Monday, May 2, 2011

ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ



ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Η Ημερίδα για το μάθημα των Θρησκευτικών, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πεντέλη, έδωσε αφορμή για πολλούς πανηγυρισμούς για την υποτιθέμενη ενότητα της Συνόδου και του θεολογικού κόσμου και την αποφασιστικότητα όλων για να προωθηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος των θρησκευτικών στην εκπαίδευση.

Πλην όμως το σημείο που φάνηκε ότι συγκλίνουν οι απόψεις όλων όσων συμμετείχαν στην Ημερίδα δεν είναι το ζητούμενο, επειδή δεν έγινε κατορθωτή η επίτευξη συμφωνίας εκεί που πραγματικά διίστανται οι απόψεις.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ
_________

Στόχος του μαθήματος των θρησκευτικών δεν μπορεί να είναι η μελέτη του θρησκευτικού φαινομένου και οι κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις του στη ζωή του ανθρώπου αλλά η ορθόδοξη χριστιανική κατήχηση επειδή
1.) Αυτός είναι ο μόνος αποδεκτός ρόλος που επιτρέπεται να διαδραματίζει ένας θεολόγος,
2.) Επειδή έτσι ορίζει το Σύνταγμα, και
3.) Επειδή αυτή είναι η βούληση του Ελληνικού λαού.

Και σε αυτό το σημείο καμία συμφωνία δεν επετεύχθη στη χθεσινή Ημερίδα. Ούτε καν επετράπη να συζητηθεί αυτή η πτυχή - η μόνη ουσιαστική πτυχή - του θέματος.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ
________

Στην Ημερίδα ζητήθηκε να δείξουν όλοι εμπιστοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στους χειρισμούς της Συνόδου.

Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι δεν έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αφού εξακολουθεί να έχει στο πλάι του - στενό συνεργάτη του - τον κ. Σταύρο Γιαγκάτζογλου, τον “κακό δαίμονα” του μαθήματος των Θρησκευτικών, ο οποίος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αλλοτριώσει τον ορθόδοξο χαρακτήρα των θρησκευτικών.

Να συμπληρώσω επίσης ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης αφορά και κάποια μέλη της Συνόδου - ορισμένα από τα οποία παρίσταντο στη χθεσινή Ημερίδα - επειδή στο παρελθόν εξέφρασαν απόψεις που ταυτίζονται απόλυτα με τις θέσεις των “Καιροσκόπων”, του κ. Π. Βασιλειάδη και του κ. Γιαγκάτζογλου.

ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΠΤΟΗΤΟΙ
______

Αλλωστε ότι οι "ΚΑΙΡΟΣκόποι" δεν άλλαξαν ρότα το αποδεικνύει ο κ. Π. Βασιλειάδης - αρχηγός και θεωρητικός της φιλελεύθερης ακαδημαικής σκέψης στην Ελλάδα - ο οποίος ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, σε υπόμνημά του που έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της Ημερίδας, καθορίζει, με αφοπλιστική ειλικρίνεια και κρυστάλλινη σαφήνεια, τους στόχους όσων πολεμούν τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών.

Με το υπόμνημά του ο κ. Βασιλειάδης ζητά να διατηρηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των θρησκευτικών και να προσδοθεί στο περιεχόμενό του θρησκειολογικός, πολυπολιτισμικός και κοινωνικός χαρακτήρας.

ΚΙΝΗΣΗ “ΜΑΤ” ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
____________

Οταν επομένως ο Αρχιεπίσκοπος περιόρισε τη συζήτηση της Ημερίδας στον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μαθήματος και ΜΟΝΟΝ ουσιαστικά έκανε κίνηση “ματ” υπέρ της γραμμής του κ. Π. Βασιλειάδη και επέτρεψε να προωθηθεί το θέμα σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες του κ. Καθηγητή.

"Ο ΚΑΥΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ"
________

Αρα δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί για την επίτευξη δήθεν ομοφωνίας των θεολόγων και της Συνόδου, οι οποίοι υποτίθεται ότι ενωμένοι σαν μια γροθιά θα διεκδικήσουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών.

Την κατάργησή του υποχρεωτικού χαρακτήρα των θρησκευτικών θα ήθελαν πολύ να την επιβάλουν οι άθεοι κυβερνώντες, αλλά η διακαής αυτή τους επιθυμία προσκρούει προς το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας.

Γι’ αυτό είναι μεν θετικό ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην Ημερίδα ζήτησαν τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών αλλά το ουσιώδες δεν επετεύχθη με την Ημερίδα.

“Ο καυγάς είναι για το πάπλωμα”, κ. συνάδελφοι. Το ζητούμενο είναι ο ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος - όχι ο υποχρεωτικός του χαρακτήρας για τον οποίο το Σύνταγμα και το Συμβούλιο Επικρατείας ύψωσαν τείχος απροσπέλαστο στις προθέσεις των άθεων κρατούντων.

Παραθέτουμε στη συνέχεια σχετικό σχόλιο του “Ορθόδοξου Παρατηρητηρίου” και την ανακοίνωση για την Ημερίδα που δημοσίευσε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

*****
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του “Ορθόδοξου Παρατηρητηρίου”

===========

Αν η στάση του Έλληνα πολίτη και δή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων που είμαστε βαπτισμένοι και μυρωμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ήταν γενικώς μινιμαλιστική και στην κατεύθυνση ενός στείρου "ωχαδερφισμού", τότε ασφαλώς και τα συμπεράσματα αυτής της "ευρείας συσκέψεως", όπως τουλάχιστον συνοπτικά δημοσιεύθηκαν, θα μας ικανοποιούσαν.

Όμως η αντισυνταγματική επίθεση που δέχεται και δια του υπουργείου (τέως εθνικής) παιδείας η Ορθοδοξία μας, δεν είναι ένα ζήτημα μόνο "ποσοτικό" αλλά κυρίως θεσμικό και ποιοτικό.

Ασφαλώς ένα εκ των ζητουμένων είναι και η “υποχρεωτικότητα” του μαθήματος.

Ποίου όμως μαθήματος;

Εκείνου των Θρησκευτικών ή εκείνου της θρησκειολογίας που θέλει να διδάσκει στα παιδιά μας το υπουργείο δια βίου προσηλυτισμού στα δόγματα της "Νέας εποχής";

Ας μην γελιόμαστε.

Το μάθημα των Θρησκευτικών επι της ουσίας καταργείται, αφού η δήθεν ... μετεξέλιξή του με την ονομασία "Θρησκεία και κόσμος", δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά μια νεοεποχήτικη προπαγάνδα απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη πίστη των Ελλήνων.

Υπο αυτήν την έννοια τα συμπεράσματα αυτής της "ευρείας συσκέψεως" βρίσκονται στο ίδιο περίπου "πνεύμα" με τα δύο ανακοινωθέντα της Ιεράς Συνόδου για την Κάρτα του Πολίτη.

*****

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
=========

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (30/4/2011) στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά από απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ευρεία σύσκεψη με θέμα τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν για το μάθημα των θρησκευτικών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και εκπρόσωποι των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και εκπρόσωποι άλλων θεολογικών συνδέσμων.

Στη σύσκεψη κατέληξαν ομόφωνα ότι:

  • Ενώ αριθμητικά οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο φαίνεται να παραμένουν οι ίδιες, στην πράξη μειώνονται από πέντε σε τρεις υποχρεωτικές ώρες, καθότι προφανώς ο μαθητής της Γ’ Λυκείου θα προτιμήσει να επιλέξει κάποιο από τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που τον ενδιαφέρει παρά το μάθημα των θρησκευτικών...

  • Είναι τουλάχιστον παράδοξο το μάθημα των θρησκευτικών να μετατρέπεται σε μονόωρο στη Β΄ Λυκείου σε αντίθεση με την επίσημη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας στην οποία επισημαίνεται ότι τα μονόωρα μαθήματα παύουν να υφίστανται για παιδαγωγικούς και διδακτικούς λόγους.

  • Η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών σχετίζεται με θεμελιώδεις μορφωτικές, παιδαγωγικές και ανθρωπιστικές ανάγκες του σύγχρονου μαθητή και πολίτη.

- Για τους παραπάνω λόγους θεωρείται απαραίτητη η υποχρεωτική διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών για όλους τους μαθητές και η δίωρη διδασκαλία του σε όλες τις τάξεις του Λυκείου στην γενική και τεχνική εκπαίδευση.


Τέλος, εκφράστηκε η εμπιστοσύνη των εκπροσώπων των Θεολογικών Σχολών, Ενώσεων και Συνδέσμων στους χειρισμούς της Ιεράς Συνόδου και τις ενέργειές της προς την Πολιτεία για την προώθηση της ως άνω ομόφωνης θέσεως.


ΠΗΓΗ:

Ορθόδοξο Παρατηρητήριο,


Αρχιεπισκοπή Αθηνών

No comments:

Post a Comment