Wednesday, August 31, 2011

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΚΑΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΣΠΑΡΩΦ












Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΚΑΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΣΠΑΡΩΦ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Τις τελευταίες βδομάδες γίναμε θλιβεροί μάρτυρες του γύρου θριάμβου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.


Ο δαφνοστεφής αγώνας του εκκίνησε από την “Αγία Ρωσία” (παλαιότερα γνωστή και ως “Τρίτη Ρώμη”), πορεύθηκε στους ομοιδεάτες του εθνοφυλετιστές της Ρουμανίας για να εδραιώσει μια πολύτιμη συμμαχία, ακολούθως μετέβη στη Σερβία για να εξουδετερώσει - με απειλές και υποσχέσεις - το πιο ισχυρό πυροβολικό εναντίον του εθνοφυλετισμού, προχώρησε στη συνέχεια στο Μαυροβούνιο για να εκβιάσει, και αφού πέτυχε στο ακέραιο τους Βαλκανικούς στόχους του, εισέβαλε ακάθεκτος στην Αντιόχεια όπου πρόσφερε δώρα ηγεμονικά και στήριξη σε ώρα έσχατης ανάγκης.


Εχοντας συλλέξει τρόπαια θριάμβου από παντού τερμάτισε νικητής και τροπαιούχος στην Κωνσταντινούπολη και κατέληξε στην... Ιμβρο για να γιορτάσει με τον Παναγιότατο τα εννιάμερα της Παναγίας!!!.


ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΠΛΑΚΑ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

__________


Απλή ανάγνωση του Ανακοινωθέντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι “απέσβετο και λάλον το ύδωρ” του Φαναρίου για να προχωρήσει με τους δικούς τους σχεδιασμούς στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Μια προσεκτική ανάγνωση του Ανακοινωθέντος του Πατριαρχείου για τη Σύναξη των Προκαθημένων φανερώνει ότι συνιστά ουσιαστικά επιτύμβια πλάκα των σχεδιασμών του Φαναρίου.


ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ

____________


Ο Πατριάρχης Αντιοχείας - ο πρώτος μεταξύ των Πρωθιεραρχών που απάντησε θετικά στην πρόσκληση του Παναγιότατου - τώρα αρνείται ακόμη και να συμμετάσχει στη Σύναξη των Προκαθημένων και στέλλει αντί αυτού βοηθό επίσκοπο!!! Ούτε τα προσχήματα δεν τήρησε!!!


ΑΦΡΟΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ

_________


Το συμπέρασμα; Αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης προχωρήσει αφρόνως στη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου το λιγότερο κακό που θα προκύψει από αυτήν είναι ένας μεγάλος διχασμός των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Και το μεγαλύτερο κακό; Η αίρεση το εθνοφυλετισμού να θεσμοθετηθεί έμμεσα ως “ορθόδοξη” διδασκαλία από Πανορθόδοξη Σύνοδο.!!!


Με άλλα λόγια. Μόνον Ορθόδοξη ή Αγία δεν μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη η μέλλουσα να συνέλθει Αγία και Μεγάλη Σύνοδος!


Ο ΤΥΠΟΙΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

_____________


Κακά τα ψέματα. Τύποις ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στην ουσία όμως ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Ορθοδοξίας είναι ο μουσικολογιότατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων. Λύνει και δένει κυριολεκτικά! Σε όλα τα επίπεδα.


Και να ήταν φερέγγυος; Δυστυχώς! Οικουμενιστής, εκκοσμικευμένος, όργανο της ρωσικής επεκτατικής πολιτικής, εθνοφυλεστιστής, νεωτεριστής, υβριστής του Αγίου Ισαάκ του Σύρου και πάει λέγοντας.


ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

________________


Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος (Γιέφτιτς), είχε προτείνει από καιρού, να αναβληθεί η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Η δεύτερη σκέψη είχε πει είναι πιο σώφρονη, ακολουθώντας σ’ αυτό την προτροπή του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς που πρώτος οριοθέτησε το άκαιρο και επικίνδυνο της σύγκλησης Πανορθοδόξου Συνόδου.


ΑΦΡΟΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΣΚΑΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΣΠΑΡΩΦ

_____________


Ελπίζουμε ότι το Φανάρι με το ένστικτο αυτοσυντήρησης που το δίδαξε η μακρά Ιστορία του θα έχει τη σύνεση να μην προχωρήσει άκριτα σε μια κίνηση όπου το Πατριαρχείο Μόσχας έχει έτοιμο το “ματ ρουά” με ελάχιστες κινήσεις στη σκακιέρα.


Ενα παγνίδι με τον Κασπάρωφ μπορεί να φαίνεται προκλητικό και γοητευτικό, αλλά οι ελπίδες να καταβληθεί ο αντίπαλος είναι ανύπαρκτες.


Ο μουσικολογιότατος κ. Ιλαρίων είναι ο εκκλησιαστικός εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας. Είναι σε θέση να υπόσχεται, είναι σε θέση να δωροδοκεί, είναι σε θέση να εκβιάζει. Εχει χρήμα, έχει δύναμη, έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Ρωσικού κράτους, αλλά και τη βούληση να επιβάλει τους όρους του στο παιγνίδι.


Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Παναγιότατος θα διαπράξει το εγκληματικό λάθος να συγκαλέσει Σύνοδο, η οποία ούτε Αγία, ούτε Οικουμενική, ούτε Ορθόδοξη, είναι δυνατόν να αποδειχθεί εν τοις πράγμασιν.


“FELIX CULPA”

_________


Αλλωστε δεν μας διαφεύγει ότι και τα σχέδια του Φαναρίου ούτως ή άλλως δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. Ποιος ξέρει; Ο Αγιος Θεός έχει τον τρόπο να βγάζει από το πικρό γλυκύ.


Οσο να είναι όμως στον ουρανίσκο των πιστών έχει αφήσει μια πολύ πικρή γεύση. “Menschliches, Alluzumenschliches”! Δυστυχώς! “Power politics”! Οχι το Πνεύμα της δρόσου που διασυρίζει εν τω μέσω της καμίνου.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΥΓΕΝΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΛΑΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου

=================


Συνέρχεται, τη προσκλήσει και υπό την προεδρείαν της Α.Θ.Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Σύναξις των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Κύπρου εις Φανάριον μεταξύ 1ης και 3ης Σεπτεμβρίου ε.ε. . Της Συνάξεως ταύτης θα μετάσχωσιν αυτοπροσώπως οι Μακαριώτατοι Πατριάρχαι Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος και Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμος, οίτινες αφικνούνται σήμερον εις ΚΠολιν. Τον Πατριάρχην Αντιοχείας κ. Ιγνάτιον, κωλυθέντα τελικώς να παραστή, αν και ούτος πρώτος πάντων των προσκληθέντων Πατριαρχών ασμένως απεδέξατο την πρόσκλησιν όπως μετάσχη της Συνάξεως ταύτης, θα εκπροσωπήση ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Απαμείας κ. Ισαάκ.


Οι Μακαριώτατοι Πατριάρχαι, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετά των Αρχιερέων συνοδών Αυτών και ο εκπρόσωπος του Πατριάρχου Αντιοχείας θα συγχοροστατήσουν μετά της Α.Θ.Παναγιότητος και των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου κατά την τελεσθησομένην Θείαν Λειτουργίαν, τη Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου ε.ε., επί τη εορτή της Ινδίκτου, και θα συνυπογράψoυν την επί τούτω καταστρωθησομένην Πράξιν επί τη ενάρξει του νέου εκκλησιαστικού έτους.


Αι εργασίαι της Συνάξεως θα αρχίσουν το εσπέρας της ιδίας ημέρας εν τω εν Φαναρίω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ και θα ασχοληθούν μετά της καταστάσεως των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών εν τη Μέση Ανατολή κατά την παρούσαν χρονικήν συγκυρίαν, ως και μετά των Ορθοδόξων εν γένει πραγμάτων, περιλαμβανομένου και του θέματος της πορείας προς την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Εκκλησίας.


Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 31η Αυγούστου 2011


Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου


No comments:

Post a Comment