκτικά προς διάφορα λιλλιπούτεια κόμματα που δεν είχαν καμία δυνατότητα εκλογής βουλευτή ή προς τον κ. Καμμένο - ένα ιδιόρρυθμο άνθρωπο που δεν θέλει συνεργασία με κανένα.

ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
____________

Σε κάθε περίπτωση οι μισθοί των ιερέων και ο σεβασμός του Κράτους προς την Εκκλησία αλλά και το μάθημα των Θρησκευτικών φαίνεται ότι δεν κινδυνέυουν με την παρούσα κυβέρνηση.

Οπως ειρωνικά ανέφερε, σε πρόσφατο άρθρο του, ο γνωστός έγκυρος αναλυτής κ. Γ. Παπαθανασόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - και ο κ. Γιαγκάζογλου και οι ΚΑΙΡΟΣκόποι του θα προσθέταμε εμείς - θα χρειαστεί να αναμείνουν την άνοδο του Σύριζα για να προωθήσουν τα νέα προγράμματα σπουδών που μετατρέπουν το μάθημα των θρησκευτικών από ορθόδοξη κατήχηση σε θρησκειολογικό, συγκρητιστικό - οικουμενιστικό και πολυπολιτισμικό μάθημα.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΥΣ
____________

Υπάρχει όμως και από τη μεριά της Εκκλησίας μια υποχρέωση. Ο Σεβ. Θεσσαλονίκης στην επιστολή του επικαλείται το δέος που προκαλεί το μαύρο ράσο των κληρικών στη συνείδηση του Ελληνα.

Γι’ αυτό η Εκκλησία πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηρή με όσους μοντερνίζοντες κληρικούς, αποβάλλουν το ράσο, κυκλοφορούν ιδιαίτερα το καλοκαίρι μόνον με το αντερί ή ενδύονται ποικιλόχρωμα ράσα και κυκλοφορούν με αντιπαραδοσιακή εμφάνιση ξυρισμένοι και κουρεμένοι σαν μοντέλα.

Θέλουμε να τιμούν οι Ελληνες το ράσο; Ας το τιμούν πρώτα οι ίδιοι οι κληρικοί μας που πρέπει να κυκλοφορούν με παραδοσιακή εμφάνιση. Να παρακαλέσουμε τον Αγιο Θεσσαλονίκης να αναλάβει πρωτοβουλία να φέρει το θέμα στη Σύνοδο.

No comments:

Post a Comment