Saturday, March 5, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - Κ. ΚΟΚΚΙΝΟΦΤΑ, ΧΡΟΝΙΚΟΓΡΑΦΟΙ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΗ ΚΥΚΚΟΥ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

========


Κωστή Κοκκινόφτα, Χρονικογράφοι, συγγραφείς και περιηγητές για τη Μονή Κύκκου (15ος αι. - 1878), Ανάτυπον Επετηρίδας Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου 9, Ανάτυπο, Λευκωσία 2010, σσ. 9-80.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Ακούραστος ερευνητής ο κ. Κοκκινόφτας εμπλουτίζει με νέα στοιχεία την Ιστορία της Ιεράς Μονής αλλά και της Εκκλησίας της Κύπρου εν γένει.


Η παρούσα εργασία του (ανάτυπο) της επετηρίδας της Ιεράς Μονής Κύκκου συνιστά αξιόλογη προσπάθεια συστηματικής παράθεσης πληροφοριών για την Ιερά Μονή Κύκκου, από τον 15ον αιώνα έως το 1878, με παράθεση και περιγραφή έργων χρονικογράφων, συγγραφέων και περιηγητών που εμπλουτίζουν την Ιστορία της Μονής Κύκκου την περίοδο της Τουρκοκρατίας.


Συνολικά γίνεται αναφορά σε είκοσι έργα, που αρχίζουν από τον Λεόντιο Μαχαιρά και φθάνουν μέχρι το το Β΄ ήμισυ του 19ου αιώνα. Πρόκειται για αναφορές χρονικογράφων, συγγραφέων και περιηγητών των χρόνων της Τουρκοκρατίας για την Ιερά Μονή Κύκκου και τα μετόχια της που θα βοηθήσουν στην ανασύνθεση της Ιστορίας της Μονής, αφού αξιοποιηθούν κριτικά.

No comments:

Post a Comment