Sunday, September 23, 2012

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ




ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Πολύ αποκαλυπτικό - όπως πάντοτε - το άρθρο του κ. Γιώργου Παπαθανασόπουλου αναφορικά με το παρασκήνιο για την πλήρωση των Μητροπόλεων Ιερισσού και Νικοπόλεως. 

Είναι φανερόν ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι αποφασισμένος να επιβάλει τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ (Παπανικολάου) ως διάδοχό του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Προς τούτο εργάζεται πυρετωδώς με τη συνήθη αρβανίτικη πονηριά και το συνωμοτικό ήθος - γράφε κακόηθεια - που τον διακρίνουν.

Ουδείς πρέπει να αναμένει ότι ο Μακαριότατος θα πράξει κάτι το επιπόλαιο. 

Είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα εργαστεί σκληρά για να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να προωθήσει τον κ. Γαβριήλ στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο και ότι μέχρι τότε δεν πρόκειται να παραιτηθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ο Μακαριότατος απέδειξε ότι είναι επίμονος, άφιλος και αδίστακτος. 

Η πείρα που αποκτήσαμε από τον τρόπο που στηρίζει την εκθεμελίωση του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών - με όργανο τον στενό συνεργάτη του κ. Γιαγκάζογλου - έδειξε στην πράξη ότι ο Μακαριότατος είναι ένας πραγματικά επίφοβος άνθρωπος από τον οποίο πρέπει κανείς να φυλάγεται από όλες τις μεριές.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το άρθρο του κ. Παπαθανασόπουλου που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξα του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ

Του κ. Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
======================

Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται στο μέγαρο της Αρχιεπισκοπής τις τελευταίες ημέρες εν όψει των εκλογών στην Ιεραρχία για τις Μητροπόλεις Νικοπόλεως και Ιερισσού. 

Για τη Μητρόπολη Κίτρους δεν έχει υπάρξει περαιτέρω ενέργεια της ΔΙΣ για να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του ο εκεί βαρέως ασθενών Μητροπολίτης κ. Αγαθόνικος και πλέον ο χρόνος δεν επαρκεί για να κενωθεί ο θρόνος  και να υπάρξει εκλογή γι' αυτή τη Μητρόπολη. 

Τις προηγούμενες ημέρες από την Αρχιεπισκοπή πέρασαν οι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος και Πατρών κ. Χρυσόστομος έχοντας μαζί τους τον Αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο Αθανασόπουλο, πρωτοσυγκελλεύοντα της Μητρόπολης Μαντινείας. 

Μετά τη συνάντηση διέρρευσε η πληροφορία πως οι δύο Μητροπολίτες συνέστησαν θερμά τον εν λόγω Αρχιμανδρίτη ως υποψήφιο για τη Μητρόπολη Ιερισσού και παρακάλεσαν τον Αρχιεπίσκοπο να του δώσει το χρίσμα. 

Σύμφωνα με την ίδια πληροφορία ο κ. Ιερώνυμος συναίνεσε και του έδωσε το χρίσμα, κάτι πάντως για το οποίο η Αρχιεπισκοπή τηρεί σιωπή. 

Επίσης στην Αρχιεπισκοπή επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, επί χρόνια Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Ιερισσού και ο Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Ριγανάς, ιεροκήρυκας της ίδιας Μητρόπολης, που επίσης ζήτησαν την ευλογία του για την υποψηφιότητα τους. 

Για τη συγκεκριμένη Μητρόπολη ενδιαφέρεται και ο Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας στην Ιερά Σύνοδο διαφόρων Επιτροπών, ο οποίος επίσης επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο. 

Για τη Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης λέγεται ότι με τις ευχές του Αρχιγραμματέα της Συνόδου, Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ, προωθείται η υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου Τσιρίγκα. 

Ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στο Μέγαρο της Συνόδου, συνάντησε τον εν λόγω Αρχιμανδρίτη και λέγεται ότι του έδωσε το χρίσμα. 

Όμως και σ' αυτή την περίπτωση επισήμως η Αρχιεπισκοπή διαρρέει  ότι εις ουδένα ο κ. Ιερώνυμος έδωσε το χρίσμα, ούτε πρόκειται να τηλεφωνήσει για την υποστήριξη του συγκεκριμένου υποψηφίου. 

Υποψήφιος για την ίδια Μητρόπολη είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος, επί χρόνια Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης αυτής και στενός συνεργάτης του αείμνηστου Μητροπολίτου κυρού Μελετίου, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, είχε υποστηρίξει σθεναρά τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Εκκλησίας στα οικονομικά ζητήματα και είχε έρθει, στα θέματα αυτά, σε σύγκρουση με τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο. 

Είναι φυσικό ότι στην Πρέβεζα γνωρίζουν τον π. Θεοδόσιο και αυτός είναι ο λόγος που από πολλούς λαϊκούς και κληρικούς υποστηρίζεται η υποψηφιότητα του, με κείμενα που στέλλονται στους Μητροπολίτες. 

Από την άλλη Μητροπολίτες, όπως ο Πειραιώς Σεραφείμ, και κληρικοί και λαϊκοί της ίδιας Μητροπόλεως κρατούν αρνητική στάση έναντί του, κυρίως για τα ανοίγματα στην κοινή γλώσσα που έχουν γίνει στη Μητρόπολη Νικοπόλεως ως προς τα λειτουργικά κείμενα.  

Ο Αρχιεπίσκοπος πέραν των ενδιαφερομένων Αρχιμανδριτών συναντά στην Αρχιεπισκοπή και Μητροπολίτες, με τους οποίους συζητά, μεταξύ των άλλων, το ζήτημα των προσεχών Αρχιερατικών εκλογών. 

Τελευταίως και πέραν των Μητροπολιτών Μαντινείας και Πατρών, συνάντησε, μεταξύ των άλλων, τους Τρίκκης κ. Αλέξιο, Ελασσώνος κ. Βασίλειο, Καισαριανής κ. Δανιήλ  και Κορίνθου κ. Διονύσιο. 

No comments:

Post a Comment