Monday, August 29, 2011

ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ;


ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Πολύς ενθουσιασμός εκδηλώνεται από διάφορες πλευρές επειδή η κυβέρνηση Ερντογάν απεφάσισε την επιστροφή των περιουσιών που άρπαξε παράνομα το Τουρκικό κράτος από τους διακιούχους τους μεταξύ των οποίων την περιουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Αν αυτό πραγματοποιηθεί τελικά θα πρόκειται ασφαλώς για τεράστια επιτυχία καταρχήν επειδή θα κατοχυρωθεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αλλά και επειδή θα εξασφαλίσει μεγάλη οικονομική ευρωστία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

________


Επειδή όμως έχουμε να κάνουμε με Τούρκους καλόν είναι να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί.


Η επιστροφή δεν θα γίνει αυτόματα αλλά ΙΣΩΣ σε ένα χρόνο, και αφού καταγραφούν τα περιουσιακά στοιχεία στην αίτηση που θα υποβάλει το Πατριαρχείο και οι υπόλοιπες μη μουσουλμανικές μειονότητες.


Το γνωστό για την αφερεγγυότητά του Τουρκικό κράτος με τη σειρά του μπορεί κάλλιστα να ενεργήσει ως εξής.


ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

______________


Να αρνηθεί να επιστρέψει όλη την περιουσία όπως έκανε με τις αιτήσεις των ιεραρχών που ζήτησαν Τουρκική υπηκοότητα.


Και εκεί προθυμοποιήθηκαν οι Τούρκοι να φανούν γενναιόδωροι και μάλιστα για ένα μέτρο που δεν τους στοίχιζε τίποτα και όμως το θαυματάκι τους το έκαναν και πάλιν. Ορισμένες αιτήσεις δέχτηκαν, ορισμένες απέρριψαν και ορισμένες άλλες παρέπεμψαν στις Ελληνικές καλένδες επειδή ζητούν συνεχώς και νέα πιστοποιητικά από ορισμένους αιτητές για να τους στείλουν το σαφές μήνυμα ότι η ευόδωση του αιτήματός τους είναι ένα όνειρο απατηλό.


Για ποιο λόγο τώρα πιστεύουμε ότι θα ενεργήσουν διαφορετικά; Σταμάτησαν μήπως να είναι Τούρκοι;


ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ;

____________


Το άλλο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι, στο θέμα των αποζημιώσεων, η Τουρκία μπορεί ή μάλλον είναι βέβαιο ότι θα κάνει ότι έκανε η λεγόμενη “Επιτροπή αποζημιώσεων των Ελληνοκυπριακών περιουσιών” στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.


Σε όσους εθνομειοδότες Κυπρίους δέχτηκαν να καταφύγουν σ’ αυτή την επιτροπή για να τους αποζημιώσει για τις περιουσίες τους οι Τούρκοι τελικά τους έδωσαν γελοία ποσά, που ούτε κατά διάνοια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των περιουσιών.


Δηλαδή και προδότες απεδείχθηκαν όσοι κατέφυγαν στην επιτροπή, αλλά και τα τριάκοντα αργύρια δεν εξασφάλισαν παρά μόνον ένα ευτελές ποσό για την προδοσία τους.


Γιατί πιστεύουμε ότι τώρα οι Τούρκοι θα φανούν γενναιόδωροι;


ΜΗΠΩΣ ΟΙ “ΚΑΛΟΙ” ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ;

____________


Ισως ισχυριστούν ορισμένοι ότι η Τουρκία κάνει όλες αυτές τις “παραχωρήσεις” για να ενταχθεί στην Ενωμένη Ευρώπη και γι’ αυτό δεν θα είναι εύκολο να παρασπονδίσει.


Καταρχήν πόσες πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης; Επομένως γιατί η Τουρκία να φανεί τόσο πρόθυμη να εξευρωπαιστεί;


Αλλά και για να αποκτήσει ειδικό καθεστώς σχέσης με την Ευρώπη ποια δυσκολία έχει να ψήσει το ψάρι στα χείλη των μειονοτήτων την ώρα που θα προσποιείται ότι κάνει υποχωρήσεις; Ετσι ενώ στην πράξη θα δίνει ψίχουλα, θα κερδίζει πόντους επίδειξης καλής θέλησης στις δημόσιες σχέσεις.


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ;

__________


Αν η Τουρκία θέλει να εξευρωπαιστεί γιατί δεν ανοίγει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης;


Γιατί δεν επέστρεψε χωρίς χρονοτριβή τα περιουσιακά στοιχεία που κατάσχεσε από τις μειονότητες;


Αφού αυτοί τα κατάσχεσαν γνωρίζουν επακριβώς ποια είναι.


Γιατί χρειάζεται ένας χρόνος να υποβάλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι της περιουσίας και γιατί το κράτος διατηρεί το δικαίωμα να μην αποδώσει τελικά στους δικαιούχους τις περιουσίες τους;


Είναι προφανές ότι η Τουρκική διπλωματία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ίδια παρελκυστικη τακτική για να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και μάλιστα της Ρωμέικης Κοινότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


ΠΡΙΝ ΚΑΒΑΛΛΗΣΕΙΣ ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ...

________


Ως εκ τούτου καλόν είναι να μετριασθούν οι μεγάλοι πανηγυρισμοί για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος επιστροφής των περιουσιών στις μη μουσουλμανικές μειονότητες.


“Πριν καβαλλήσεις το γαιδούρι μην κουνάς τα πόδια σου” λέγει μια Κυπριακή παροιμία.


Προπαντός αν το γαιδούρι είναι Τουρκικό, προσθέτουμε εμείς.


No comments:

Post a Comment