Friday, September 14, 2012

ΤΟ ...ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΛΙΟΥ





ΤΟ ...ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΛΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” διαβάσαμε συνέντευξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα στην κυρία Μένη Πιρπινιά.

Σταχυολογήσαμε τα ακόλουθα αποσπάσματα που τιτλοφορήσαμε αυθαίρετα:

Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΟΛΙΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ!
_______

“Πρώτη προτεραιότητά μου υπήρξε το κτηματολόγιο. Ανέθεσα σε μια εταιρία να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων που θα αποτυπώσει για κάθε ναό τα περιουσιακά στοιχεία που έχει, προκειμένου αφενός μεν να γνωρίζουμε τι υπάρχει και αφετέρου δε τι μπορεί να αξιοποιηθεί. Δεν γνωρίζω τι θα βρούμε, αλλά χρειάζεται να δούμε τι μας ανήκει.

ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΟΥ!
______

Εφάρμοσα δε, την απευθείας επικοινωνία των κληρικών με εμένα, παρακάμπτοντας σε κάποιες περιπτώσεις την ιεραρχία, σύστημα το οποίο φαίνεται να αποδίδει άμεσα αποτελέσματα. Αντιλαμβάνεσθε βέβαια ότι αυτό θα λειτουργήσει πλήρως, όταν οικοδομηθούν σχέσεις αλληλοεμπιστοσύνης ανάμεσα στον Επίσκοπο και τους κληρικούς του και πέσουν τα τείχη της εκατέρωθεν καχυποψίας.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
_______

Στόχος μου είναι το μοντέλο επισκοποκεντρικής διακονίας, το οποίο έζησα επί 33 χρόνια υπό την καθοδήγηση του σημερινού Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, να το μεταφέρω, τηρουμένων των αναλογιών και εδώ.

33 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ
_________

Του χρωστάω πολλά. Επί 33 χρόνια ήμουν δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος ξέρει πάρα πολύ καλά να διοικεί.

Με τίμησε, με εμπιστεύτηκε, με περιέβαλλε με τη στοργή, τη φιλία και την αγάπη του...

ΤΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ!
________

Θα σας εκμυστηρευτώ ότι υπάρχουν μέρες που επιστρέφω στο σπίτι και θέλω μόνο να ξαπλώσω, δεν αντέχω να κάνω τίποτε άλλο.

Μου αρέσει πολύ το θέατρο και ο κινηματογράφος και τα πέντε τελευταία χρόνια – τρία στην Αρχιεπισκοπή στο ιδιαίτερο γραφείο και δυο στην Μητρόπολη – είναι κάτι που το έχω στερηθεί.

Εκείνο, όμως, που προσπαθώ να μην στερούμαι είναι το θέατρο και έχω καταφέρει να δω κάποιες καλές παραστάσεις, μεταξύ άλλων και στο θέατρο Πέτρας.

ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ!
_________

Θα σας διηγηθώ ένα περιστατικό: Τη 17η Νοεμβρίου κατευθυνόμουν στην Μητρόπολη και στη λεωφόρο Φυλής, μεταξύ Αγίων Αναργύρων και Ιλίου, ήταν σε μια στάση αρκετά παιδιά. Το αυτοκίνητό μου δεν έχει διακριτικά, απλώς ήταν ένας παπάς μέσα. Αισθάνθηκα μια ευχάριστη έκπληξη όταν τα άκουσα να λένε: «ο Δεσπότης...».

ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!
____________ 

Πέντε χρόνια στην Αθήνα δεν έχω πολλές ευκαιρίες για ξεκούραση και μου λείπουν εκείνες οι ήσυχες ημέρες στη Βοιωτία, που είχαμε τις λειτουργίες, το κήρυγμα, τις ασχολίες μας, αλλά μπορούσα να αποδράσω στη θάλασσα που τόσο αγαπάω.
Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΣ
_______

Ένα μικρό μοναστηράκι στη Ζάλτσα, μια περιοχή της Βοιωτίας, που βλέπει στον Κορινθιακό κόλπο.

Κοινός αγαπημένος τόπος με τον Αρχιεπίσκοπο.

Χρόνια ολόκληρα πηγαίναμε με τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο, τότε Μητροπολίτη Θηβών, τα καλοκαίρια αλλά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτό μου λείπει, γιατί δεν μπορώ πλέον να το κάνω συχνά. Η θάλασσα είναι που γαληνεύει τη ψυχή μου, είτε είναι ήρεμη, είτε έχει κύμα.

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΣ
_______
Είστε καλός κολυμβητής;

Επιπλέω..."

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται σχόλια.

Ο Σεβασμιότατος είναι ειλικρινής. Τα λέγει μόνος του! Εμείς τι να προσθέσουμε; 

Οτι ξεγέλασε τον κανονικό Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημο για να γίνει μοιχεπιβάτης;

Οτι προσκάλεσε καρδινάλιους στη Μητρόπολή του σε εσπερινό και ότι εξανάγκασε τους ιερείς του να παρεβρεθούν σ’ αυτόν παρά τη συνείδησή τους;

Οτι εθεάθη με ανάρμοστη για κληρικό περιβολή στη Μύκονο;

Οδηγεί, κολυμβά, του αρέσει το χιόνι, ψαλιδίζει γένια και μαλλιά παρότι καλόγηρος, οικουμενιστής, έχει για πρότυπό του τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, συχνάζει καίτοι καλόγηρος στο θεάτρο και στον κινηματογράφο και έχει καχυποψία έναντι των κληρικών της Μητροπόλεως του.

Μια μόνον ερώτηση.  

Γι’ αυτόν τον κληρικό αδικήθηκε - για μια ακόμη φορά - ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημος;

No comments:

Post a Comment