Sunday, September 16, 2012

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΕΤΣΗ




ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΕΤΣΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==================

Στο άρθρο του - δευτερολογία προς τον Αγιο Καλαβρύτων - ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιος Τσέτσης, καταγράφει πολλές ορθές θέσεις αναφορικά με τα αντιπατριαρχικά κίνητρα του Σεβ. Καλαβρύτων.

Ορθά επίσης επισημαίνει ότι το Πατριαρχείο έχει ιδιάζοντα ρόλο στη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ότι ως Ελληνες χριστιανοί ορθόδοξοι οφείλουμε να το στηρίζουμε και να μην προβαίνουμε σε δηλώσεις ή και σε ενέργειες που το υποσκάπτουν.

Στο απόσπασμα όμως που ακολουθεί ο σεβαστός Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος δεν μας τα λέγει καθόλου καλά. 

Αναφέρει συγκεκριμένα:

“Η δωρεά Κορανίου σε κάποιο Μουσουλμάνο παράγοντα του Μεσανατολικού χώρου, από ένα Πατριάρχη της καθ΄ ημάς Ανατολής, (είτε ο Κωνσταντινουπόλεως είναι αυτός, είτε ο Αλεξανδρείας, ή ο Ιεροσολύμων), δεν έχει τίποτα το επίμεμπτο, ούτε δε και κρύβει σκοπιμότητες, καθώς ισχυρίζεται ο άγιος Καλαβρύτων. 

Πρόκειται περί χειρονομιών Ποιμένων, οι οποίοι σε χρόνους δίσεκτους αναζητούν με κάθε τρόπο την καλή γειτονία με τους ετερόθρησκους, και όχι πάντοτε φιλικά διακείμενους, κρατούντες. 

Πρόκειται περί ενεργειών υπεύθυνων Ηγετών που πασχίζουν να κρατήσουν «με νύχια και με δόντια» πανάρχαιους θεσμούς και που μάχονται να διασώσουν ό,τι ακόμη μπορεί να σωθεί εκεί πέρα στις «χαμένες πατρίδες». 

Αυτά πρέπει να έχει κανείς υπ΄όψιν του προτού ασκήσει κριτική μέσα από την ασφάλεια και άνεση που παρέχει σ’ αυτόν η διαβίωση σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, και να διερωτάται αν ένας Πατριάρχης «έχει το δικαίωμα να δωρίζει Κοράνιο σ’ ένα Μουσουλμάνο». ("Ιδιωτική οδός").

Αιδεσιμολογιότατε! Η αλήθεια είναι - και το ξέρετε - ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ή οιοσδήποτε άλλος ιεράρχης εμπερίστατης Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα να δωρίζει “Ιερά Κοράνια”.

Αλίμονον αν θεωρείτε την ασκηθείσα κριτική για την απρεπέστατη χειρονομία του Παναγιότατου και άλλων ορθόδοξων ιεραρχών ως αντιπατριαρχική στάση.

Αλίμονον αν θεωρείτε ότι επειδή μια Εκκλησία είναι εμπερίστατη αυτό δίνει δικαίωμα στους ιεράρχες της να προβαίνουν σε αήθεις για ορθόδοξο ιεράρχη ενέργειες.

Αλίμονον αν νομίζετε ότι επειδή ζούμε στην Ελλάδα, στην Κύπρο ή στην Αμερική ή σε οιονδήποτε μέρος του κόσμου δεν έχουμε δικαίωμα - καλύτερα υποχρέωση - να διαμαρτυρόμαστε επειδή κάποιοι ιεράρχες ή άλλοι κληρικοί και λαικοί της Εκκλησίας παραβιάζουν αδίστακτα τους Ιερούς Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων!

Αλίμονον αν χαρακτηρίζετε αντιπατριαρχικούς όσων η συνείδηση εξεγείρεται όταν εκπρόσωποι της Ορθοδοξίας διατυπώνουν απροκάλυπτα “γυμνή τη κεφαλή” κακοδοξίες όπως της “βαπτισματικής θεολογίας”, ή υπογράφουν κακόδοξα κοινά κείμενα με τους Παπικούς - όπως έκαναν στη Ραβέννα - ή με τους Προτεστάντες - όπως έκαναν στη διάσκεψη του ΠΣΕ στο Πόρτο Αλέγκρε - ή όταν υπέγραψαν προδοτικές για την Ορθοδοξία συμφωνίες με τους Μονοφυσίτες στο Σαμπεζύ και στο Μπαλαμάντ με τους Παπικούς.

Αιδεσιμολογιότατε! Το θέμα αυτό είναι κλειστό τελεσίδικα. 


Το έκλεισε ο μακαριστός Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος με τη μνημειώδη ανοιχτή επιστολή του προς τον αείμνηστο Πατριάρχη Αθηναγόρα. 

Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω, μετά λόγου γνώσεως, ότι ο π. Επιφάνιος ΟΥΔΕΠΟΤΕ εξεφράσθη εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Τέτοιες μικροψυχίες ήταν άγνωστες στην ψυχή του μακαριστού αγίου και σοφού Γέροντα. 

Ούτε στην επιστολή του προς τον Πατριάρχη Αθηναγόρα άλλωστε ανέφερε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται τα δίκαια του Οικουμενικού Θρόνου. 

Το ακριβώς αντίθετο είπε. Οτι ο Πατριάρχης έχει αδήριτη υποχρέωση να κάνει κάθε θυσία για να στηρίξει τον Οικουμενικό Θρόνο. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΑΙΡΕΣΕΙΣ, αιδεσιμολογιότατε. 

Οι φάροι, είπε ο π. Επιφάνιος, είναι χρήσιμοι ως πυξίδα των ναυτιλομένων. Αν σβηστούν γίνονται επικίνδυνοι για τη ναυσιπλοία της νοητής νηός.




Aφήνω κατά μέρος αυτά που σας έγραψε ο Αγιος Καλαβρύτων. 

Τα κίνητρά του άλλωστε είναι διάτρητα. Η αντιφατική του πορεία πανταχόθεν μαρτυρούμενη. Οι παρεμβάσεις του - κατά κανόνα - άστοχες και εμπαθείς. Η συνέπειά του ανύπαρκτη. Οι θεολογικές του γνώσεις στοιχειώδεις. Το αντιπατριαρχικό του μένος - κατά τη λαική έκφραση - "βγάζει αφρούς". 

Αλλά όχι να μας λέτε ότι είναι αποδεκτό ένας ορθόδοξος ιεράρχης να δωρίζει “Iερά Kοράνια”. 

Για όνομα του Θεού.! 

Τι είναι οι ορθόδοξοι πατριάρχες; Μουφτήδες της Βαγδάτης ή του Καίρου;

Αλλά δεν εξαντλήσαμε το θέμα του “Ιερού Κορανίου”. Θα επανέλθουμε σύντομα - συν Θεώ - να αναλύσουμε τις απίστευτα πιο άστοχες θέσεις  που κατέγραψε ο κ. Αριστείδης Πανώτης για το “Ιερό Κοράνιο” σε πρόσφατο άρθρο του.

1 comment:

  1. ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΤΕ κ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΜΟΥ.

    Αυτος ΕΙΝΑΙ ο μακαριστος π. Επιφανιος Θεοδωροπουλος

    Αδεκαστος, τιμιος με την πιστη του, την πιστη των πατερων μας.

    ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΤΟΥΤΟ ΜΟΝΟΝ.

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΑΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΠΑΡΤΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΝ ΛΙΑΝ ΣΕΒΑΣΤΟ ΚΑΙ ΕΞΟΧΩΣ ΑΓΑΠΗΤΟ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ.

    ΦΡΙΤΤΩ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΜΕ ΟΣΑ ΨΕΥΔΗ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΠΑΠΟΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΠΛΑΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ.

    ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΚΤΕΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ - ΣΥΝ ΘΕΩ - ΘΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΜΕΛΛΟΝ.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΜΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ.

    ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ;

    ReplyDelete