Sunday, August 21, 2011

Ο ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΜΥΡΟΥ



Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΜΥΡΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Οντως ακατανόητη η εμμονή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κοζάνης κ. Παύλου να συνεχίζει να διώκει - ως μη όφειλε - ένα ευλαβή λειτουργό του Κυρίου, ο οποίος υπηρετεί την Εκκλησία χωρίς να αποβλέπει εις ίδιον όφελος, αλλά μόνον στη δόξα του Κυρίου.


Τον Σεβασμιότατο Κοζάνης τον γνωρίζει η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστορίας, επειδή υπηρέτησε εδώ για πολλά χρόνια και συνέβαλε στον εξωραισμό της αίθουσας τελετών του σχολείου και των ναών της κοινότητας.


Παρακαλούμε θερμά το Σεβασμιότατο να αναθεωρήσει τη στάση του προς τον π. Αυγουστίνο Μύρου ένα αδιάβλητο, χαρισματικό, ανιδιοτελή, πεπαιδευμένο και ιεραποστολικό κληρικό.


Ο Σεβασμιότατος - όπως και κάθε άλλος ιεράρχης- ενδείκνυνται, όχι μόνον να μη διώκει κληρικούς του αναστήματος του π. Αυγουστίνου Μύρου, αλλά καθηκόντως να τους προωθεί για να εκλεγούν επίσκοποι.


Τον π. Αυγουστίνο Μύρου γνώρισα ως λαικό πριν πολλές δεκαετίες στο βιβλιοπωλείο του “Σταυρού” στην Αθήνα. Οποτε πήγαινα εκεί για να αγοράσω βιβλία - και αυτό γινόταν τακτικά - συναντούσα τους πράγματι ιεραποστολικούς και σεμνούς λαικούς τότε κ. Πήχο και ένα άλλο αδύνατο κύριο που αντιλαμβάνομαι ότι τώρα είναι μοναχός στη Λογγοβάρδα, όπως και τον τότε λαικό κ. Μύρου. Και οι τρεις εργάζονταν ως κατηχητές μάλλον παρά ως υπάλληλοι βιβλιοπωλείου.


Οχι μόνον αυτό. Ενθυμούμαι τον τότε λαικό κ. Μύρου να μιλά μεν υπέρ των 12 Μητροπολιτών, αλλά με εκκλησιαστική γλώσσα, χωρίς να εκτρέπεται σε ύβρεις κατά του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ ή των μοιχεπιβατών. Και όχι μόνον ο ίδιος συμπεριφερόταν με ευπρέπεια και εκκλησιαστικό ήθος, αλλά αν κάποιος από την ομήγυρι των πελατών του βιβλιοπωλείου μιλούσε με έλλειψη σεβασμού προς τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο ή τους μοιχεπιβάτες, χωρίς να τον προσβάλλει, τον ανακαλούσε με ευγένεια και διάκριση σε τάξη.


Με αυτά τα δεδομένα διερωτώμαι για ποιο λόγο ο Σεβασμιότατος Κοζάνης διώκει αντί να αξιοποιεί στο έπακρον ένα κληρικό διαμάντι όπως τον π. Αυγουστίνο Μύρου και εξαναγκάζει με την ακατανόητη συμπεριφορά του 500 τόσους πιστούς να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στη Σύνοδο.


Προσευχόμαστε ο Κύριος να λαλήσει αγαθά εις την καρδίαν του Σεβασμιότατου Κοζάνης για να ενεργήσει ως πνευματικός πατέρας του ποιμνίου του.


Δεν είναι κρίμα να αφήσει ανεξίτηλες επιγραφές πικρίας στην καρδία του ποιμνίου του για την απομάκρυνση του πνευματικού τους πατέρα, την ώρα που ο ίδιος φρόντισε να αφήσει πλάκες από μάρμαρο πολυτελείας με το όνομά του για να μαρτυρούν τη συμβολή του στον εξωραισμό ναών και κοινωφελών ιδρυμάτων στην Αστόρια;


Παραθέτουμε στη συνέχεια την επιστολή που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΜΥΡΟΥ

================

Προς Κοζάνη 14-Αυγούστου-2011


Την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας Ι. Γενναδίου 14 115 21 Αθήνα Σεβασμιώτατοι,


Με βαθύ σεβασμό, σας στέλνουμε την επιστολή μας νια να λάβετε γνώση, γιατί ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος δεν δέχτηκε την επιτροπή της ενορίας για να εκφράσει το παράπονο της, που ως ποιμενάρχης που είναι, θα πρέπει να ακολουθεί τις Άγιες γραφές των πατέρων της Εκκλησίας, των ταπεινών εκείνων ιεραρχών, που με το έργο τους και τη συμπεριφορά τους προς τους ανθρώπους της δύσκολης εκείνης εποχής, έγιναν αποδεκτοί από το πλήρωμα της Εκκλησίας και εδραίωσαν την Ορθοδοξία, πιστοί στις διακηρύξεις του Ευαγγελίου.


Με αγανάκτηση μεγάλη και απογοήτευση μάθαμε οι ενορίτες της εκκλησίας του Αγίου Νικάνορα την απομάκρυνση του π. Αυγουστίνου Μύρου, Αρχιμανδρίτη, από την ενορία μας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους της απομάκρυνσης του και πάντως μια τέτοια συμπεριφορά από τον μητροπολίτη Κοζάνης προς τον ιερέα μας μόνο ως επιβράβευση του έργου και της προσφοράς του προς τους ενορίτες, δεν μπορεί να είναι.


Ο π. Αυγουστίνος Μύρος, ήταν ο εξομολόγος μας και ο άνθρωπος που κέρδισε με το χριστιανικό του έργο (κατήχηση, συγκέντρωση των νέων, που τους καθοδηγεί να αποφεύγουν τα επικίνδυνα στέκια της σημερινής κοινωνίας, που ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι και κατασκηνώσεις) την εμπιστοσύνη και αγάπη μας, ιδιαίτερα σήμερα στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, τέτοια πνευματικά αναστήματα είναι λιγοστά. Έχουμε εκφράσει προς τον μητροπολίτη μας το μεγάλο παράπονο μας σχετικά με το θέμα αυτό και δυστυχώς έχουμε συναντήσει μια συμπεριφορά απόλυτα αδιάλλακτη και αυταρχική, δεν δέχεται διάλογο, η δε στάση αυτή έχει οδηγήσει σε μεγάλη αναστάτωση την ενορία μας. Η αδιαλλαξία και η αλαζονεία είναι μικρότητες που καμία σχέση δεν πρέπει να έχουν με τη θρησκεία της άδολης και υπέρτατης αγάπης.


Η απουσία της Ιεράς διακονίας του π. Αυγουστίνου είναι για μας τους ενορίτες του Αγίου Νικάνορα, αλλά και για όλους τους Κοζανίτες, πάρα πολύ αισθητή γιατί χαίρει μεγάλης εκτίμησης και αγάπης από τους θρησκευόμενους της πόλης μας, πόνος αβάσταχτος και δυσαναπλήρωτος, αφού έχομε ανάγκη την παρουσία του και την πατερική του αγάπη και μάλιστα πολλοί ενορίτες μας που έχουν διάφορα προβλήματα και αρρώστιες, εύρισκαν στο θείο λόγο του, παρηγοριά, συμπαράσταση και συνδρομή.


Μια άλλη αρνητική απόφαση του μητροπολίτη είναι ότι απαγόρευσε να εξομολογεί στην εκκλησία του Άγιου Νικάνορα ο π. Αυγουστίνος, αλλά να πηγαίνουν οι ενορίτες στο χωριό Παλαιογράτσινο, όπου έχει ησυχαστήριο ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος και να εξομολογούνται εκεί, μια απόσταση 50 χιλιομέτρων από την Κοζάνη. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Πώς θα πηγαίνουν οι ηλικιωμένοι, αλλά και γιατί οι νεότεροι να υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία; Έλεος Θεέ μας, σε ποια περίοδο βρισκόμαστε; Στην περίοδο των διωγμών των χριστιανών από τους ειδωλολάτρες αυτοκράτορες της Ρώμης; Έτσι παρομοιάζεται η τιμωρία που επέβαλλε ο μητροπολίτης Κοζάνης στους ενορίτες του Αγίου Νικάνορα.


Είμαστε αποφασισμένοι εκτός από την έντονη διαμαρτυρία μας να ενημερώσουμε τις αρχές της πολιτείας και της Ελληνικής Εκκλησίας. Τον Αρχιεπίσκοπο και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που είναι πνευματικός μας πατέρας ως νέες χώρες, που είμαστε, στα ΜΜΕ και στον τύπο. Για να πληροφορηθούν τη μεγάλη αδικία που έγινε στην ενορία μας, απομακρύνοντας τον π. Αυγουστίνο Μύρο, έναν ταπεινό και σεμνό ιερωμένο διδάκτορα Θεολογίας από πανεπιστήμιο της Αγγλίας, και βαθύ γνώστη των Πατέρων της Εκκλησίας καθώς έχει και σπουδές φιλοσοφίας. Ήταν και ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης.


Ζητούμε από τον Μητροπολίτη Κοζάνης να αντιληφθεί την εσφαλμένη επιλογή του να απομακρύνει τον πατέρα μας Αυγουστίνο, να αφουγκραστεί τις καρδιές μας. Τις καρδιές των χριστιανών ενοριτών, και να διορθώσει την κατάσταση επαναφέροντας τον σεβαστό μας π. Αυγουστίνο Μύρο στην ενορία μας. Ας πρυτανεύσει η διαλλακτικότητα και η χριστιανική αγάπη και ας γίνει ο μητροπολίτης μας παράδειγμα ανωτερότητας και όχι «μικρότητας» αναδεικνύοντας την αξία του θρησκευτικού λόγου.


Η Θεοσέβαστη Παναγιά μας, που τιμούμε την μνήμη Της την 15-Αυγούστου, ας εισακούσει την παράκληση μας για να έχουμε και πάλι κοντά μας τον πνευματικό μας π. Αυγουστίνο, που με την νηφαλιότητα του στη συμπεριφορά και την φωτεινότητα της προσωπικότητα του φέρνει κοντά τους ανθρώπους στην πίστη της Ορθοδοξίας.


Η επιτροπή αγώνος της ενορίας Αγίου Νικάνορα.


Ακολουθούν οι υπογραφές με τα ονόματα των ενοριτών που είναι πεντακόσιες (500) των αριθμών και πλέον.



ΠΗΓΗ:


Ακτίνες,


Πρωινός Λόγος

No comments:

Post a Comment