Thursday, September 13, 2012

ΟΙ ΣΕΒ. ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΤΣΒΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ



ΟΙ ΣΕΒ. ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΤΣΒΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==================

Γράφει ο κ. Αιμίλιος Πολυγένης στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:

“Καινοτομώντας για ακόμη μία φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος αντί της Εγκυκλίου Επιστολής, που συνηθίζεται να στέλνουν οι Μητροπολίτες προς τους μαθητές κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τους έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, συνοδευόμενο από συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγους μήνες σε μαθητές Λυκείου.

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος στη συνοδευτική επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει: ''Από χρόνια επικρατεί ἡ συνήθεια στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, μαζί με τον αγιασμό να στέλνει ο Μητροπολίτης τις ευχές του στα παιδιά με ένα Εγκύκλιο Γράμμα. 

Επειδή κάτι τέτοιο μου φαίνεται λίγο τυποποιημένο και συνήθως δεν φτάνει στους μαθητές, σκέφθηκα φέτος μαζί με τις ειλικρινείς ευχές μου σε όλους σας για τη νέα χρονιά, αντί άλλου μηνύματος ή εγκυκλίου, να στείλω ηλεκτρονικά μία συνέντευξη που πριν από μερικούς μήνες έδωσα σε κάποιους συμμαθητές σας, με την ελπίδα ότι κάτι θα μπορούσε να πει και σε σας.''

''Περιττό να σας πω ότι θα ήταν μεγάλη μου η χαρά αν η συνέντευξη αυτή αποτελούσε αφορμή και για έναν ανάλογο, ενδεχομένως και ηλεκτρονικό, διάλογο μαζί σας", προσθέτει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας.”

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος κάνει μια θεμιτή καινοτομία. 

Απευθύνεται στους μαθητές της Μητροπόλεως του ηλεκτρονικά επειδή συνειδητοποιεί ότι αυτό είναι το μέσο με το οποίο επικοινωνούν οι νέοι στην εποχή μας.

Ουδείς φυσικά έχει - ούτε και δικαιούται να έχει - αντίρρηση γι’ αυτού του είδους τις καινοτομίες.

Αλλες καινοτομίες είναι που ενοχλούν και πρέπει να ενοχλούν. 

Αυτές που προσβάλλουν την παράδοση της Εκκλησίας. 

Αυτές που εκκοσμικεύουν το φρόνημα των ποιμένων και των πιστών. 

Αυτές που καταργούν “όρια αιώνια α έθεντο οι πατέρες ημών” για τη σωτηρία μας. 

Αυτές που εν ονόματι της προσέλκυσης των νέων στην Εκκλησία υιοθετούν πρακτικές άγνωστες στη δισχιλιετή παράδοση της Εκκλησίας.

Η κοσμική αμφίεση των κληρικών και η προσπάθεια ανάθεσης ειδικού ρόλου της γυναίκας στη λατρεία της Εκκλησίας, πέραν από αυτή που της δίνει η δισχιλιετής παράδοση της Εκκλησίας, βρίσκεται σε έξαρση στις μέρες μας.

Υπάρχουν ιερείς που θέλουν να χρησιμοποιούν ως “παπαδάκια” κορίτσια και να τους δίνουν τον σταυρό, τις λαμπάδες και τα εξαπτέρυγα στη Μεγάλη Είσοδο. 

Ορισμένοι μάλιστα αγνοούν ότι τα εξαπτέρυγα και ο Σταυρός δορυφορούν τον Κύριο της Δόξης στη Μεγάλη και όχι στη Μικρή Είσοδο.!!! 

Υπάρχουν άλλοι που θέλουν τις γυναίκες στο ψαλτήρι. 

Υπάρχουν άλλοι οι οποίοι προωθούν τις φραγκοχορωδίες σε βάρος της βυζαντινής μουσικής ή που επιτρέπουν στις φραγκοχορωδίες να συνυπάρχουν με τους Βυζαντινούς ψάλτες.

Θα παρακαλέσουμε θερμά όλους τους νεωτεριστές να ανακαλέσουν τις αθέμιτες πρακτικές τους.

Το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που χρειάζεται η Εκκλησία είναι μοντέρνους παπάδες που ψαλιδίζουν γένια και μαλλιά, που κυκλοφορούν αράσωτοι ή και με τις βερμούδες όπως πληροφορηθήκαμε εσχάτως!!!.

Ο Σεβ. Μεσογαίας ανανεώνει τα μέσα της επικοινωνίας με τους πιστούς. 

Το ίδιο επαινετό άνοιγμα με τα ηλεκτρονικά μέσα κάνει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πιτσβούργου κ. Σάββας. 

Δεν αλλάζουν όμως την Παράδοση της Εκκλησίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο ιεράρχες που απευθύνονται στους πιστούς και δη τους νέους με τα ηλεκτρονικά μέσα κυκλοφορούν με παραδοσιακή εμφάνιση.


No comments:

Post a Comment