Saturday, March 5, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΗΠΤΙΚΩΝ














ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

=====


Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών, Διά πόνων και επιμελείας των αδελφών του Ιερού Κοινοβίου της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπούρα, Τόμος Α΄, Εκδοσις Α΄ 2010, σσ. 485.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Εντυπωσιακή έκδοση!


Οι επιμελήτριες της ύλης, η Γερόντισσα Θεολογία και οι άλλες αδελφές της Μοναστικής Αδελφότητας Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπούρας, στο Λεοντάρι Μεγαλοπόλεως, όλες φιλόλογοι και θεολόγοι, που επιμελήθηκαν το έργο και απέδωσαν στη δημοτική τα κείμενα του Α΄τόμου της Φιλοκαλίας, έκαναν εξαιρετική δουλειά, με τις ευχές του συνετού και αληθινά ταπεινού Αρχιμανδρίτη Φιλόθεου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Καρακάλλου, Γέροντα της Μονής, και αφού ανέθεσαν την εποπτεία του έργου τους στον διακεκριμένο ορθόδοξο θεολόγο κ. Δημήτριο Τσελεγγίδη.


Τον τόμο χαιρετίζουν, με ενθουσιώδη πρόλογο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας, ο Καθηγητής κ. Τσελεγγίδης και η Ηγουμένη της Μονής Θεολογία.


Ακολουθούν εισαγωγικά σημειώματα, που αναφέρονται στις παλαιότερες εκδόσεις της Φιλοκαλίας και άλλα που αναλύουν συνοπτικά τη θεολογία της εν Χριστώ ζωής των ιερών συγγραφέων του πολύτιμου έργου.


Σύντομα βιογραφικά και εργογραφικά σημειώματα προτάσσονται για κάθε ιερό συγγραφέα του τόμου ενώ σημειώσεις και Γραφικές παραπομπές συμπληρώνουν την ερμηνευτική απόδοση.


Το έργο αφιερώνεται στον άγιο χορό των Κολλυβάδων πατέρων, ενώ διάχυτη είναι η ευλογία της παρουσίας του μακαριστού Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος υπήρξε πνευματικός πατέρας του Αρχιμανδρίτη Φιλόθεου Καρακαλληνού αλλά και του κ. Τσελεγγίδη.


Προπαντός η παρουσία του μακαριστού Γέροντα είναι εμφανής εξαιτίας της μνημειώδους σημασίας εργασίας του, με την οποία απέδειξε το Γραφικό υπόστρωμα της θεολογίας των ιερών συγγραφέων της Φιλοκαλίας, και η οποία αξιοποιήθηκε από την έκδοση της Μονής. Γι’ αυτό στην εισαγωγή του τόμου γίνεται αναφορά με το δέοντα σεβασμό για τον αείμνηστο Γέροντα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο και τη συμβολή του στην γ΄ έκδοση της Φιλοκαλίας, που έγινε από τον εκδοτικό οίκο “Αστήρ”.


Ας σημειωθεί μάλιστα ότι ο αείμνηστος Γέροντας Επιφάνιος είχε πραγματοποιήσει το μνημειώδους σημασίας αυτό έργο την εποχή της ιεροδιακονίας του γεγονός που δείχνει την ευρωστία και την ευρυμάθεια της θεολογικής του σκέψης εκ νεότητός του.


Ένα επί πλέον χαρακτηριστικό της Έκδοσης είναι ότι οι λοιπές αδελφές της Μονής ανέλαβαν και την σπάνιας καλαισθησίας δερματόδετη Βιβλιοδέτηση των Τόμων, στα πλαίσια του μοναχικού εργοχείρου τους, η δε διακίνηση των αντιτύπων δεν ανετέθη σε εμπορικό οργανισμό, αλλά πραγματοποιείται και αυτή από την Μονή.


Ήδη κυκλοφορήθηκε ο Α΄ Τόμος και διατίθεται μόνο από την Μονή, είτε κατά το προσωπικό προσκύνημα των πιστών, είτε μέσω ταχυδρομικής αποστολής με αντικαταβολή.


Η αξία του τόμου (485 σελίδες) είναι 100 ευρώ και σε περίπτωση ταχυδρομήσεως επι πλέον 10 ευρώ. (Στην περίπτωση ταχυδρομήσεως, η παραλαβή του Τόμου από τον ενδιαφερόμενο υπολογίζεται σε 20 μέρες μετά την παραγγελία).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Μονή

με Επιστολή: Ι. Μονή Μπούρα 22 200 ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΝ

με FAX: 2791 0 25 601

με Τηλεφώνημα: 2791 0 25 601 ώρες 12.00’-13.00’ κατά τις Καθημερινές (εκτός Σαββάτου, Κυριακών και Εορτών).


Τέτοιες εκδόσεις δείχνουν την έκταση και το βάθος της εξαίρετης αθόρυβης δουλειάς που γίνεται στα μοναστήρια μας. Δείχνουν ακόμη ότι, παρόλα τα δικαιολογημένα μας παράπονα για την πορεία των πνευματικών μας θεμάτων, υπάρχουν πολλές ευλογημένες ψυχές οι οποίες εκδαπανούνται για τη δόξα του Χριστού και παράγουν έργα της ποιότητας και της αξίας της “Φιλοκαλίας των Ιερών Νηπτικών”. Ενα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη.


Συγχαίρουμε εκ βάθους καρδίας τη σεβαστή Γερόντισσα Θεολογία και όλους όσους κοπίασαν για την εξαίρετη - από κάθε άποψη αυτή έκδοση - και ευχόμαστε να καταστεί δυνατή σύντομα η ολοκλήρωση του έργου με την έκδοση και των άλλων εννέα τόμων της Φιλοκαλίας.


No comments:

Post a Comment