Tuesday, September 18, 2012

“ΜΗ ΚΡΙΝΕΤΕ ΚΑΤ’ ΟΨΙΝ”! ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΖΑΝ ΜΠΟΙΛ





“ΜΗ ΚΡΙΝΕΤΕ ΚΑΤ’ ΟΨΙΝ”!
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΖΑΝ ΜΠΟΙΛ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

“Μη κρίνετε κατ’ όψιν” μας παραγγέλει το Άγιο Ευαγγέλιο.

Θα παρακαλέσω θερμά τους καλούς αναγνώστες να μη σταθούν στα κοσμικά και μη ευπρεπή σημεία του βίντεο, αλλά να επικεντρώσουν αποκλειστικά την προσοχή τους στο περιεχόμενο του διαλόγου της τραγουδίστριας και των μελών της κριτικής επιτροπής.

Μια Βρετανίδα στα 47 της με φανερά επαρχιώτικους τρόπους - και στον τρόπο της ομιλίας και στο ντύσιμο - εμφανίζεται μπροστά στην κριτική επιτροπή του τηλεοπτικού προγράμματος “Η Βρετανία έχει ταλέντο”.

Ολοι στην αρχή - και τα μέλη της επιτροπής και το κοινό - την αποδοκιμάζουν και την αντιμετωπίζουν με φανερή περιφρόνηση.

Τι στην ευχή γυρεύει μια γυναίκα 47 χρόνων σε ένα πρόγραμμα στο οποίο παρουσιάζονται νέα ταλέντα;

Η στάση όμως - και της κριτικής επιτροπής και του κοινού - αλλάζει αμέσως δραματικά μόλις οι πρώτοι φθόγγοι της μελωδίας βγαίνουν από το στόμα αυτής της γυναίκας και το κοινό παρακολουθεί τη συνέχεια της ερμηνείας με συνεχές χειροκρότημα και με φωνές επιδοκιμασίας.

Θα παρακαλέσω τους αναγνώστες να προσέξουν τα πρόσωπα των μελών της κριτικής επιτροπής. Αρχίζουν με μη αποκρυπτόμενες γκριμάτσες περιφρόνησης. Στη συνέχεια ακούν με έντονη έκπληξη την ερμηνεία. Υστερα συγκινούνται και δάκρυα φαίνονται στα μάτια τους.

Στο τέλος εγκρίνουν με μεγάλους επαίνους το τραγούδι και ομολογούν ταπεινωμένοι ότι την αδίκησαν, ότι την είδαν με προκατάληψη και ότι την έκριναν επιπόλαια με την "κατ’ όψιν" και όχι με "την δικαίαν κρίσιν."

Μαθαίνουμε λοιπόν πολλά και ωφέλιμα, όχι μόνον όταν εντρυφούμε στους θησαυρούς της Πατερικής Γραμματείας, αλλά και όταν ακούμε προσεκτικά τι συμβαίνει γύρω μας στην καθημερινή μας ζωή.

No comments:

Post a Comment